Home / Esettanulmány / Készház, könnyűszerkezetes ház, gyorsház. Mit is jelentenek ezek?

Készház, könnyűszerkezetes ház, gyorsház. Mit is jelentenek ezek?

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

A készház a gyorsház és a könnyűszerkezetes ház szavak, ma már fogalommá váltak az építőiparban. Egyre több vállalkozás használja előszeretettel, anélkül, hogy a jelentésével tisztában lennének.

 • A könnyűszerkezetes épület fogalma a mai napig nincs pontosan meghatározva, de elfogadott meghatározása a következő: 300 kg/m2 súly alatti épület-szerkezeteből épített ház könnyűszerkezetes, az e feletti épület, mint az Ytong (~ 400kg/m2) vagy a tégla (~500kg/m2) nehéz szerkezetű, tehát nem nevezhető semmiképpen könnyűszerkezetes háznak.
 • Készház elnevezés meghatározása: Eredetileg “Ház a gyárból” lenne a találó kifejezés.
  Szűkebb értelemben: A készház előre elkészített elemekből létrehozott fal, tető és födémszerkezet, melyet időjárástól függetlenül gyártóhelyen állítanak elő, majd az építkezés helyszínén szerelik össze az egyes, már műhelyben legyártott tető és fal elemeket.
 • A készház készülhet acélszerkezetből, faanyagból, ragasztott fatartóból, vagy agyagkavics szerkezetből.
 • Kizárólag az a cég építhet könnyűszerkezetes házat Magyarországon, aki a Magyar Szabvánnyal, Harmonizált Eu-Szabvánnyal, vagy ÉMI minősítéssel tehát, ÉME számmal rendelkezik (Építőipari Megfelelőségi Engedély), valamit eleget tesz a 3/2003-as együttes kormányrendeletben foglaltaknak.
 • A gyorsház kifejezés a könnyűszerkezetes házakra illik a legjobban. Ez azt jelenti, hogy a Kedves megrendelő fix áron garantált minőségben igen rövid idő alatt beköltözhet új otthonába. A rövid idő általában pénzügyi kérdés is. Akinek készpénze van és ha a gyártó cégnek is van kapacitása, akár 2 hónapon belül is beköltözhet új otthonába.

A fentieket figyelembe véve semmiképpen nem tekinthető gyorsháznak egy téglaház, de ugyanakkor nem is készáz és nem is könnyűszerkezetes épület. Ezeket a kifejezéseket a téglaházas és egyéb nehéz szerkezetből építő cégek marketingfogásként használják, mert a piacuk szűkül és így ezen rájuk nem jellemző fogalmakkal el tudnak csábítani embereket a rendszerük mellé.

Fontos tudni:
 • Hogy a könnyűszerkezetes technológiák, fő pozitív jellemzője a nagyfokú előregyártottság miatti gyors időjárás független kivitelezésen kívül, a száraz technológiák alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy az építkezés során nem kerül vizes technológia az épületbe, így nem kell száradni a szerkezetnek. Gyakorlatilag egy könnyűszerkezetes családi ház alkészülés után aznap költözhető.
  Emlékezzünk vissza 20-30 évvel ezelőtt a családi házak 2-5 év alatt épültek fel, akkor volt idejük kiszáradni, nem is fordult elő az azonnali penészesedés, mint az új átadású jelenkori házaknál, amit még kiszáradás előtt nem lélegző vakolattal látnak el, elzárva a víz útjának távozási lehetőségét.
 • Hogy a könnyűszerkezetes házak nagy része nem készház! Azért nem készház nagy részük, mivel a helyszínen szerelik össze a falakat, a tetőt és a födém szerkezetet. Ettől még ezek a könnyűszerkezetes épületek lehetnek gyorsak és pontosak, de az időjárás beleszólhat a kivitelezésbe.
 • Az utóbbi évben 23%-kal több könnyűszerkezetes épület épült, mint az előtte lévő évben.
 • 2007-ben 17. 300 darab családi ház épült Magyarországon. Ebből 2.100 könnyűszerkezetes technológiával valósult meg.
  Ez 23 százalékos emelkedés a 2006-os évhez képest. Ennek fő oka, hogy egyre több megelégedett vásárló ajánlja a rendszert ismerőseinek, akik felismerve a rengeteg pozitív tulajdonságát a hagyományos házakhoz képest maga is ezt az építési formát választja. A legtöbb ember a könnyűszerkezetes házak melletti döntésének fő okaként a gyorsaságot, pontosságot, szakszerűséget, jó hőszigetelést és a kedvezőbb bekerülési költséget tartja.
kp.hu ugyfelszolgalata

Ajánló

maison

Nulla energiával működő ház (Zero Energy House)

Nulla energiával működő ház, olyan épület, mely legalább annyi energiát termel, mint amennyit elhasznál. Egészen pontosan ...

2 hozzászólás

 1. Tabiné Darabos Anna

  Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy lehetséges-e garázsépítés ezzel a technológiával?

  Tisztelettel:

  Tabiné Darabos Anna

  • Kedves Anna!
   Természetesen a rendszerünkből lehetséges garázs építése, legyen szó épülettel egybeépítésről, külön, vagy mobil épületről.
   Amennyiben különálló könnyűszerkezetes garázs kivitelezése a cél, abban az esetben kedvezőbb árakat lehet elérni, mivel ha külön van, nem kell a lakással megegyező hőszigetelés, belmagasság, nyílászárók teljesítése.
   Ajánljuk figyelmébe a http://keszhaz-epites.kp.hu oldalt, ahol meg lehet tekinteni egy új építkezést az alapozástól a kulcsrakész állapotig. Ezenkívül érdemes megnézni a http://mobilhaz.kp.hu oldalt, ahol a mobilházaink tekinthetőek meg.
   Bármilyen konkrét kérdéssel vagy árajánlattal kapcsolatosan szíveskedjen a kapcsolat menübe üzenni, vagy telefonon hívni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.