napi hírmorzsák

Idén augusztusban nyílik meg az OMA sci-fi jellegű előadóművészeti központja Tajvanon

Az OMA gyönyörű Taipei Performing Arts Center Tajvanon hivatalosan is elkészült, és augusztus 7-én nyitja meg kapuit. A monumentális, 59 000 négyzetméteres komplexum a formák drámai keverékével rendelkezik, beleértve egy gömb alakú előadótermet, amely a homlokzatból kiemelkedve “lebeg”, és két másik előadótermet, amelyek a központ körül két “kockában” kaptak helyet.

Az OMA sci-fi Taipei Taipei Performing Arts Center külső nézete

A Taipei város kormánya által 2009-ben megrendelt projektet a Pritzker építészeti díjjal kitüntetett építész és az OMA alapító partnere, Rem Koolhaas vezette az OMA ügyvezető partnere, David Gianotten mellett. Céljuk az volt, hogy a központ kiemelkedjen a világ nagyvárosainak “szabványosított” kortárs színházai közül, és úgy tűnik, ezt el is érték.

Az OMA sci-fi Taipei Taipei Performing Arts Center főbejárata

A Tajpej nyüzsgő Shilin éjszakai piacán található komplexumhoz tartozik egy ingyenesen látogatható nyilvános körút, így a látogatók akkor is bejárhatják a belső teret, ha nem azért vannak ott, hogy előadást nézzenek. A körút a kinti parkosított térről indul, és végigfut az infrastruktúrán és az előadóművészeti produkciós tereken, amelyek általában rejtve maradnak.

“A három színház egy központi kockába illesztett konfigurációja az előadóterek új belső működését eredményezte, amely eddig elképzelhetetlen produkciókat inspirál” – mondja Gianotten. “A Public Loop a jeggyel rendelkező és a jegy nélkül érkező látogatókat egyaránt megismerteti ezekkel az új művekkel és azok kreatív folyamataival. Izgatottan várjuk, hogy az épület folyamatosan új kapcsolatokat hozzon létre a művészek, a nézők és a közönség között”.

Nagy geometriai formák olvadnak a központi térfogtba az OMA tajvani Taipei Performing Arts Centerében

Ahelyett, hogy egy tipikus előadóművészeti központhoz hasonlóan elülső és hátsó része lenne, az OMA alkotása több homlokzattal rendelkezik, amelyeket a fő szerkezetből “kiálló” térfogatok határoznak meg. Ahogy ezek a monumentális fémelemek egymásra hatnak, a komplexum szinte úgy néz ki, mint egy űrhajó, amely Taipei szívében landolt. A 840 férőhelyes Blue Box színház, az 1500 férőhelyes Grand Theater és a gömb alakú, 800 férőhelyes Globe Playhouse mind titokzatos, átlátszatlan homlokzatokkal rendelkezik, és úgy tűnik, mintha “dokkolnának” az animált és megvilágított, hullámos üveggel burkolt központi kockával szemben.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A grafika az OMA űrhajószerű Taipei Performing Arts Centerét alkotó különböző térfogatokat mutatja

Az egész épületet kiemelik a földből, így alatta egy nyilvános tér jön létre. A valódi formáját eddig az építési folyamat során a külső oldalához tapadó állványzat rejtette el. De a befejezés után végre megtapasztalhatjuk, milyen meglepően könnyűnek és túlviláginak tűnik, és a három drámai színházterem mintha lebegne.

A Globe House előadóterme Tajpej tudományos-fantasztikus ihletésű Taipei Performing Arts Centerében

“Ez az új épület nemcsak a színházi komplexumok vadonatúj és egyedülálló konfigurációjaként mutatkozik be a világnak, hanem tökéletesen illeszkedik a helyéhez is – pontosan a középpontban, ahol Tajpej plebejus élete zajlik” – mondja Kris Yao, a tajvani tervezési együttműködésben részt vevő KRIS YAO | ARTECH építész alapítója. “A kötetlen, szerény és nyers építészeti terek visszhangozzák azt a szellemiséget, ahogyan a tajpeji polgárok a művészethez viszonyulnak.”

Az OMA sci-fi Taipei Taipei Performing Arts Center éjszaka

“A színháznak nagyon nagy hagyománya van” – magyarázza Koolhaas. “Azt láttuk, hogy a kortárs előadásszínházak egyre inkább szabványossá válnak, konzervatív belső működési elvekkel. Szeretnénk hozzájárulni a színház történetéhez. Itt, Tajpejben három nézőteret tudtunk sajátos módon kombinálni. Kíváncsiak vagyunk, hogy ez az építészet milyen hatással lesz arra, hogy kiterjesszük azt, amit egy színházban tehetünk.”

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb