EsettanulmányHírek

Épületek, ablakok “K” és “U” értékei. Mit is jelentenek ezek pontosan?

hokamera_nagyNapjainkban folyamatosan belebotlunk egy-egy épület falszerkezet, nyílászáró vagy födémszerkezet paramétereinek vizsgálatakor a hővezetési, vagy a hőátbocsátási tényezőbe.
Segítünk tisztába tenni ezt a két dolgot, azért is, mert ez igencsak zsebre megy mindenkinek. 2009-től minden új építésű családi ház és lakás esetében kötelező az épület energetikai hatékonyságát igazoló dokumentumának becsatolása a használatbavételi engedélyhez. Ez egy olyan dokumentum, mint a hűtőgép, vagy mosógépünk oldalán találhat A+, A, B, C, D jelzés, melyek megadják, hogy egy-egy készülék, mennyire bánik kedvezően a pénztárcánkkal. Annál jobb egy eszköz, vagy egy ház energiafelhasználása, minél előrébb van az ABC-ben a betűjelzése. Sokan hívják ezt az igazolást a lakások esetében zöldkártyának, energiatanúsítványnak.

Napjainkban a hőszigetelési érték helyes kifejezése az U érték! Az U-értéket néhány évvel ezelőtt még k-értéknek hívták, így ne lepődjünk meg, ha komoly szakemberek még a régi kifejezést említik. Ez azt jelzi, hogy 2-3 éve nem frissítette tudását az új fogalmak tekintetében.

Hőszigetelési és Hővezetési értékek, kis k, vagy U érték, na de térjünk rá, hogy mit is jeleznek ezek a betűk számunkra:

Az U és K érték hőátbocsátási tényezőt jelent. A hőátbocsátás azt mutatja, hogy az épületszerkezeten egységnyi idő alatt mennyi energia távozik. Például a mai 30-38 centiméter vastag üreges falazóelemeknek az U-értéke általában 0,3-0,4 W/m2K. Ez azt jelenti, hogy az abból épített fal egy négyzetméterén 0,4 watt hőenergia távozik, feltéve, hogy a fal belső és külső oldala között 1 Kelvin (K) a hőmérsékletkülönbség. (Az 1 K hőmérsékletkülönbség megegyezik az 1 °C hőmérsékletkülönbséggel. Az eltérés mindösszesen annyi, hogy a Celsius-skálán a víz olvadáspontja a nulla fok, míg a Kelvin-skálán az abszolút nulla fok, azaz -273,16 °C a kiindulás.)
Érdemes még megemlíteni a hővezetési (görög lambdával jelölt) és a hőátbocsátási (U) tényező közötti eltérést, bizonyos táblázatok ugyanis vagy az egyiket, vagy a másikat tüntetik fel.

Jó tudni! A hővezetési tényező az adott anyagnak egy 1 méter élhosszúságú kockájára vonatkozik és annak szemben lévő lapjai közötti hővezetést határozza meg, mértékegysége W/mK.
A hőátbocsátási tényező egy tetszőleges vastagságú, 1 négyzetméres keresztmetszetű hasábra adja meg ezt az értéket, így annak mértékegysége W/m2K.
Utóbbi a közvetlenül használható, hiszen csak a felülettel és hőmérsékletkülönbséggel kell beszorozni. Ahol viszont az előbbit (lamdba) adják meg, azt el kell osztani a fal tényleges vastagságával (elvégre kisebb fal több energiát enged át).

A mai hőtechnikai szabvány 0,45 W/m2K hőátbocsátási tényezőt ír elő családi házak szigetelési értékeként.

Ezt 160 cm vastag kisméretű tégla teljesíti, ugyanakkor egy modern falazótégla ezt az értéket 38 cm vastag fal esetében elérheti, ha a kivitelezés szakszerű, természetesen erre még minimum 2-2 cm vakolatot rá kell raknunk, így a falvastagság minimum 42 cm lesz.
Ezzel szemben egy standard könnyűszerkezetes családi ház 20 cm-es falvastagság esetén közel egyharmad akkora U értéket képvisel, ami lényegesen jobb hőszigetelési értéket biztosít.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Horizont építési rendszerünk Prémium falszerkezete a 38 cm-es téglafallal megegyező vastagságban négyszer jobb hőszigetelő, mivel a hőátbocsátási tényezője U=0,1W/m2K.

Fontos megemlíteni, hogy a falak, vagy a födém hőátbocsátási tényezője csak egy dolog, hiszen ezt komplexen kell vizsgálni. Egy épületen belül szigetelni kell a padlót is, de rengeteg hő távozik a nyílászáróinkon. Egészen pontosan a szellőztetéssel a fűtésköltségünk 30%-át engedjük a szabadba, de erről majd egy későbbi cikkünkben írunk, hogy hogyan lehet ezt az energiát benn tartani a szellőztetés mellett.

Visszatérve a nyílászárókra. A modern nyílászárók készülhetnek fából, alumíniumból, vagy műanyag szerkezetből. A legjobb szigetelési értékeket műanyag ablakok esetében tudjuk elérni. Léteznek már 6 légkamrás műanyag ablakprofilok, melyeket akár 3 rétegű üvegezéssel is el tudnak látni, melyet még argon gázzal is megtöltenek. A piacon kapható legjobb ablakok hőátbocsátási tényezője jelenleg: U=0,5W/m2K.
Egy 3 légkamrás 2 rétegű üvegezéssel ellátott ablak hőátbocsátása U=2,8W/m2K.

Mindenképpen törekedni kell minél jobb hőszigetelési értékkel rendelkező nyílászárók beépítéséről egy új ház esetében, hiszen hiába a jól hőszigetelt fal, és födém, ha az ablakokon eltávozik a hőenergia.

Az épületek energiatanúsítványáról, vagy másnéven lakás zöldkártyáról itt bővebben tájékozódhat.


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

10 hozzászólás

 1. Tisztelt KP!

  Az a kérdésem lenne, hogy egy átlagos nyári napon ahol kint 42 fok van, és bent 26 fok, akkor mennyi a külső és belső hőátadási tényező ha a fal üvegből van és 1,5 mm vastag?

  Válaszukat előre is köszönöm

  1. Kedves Márk!
   Ezt a kérdés a rendelkezésre bocsátott adatokból nem lehet kiszámolni.
   Konkrétabb dolgokra van szükség, rajzokra, az üveg adataira, stb…
   Tisztelettel:
   Kp.hu ügyfélszolgálata

 2. tisztelt KP
  Az lenne a kerdesem, hogy a 20 eves dunatherm ablakjaimat megtarthatom-e ,ha a ház homlokzat szigeteleset el szeretnem vegezni?
  Köszönettel
  Kovács Tibor

  1. Kedves Tibor!
   Az ablakcsere is nagyon fontos lenne, mert hatalmas hőhíd fog képződni az ablak és a falazat között, amely penészesedést fog okozni a házban.
   Ráadásul az épület hőszigetelése is jelentős mértékben romlik, ha az ablak nincsen kicserélve.
   Tisztelettel:
   Nagy Sándor

 3. nagyon jónak és tartalmasnak tartom oldalukat,csak nehezen tudom olvasni a világoszöld szöveget,a szürkéskék alapon egyáltalán nem.ha lehetne más szint választani kérem tegyék meg.valószinű másoknak is problémás csak nem jelezték.nagyon érdekelne a lakás szellöztetés energiatakarékos megoldása,mivel a feleségemmel ezen gyakran összevitatkozunk.előre is köszönöm,üdvözlettel,Rácz Pál.

 4. A házak épületek esetében fontos az ablakok és a redőnyök hőszigetelése is.

  A redőny hőszigeteléséről röviden.

  A redőny hőszigetelése. A redőny valóban hőszigetel? Az emelkedő energia árak mindenkit takarékosságra intenek. A legkedvezőbb árfekvésű megoldás a redőny.
  Télen bizonyítható igazán a redőny hőszigetelése. Az ablakok szigetelési értékük tekintetében nem hasonlítandók össze az épület más energiavesztőivel. Lakásunk ablakai az épület legnagyobb energiavesztői. Egyre többen védekeznek a hőveszteség ellen redőnnyel. A passzív, öko, és kanadai technológiás házak tervezése esetén a nyílászárók minőségi szigetelésén kívül a redőny, mint további szigetelő réteg tervezésre, és beépítésre kerül, szinte minden esetben.

 5. köszönöm a szövegszin változtatást. nem kaptam választ a szellöztetésre. a hőátbocsátási tényező,az óránkénti energiatávozást jelenti?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb