„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

James Turrell egy tetőablakot integrál New York-i iskolaépületbe

James Turrell amerikai művész egy New York-i magániskolában egy tetőablakot és ‘ülőkamrát’ hozott létre, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy “egyedülálló és személyes élményt szerezzenek az égboltról”.

A Friends Seminary iskolában található ‘Leading Skyspace’ egy fából készült ülőkékkel bélelt kis helyiségből áll, ahonnan a nézők egy színváltó LED-fényekkel körülvett mennyezeti nyíláson keresztül néznek kifelé. Ez egyike annak a 85 ilyen – Skyspace-nek nevezett – alkotásnak, amelyek szerte a világon, többek között a coloradói hegyekben vannak elszórva.

“Turrell Skyspaces-ei olyan különleges arányú kamrák, ahol a nézők a tetőben lévő késhegynyi nyíláson keresztül egyedülálló és személyes élményt kapnak az égboltról” – mondta Turrell csapata.

A projekt egy 3 x 6 x 7 méter méretű szobából áll, amelynek szögletes mennyezetét egy négyzet alakú nyílás zárja le. A nyílás tetején lévő fém nyeregtető szétnyílik, hogy az elemeknek kitegye azt. A tér kerületét fapadok és lambériázott hátfalak veszik körül, míg a falakat és a mennyezetet LED-es világítótestek világítják meg, amelyek a teret a színek váltakozásával árasztják el.

A nyílás napközben zárva marad, napnyugtakor pedig kinyílik, a világítás kialakítása pedig úgy van programozva, hogy a napszaknak megfelelően változik.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“Napközben a nyílás zárva lesz, és egy magával ragadó fényjáték jelenik meg, amely művészi kiterjesztése a campusnak” – mondta a csapat. “Naplemente idején a nyílást kinyílik, és a tér az akadálytalan égboltra néz majd, egy belső fénysorozattal, amely kiegészíti az adott időpontok árnyalatait”. -tették hozzá.

A projekt Turrell munkásságára épül, amely arra összpontosít, hogyan érzékeli az ember a fényt és a színeket. A Skyspace installációi jellemzően természetes és mesterséges fényt kombinálnak, hogy olyan tereket hozzanak létre, amelyek “egyrészt meditatívak, másrészt zavarba ejtőek”.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb