EsettanulmányKiemelt cikkeink

Készház, könnyűszerkezetes ház, gyorsház. Mit is jelentenek ezek?

A készház a gyorsház és a könnyűszerkezetes ház szavak, ma már fogalommá váltak az építőiparban. Egyre több vállalkozás használja előszeretettel, anélkül, hogy a jelentésével tisztában lennének.

 • A könnyűszerkezetes épület fogalma a mai napig nincs pontosan meghatározva, de elfogadott meghatározása a következő: 300 kg/m2 súly alatti épület-szerkezeteből épített ház könnyűszerkezetes, az e feletti épület, mint az Ytong (~ 400kg/m2) vagy a tégla (~500kg/m2) nehéz szerkezetű, tehát nem nevezhető semmiképpen könnyűszerkezetes háznak.
 • Készház elnevezés meghatározása: Eredetileg “Ház a gyárból” lenne a találó kifejezés.
  Szűkebb értelemben: A készház előre elkészített elemekből létrehozott fal, tető és födémszerkezet, melyet időjárástól függetlenül gyártóhelyen állítanak elő, majd az építkezés helyszínén szerelik össze az egyes, már műhelyben legyártott tető és fal elemeket.
 • A készház készülhet acélszerkezetből, faanyagból, ragasztott fatartóból, vagy agyagkavics szerkezetből.
 • Kizárólag az a cég építhet könnyűszerkezetes házat Magyarországon, aki a Magyar Szabvánnyal, Harmonizált Eu-Szabvánnyal, vagy ÉMI minősítéssel tehát, ÉME számmal rendelkezik (Építőipari Megfelelőségi Engedély), valamit eleget tesz a 3/2003-as együttes kormányrendeletben foglaltaknak.
 • A gyorsház kifejezés a könnyűszerkezetes házakra illik a legjobban. Ez azt jelenti, hogy a Kedves megrendelő fix áron garantált minőségben igen rövid idő alatt beköltözhet új otthonába. A rövid idő általában pénzügyi kérdés is. Akinek készpénze van és ha a gyártó cégnek is van kapacitása, akár 2 hónapon belül is beköltözhet új otthonába.

A fentieket figyelembe véve semmiképpen nem tekinthető gyorsháznak egy téglaház, de ugyanakkor nem is készáz és nem is könnyűszerkezetes épület. Ezeket a kifejezéseket a téglaházas és egyéb nehéz szerkezetből építő cégek marketingfogásként használják, mert a piacuk szűkül és így ezen rájuk nem jellemző fogalmakkal el tudnak csábítani embereket a rendszerük mellé.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Zsebő Zsanett: 100-as mellék (zszs@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Fontos tudni:
 • Hogy a könnyűszerkezetes technológiák, fő pozitív jellemzője a nagyfokú előregyártottság miatti gyors időjárás független kivitelezésen kívül, a száraz technológiák alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy az építkezés során nem kerül vizes technológia az épületbe, így nem kell száradni a szerkezetnek. Gyakorlatilag egy könnyűszerkezetes családi ház alkészülés után aznap költözhető.
  Emlékezzünk vissza 20-30 évvel ezelőtt a családi házak 2-5 év alatt épültek fel, akkor volt idejük kiszáradni, nem is fordult elő az azonnali penészesedés, mint az új átadású jelenkori házaknál, amit még kiszáradás előtt nem lélegző vakolattal látnak el, elzárva a víz útjának távozási lehetőségét.
 • Hogy a könnyűszerkezetes házak nagy része nem készház! Azért nem készház nagy részük, mivel a helyszínen szerelik össze a falakat, a tetőt és a födém szerkezetet. Ettől még ezek a könnyűszerkezetes épületek lehetnek gyorsak és pontosak, de az időjárás beleszólhat a kivitelezésbe.
 • Az utóbbi évben 23%-kal több könnyűszerkezetes épület épült, mint az előtte lévő évben.
 • 2007-ben 17. 300 darab családi ház épült Magyarországon. Ebből 2.100 könnyűszerkezetes technológiával valósult meg.
  Ez 23 százalékos emelkedés a 2006-os évhez képest. Ennek fő oka, hogy egyre több megelégedett vásárló ajánlja a rendszert ismerőseinek, akik felismerve a rengeteg pozitív tulajdonságát a hagyományos házakhoz képest maga is ezt az építési formát választja. A legtöbb ember a könnyűszerkezetes házak melletti döntésének fő okaként a gyorsaságot, pontosságot, szakszerűséget, jó hőszigetelést és a kedvezőbb bekerülési költséget tartja.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Li Nicole: 100-as mellék (nicole@kp.hu)
- Hauser Orsolya: 101-es mellék (orsi@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Címkék

Ajánlott tartalom

2 Comments

 1. Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy lehetséges-e garázsépítés ezzel a technológiával?

  Tisztelettel:

  Tabiné Darabos Anna

  1. Kedves Anna!
   Természetesen a rendszerünkből lehetséges garázs építése, legyen szó épülettel egybeépítésről, külön, vagy mobil épületről.
   Amennyiben különálló könnyűszerkezetes garázs kivitelezése a cél, abban az esetben kedvezőbb árakat lehet elérni, mivel ha külön van, nem kell a lakással megegyező hőszigetelés, belmagasság, nyílászárók teljesítése.
   Ajánljuk figyelmébe a http://keszhaz-epites.kp.hu oldalt, ahol meg lehet tekinteni egy új építkezést az alapozástól a kulcsrakész állapotig. Ezenkívül érdemes megnézni a http://mobilhaz.kp.hu oldalt, ahol a mobilházaink tekinthetőek meg.
   Bármilyen konkrét kérdéssel vagy árajánlattal kapcsolatosan szíveskedjen a kapcsolat menübe üzenni, vagy telefonon hívni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top button
Close