Home / Esettanulmány / Épületek, ablakok “K” és “U” értékei. Mit is jelentenek ezek pontosan?

Épületek, ablakok “K” és “U” értékei. Mit is jelentenek ezek pontosan?

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

hokamera_nagyNapjainkban folyamatosan belebotlunk egy-egy épület falszerkezet, nyílászáró vagy födémszerkezet paramétereinek vizsgálatakor a hővezetési, vagy a hőátbocsátási tényezőbe.
Segítünk tisztába tenni ezt a két dolgot, azért is, mert ez igencsak zsebre megy mindenkinek. 2009-től minden új építésű családi ház és lakás esetében kötelező az épület energetikai hatékonyságát igazoló dokumentumának becsatolása a használatbavételi engedélyhez. Ez egy olyan dokumentum, mint a hűtőgép, vagy mosógépünk oldalán találhat A+, A, B, C, D jelzés, melyek megadják, hogy egy-egy készülék, mennyire bánik kedvezően a pénztárcánkkal. Annál jobb egy eszköz, vagy egy ház energiafelhasználása, minél előrébb van az ABC-ben a betűjelzése. Sokan hívják ezt az igazolást a lakások esetében zöldkártyának, energiatanúsítványnak.

Napjainkban a hőszigetelési érték helyes kifejezése az U érték! Az U-értéket néhány évvel ezelőtt még k-értéknek hívták, így ne lepődjünk meg, ha komoly szakemberek még a régi kifejezést említik. Ez azt jelzi, hogy 2-3 éve nem frissítette tudását az új fogalmak tekintetében.

Hőszigetelési és Hővezetési értékek, kis k, vagy U érték, na de térjünk rá, hogy mit is jeleznek ezek a betűk számunkra:

Az U és K érték hőátbocsátási tényezőt jelent. A hőátbocsátás azt mutatja, hogy az épületszerkezeten egységnyi idő alatt mennyi energia távozik. Például a mai 30-38 centiméter vastag üreges falazóelemeknek az U-értéke általában 0,3-0,4 W/m2K. Ez azt jelenti, hogy az abból épített fal egy négyzetméterén 0,4 watt hőenergia távozik, feltéve, hogy a fal belső és külső oldala között 1 Kelvin (K) a hőmérsékletkülönbség. (Az 1 K hőmérsékletkülönbség megegyezik az 1 °C hőmérsékletkülönbséggel. Az eltérés mindösszesen annyi, hogy a Celsius-skálán a víz olvadáspontja a nulla fok, míg a Kelvin-skálán az abszolút nulla fok, azaz -273,16 °C a kiindulás.)
Érdemes még megemlíteni a hővezetési (görög lambdával jelölt) és a hőátbocsátási (U) tényező közötti eltérést, bizonyos táblázatok ugyanis vagy az egyiket, vagy a másikat tüntetik fel.

Jó tudni! A hővezetési tényező az adott anyagnak egy 1 méter élhosszúságú kockájára vonatkozik és annak szemben lévő lapjai közötti hővezetést határozza meg, mértékegysége W/mK.
A hőátbocsátási tényező egy tetszőleges vastagságú, 1 négyzetméres keresztmetszetű hasábra adja meg ezt az értéket, így annak mértékegysége W/m2K.
Utóbbi a közvetlenül használható, hiszen csak a felülettel és hőmérsékletkülönbséggel kell beszorozni. Ahol viszont az előbbit (lamdba) adják meg, azt el kell osztani a fal tényleges vastagságával (elvégre kisebb fal több energiát enged át).

. Építtesse velünk kiemelten energiatakarékos családiházát.

Referencia képeink Referencia videóink Így épül fel egy energiatakarékos családiház ÁRAJÁNLATKÉRÉS TÍPUSTERVEK ÁRAJÁNLATTAL
Ha már rendelkezik saját tervekkel, akkor egyedi árajánlatot készítünk. Ha típusterveink után érdeklődik, kérjük válassza a "típustervek" menüpontot.
EnergyFriendHome készházaink bemutatása
Műszaki tartalom Készházaink előnyei
SZERKEZETKÉSZ HÁZÉPÍTÉS CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS
CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS 6 KÜLÖNBÖZŐ TECHNOLÓGIÁVAL

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER, MINŐSÍTÉSEK

ISO MINŐSÍTÉS:

A KP Sales House Kft a megrendelők még magasabb szintű kiszolgálásának érdekében "lakó- és nem lakó épület építése" területen minőségirányítási rendszert vezetett be és alkalmaz, mely megfelel az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány követelményeinek.___________________________________

MINŐSÍTETT VÁLLALKOZÁS:

Cégünket, Európa egyik vezető üzleti információ szolgáltatója a Bisnode "A" kategóriás (A – Creditworthy) vállalkozásként minősítette. Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velünk az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony. A Bisnode az aktívan működő vállalkozásokat 300 mutató alapján vizsgálja, és napi szinten minősíti. A mutatók négy nagy csoportja: demográfiai adatok, pénzügyi eredmények, negatív és jogi események, és fizetési tapasztalatok.
A mai hőtechnikai szabvány 0,45 W/m2K hőátbocsátási tényezőt ír elő családi házak szigetelési értékeként.

Ezt 160 cm vastag kisméretű tégla teljesíti, ugyanakkor egy modern falazótégla ezt az értéket 38 cm vastag fal esetében elérheti, ha a kivitelezés szakszerű, természetesen erre még minimum 2-2 cm vakolatot rá kell raknunk, így a falvastagság minimum 42 cm lesz.
Ezzel szemben egy standard könnyűszerkezetes családi ház 20 cm-es falvastagság esetén közel egyharmad akkora U értéket képvisel, ami lényegesen jobb hőszigetelési értéket biztosít.

Horizont építési rendszerünk Prémium falszerkezete a 38 cm-es téglafallal megegyező vastagságban négyszer jobb hőszigetelő, mivel a hőátbocsátási tényezője U=0,1W/m2K.

Fontos megemlíteni, hogy a falak, vagy a födém hőátbocsátási tényezője csak egy dolog, hiszen ezt komplexen kell vizsgálni. Egy épületen belül szigetelni kell a padlót is, de rengeteg hő távozik a nyílászáróinkon. Egészen pontosan a szellőztetéssel a fűtésköltségünk 30%-át engedjük a szabadba, de erről majd egy későbbi cikkünkben írunk, hogy hogyan lehet ezt az energiát benn tartani a szellőztetés mellett.

Visszatérve a nyílászárókra. A modern nyílászárók készülhetnek fából, alumíniumból, vagy műanyag szerkezetből. A legjobb szigetelési értékeket műanyag ablakok esetében tudjuk elérni. Léteznek már 6 légkamrás műanyag ablakprofilok, melyeket akár 3 rétegű üvegezéssel is el tudnak látni, melyet még argon gázzal is megtöltenek. A piacon kapható legjobb ablakok hőátbocsátási tényezője jelenleg: U=0,5W/m2K.
Egy 3 légkamrás 2 rétegű üvegezéssel ellátott ablak hőátbocsátása U=2,8W/m2K.

Mindenképpen törekedni kell minél jobb hőszigetelési értékkel rendelkező nyílászárók beépítéséről egy új ház esetében, hiszen hiába a jól hőszigetelt fal, és födém, ha az ablakokon eltávozik a hőenergia.

Az épületek energiatanúsítványáról, vagy másnéven lakás zöldkártyáról itt bővebben tájékozódhat.

kp.hu ugyfelszolgalata

Ajánló

Brutális, legalább 25%-os lakás és családi ház áremelés jön a magyar piacon

Véget ér az 5%-os kedvezményes ÁFA korszaka az építőiparban. 2016. január elején mindenki csodát várt …

10 hozzászólás

 1. Tisztelt KP!

  Az a kérdésem lenne, hogy egy átlagos nyári napon ahol kint 42 fok van, és bent 26 fok, akkor mennyi a külső és belső hőátadási tényező ha a fal üvegből van és 1,5 mm vastag?

  Válaszukat előre is köszönöm

 2. tisztelt KP
  Az lenne a kerdesem, hogy a 20 eves dunatherm ablakjaimat megtarthatom-e ,ha a ház homlokzat szigeteleset el szeretnem vegezni?
  Köszönettel
  Kovács Tibor

  • Kedves Tibor!
   Az ablakcsere is nagyon fontos lenne, mert hatalmas hőhíd fog képződni az ablak és a falazat között, amely penészesedést fog okozni a házban.
   Ráadásul az épület hőszigetelése is jelentős mértékben romlik, ha az ablak nincsen kicserélve.
   Tisztelettel:
   Nagy Sándor

 3. Rácz Pál György

  nagyon jónak és tartalmasnak tartom oldalukat,csak nehezen tudom olvasni a világoszöld szöveget,a szürkéskék alapon egyáltalán nem.ha lehetne más szint választani kérem tegyék meg.valószinű másoknak is problémás csak nem jelezték.nagyon érdekelne a lakás szellöztetés energiatakarékos megoldása,mivel a feleségemmel ezen gyakran összevitatkozunk.előre is köszönöm,üdvözlettel,Rácz Pál.

 4. A házak épületek esetében fontos az ablakok és a redőnyök hőszigetelése is.

  A redőny hőszigeteléséről röviden.

  A redőny hőszigetelése. A redőny valóban hőszigetel? Az emelkedő energia árak mindenkit takarékosságra intenek. A legkedvezőbb árfekvésű megoldás a redőny.
  Télen bizonyítható igazán a redőny hőszigetelése. Az ablakok szigetelési értékük tekintetében nem hasonlítandók össze az épület más energiavesztőivel. Lakásunk ablakai az épület legnagyobb energiavesztői. Egyre többen védekeznek a hőveszteség ellen redőnnyel. A passzív, öko, és kanadai technológiás házak tervezése esetén a nyílászárók minőségi szigetelésén kívül a redőny, mint további szigetelő réteg tervezésre, és beépítésre kerül, szinte minden esetben.

 5. Rácz Pál György

  köszönöm a szövegszin változtatást. nem kaptam választ a szellöztetésre. a hőátbocsátási tényező,az óránkénti energiatávozást jelenti?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..