„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Hogyan változtatja meg a Z generáció az építészet identitását?

A Z generáció az 1995 után született embereket foglalja magában. Az internet népszerűsödésével együtt nőttek fel, és a rendelkezésre álló technológia minden formáját integrálva lépnek kapcsolatba a világgal. Az elérhető médiumok sokfélesége, az információforgalom sebessége, a virtuális környezet interaktivitása és e technológiai eszközök mindennapos használata nagyban befolyásolja e generáció tagjainak viselkedését, sokoldalúságra, mozgékonyságra és kíváncsiságra ösztönözve őket.

Érdekli őket a sokszínűség is, egyszerre több csoportban is részt vesznek, keresik a kapcsolódási pontokat a különböző gondolat- és viselkedésáramlatokban, mindenben befogadóak.

Jelenleg a Z generáció alkotja a diákok többségét világszerte, és az adatok azt mutatják, hogy 2025-re a Z generációs munkavállalók a munkaerő mintegy 27%-át teszik majd ki. A University College Admission Service (UCAS), a felsőoktatás független brit megosztott felvételi szolgáltató intézményének friss statisztikái szerint 2022-ben 54 810 jelentkezést vettek fel építészmérnöki tanulmányokra, ami 5%-os növekedést jelent az előző évi 51 980 jelentkezéshez képest. Ezzel folytatódott a 2019-es felfelé ívelő pálya, amikor 48 360-an jelentkeztek építészmérnöknek amerikai és angol egyetemekre.

És hogyan viszonyul ez a generáció az építészet világához?

Digitális világ

Először is, az építészet mint gyakorlat digitális lett; ez egy olyan pályaválasztás, amely illik ennek a következő generációnak az eredendő készségeihez. Kiterjesztett valóság, BIM, nanotechnológiák, adatelemzés és mesterséges intelligencia – az építészet digitális korszaka a Z generáció technológiai bennszülöttjei számára készült, és ezt ők is tudják.

A 3D modellezés több ezer iparágban, például a filmiparban, a játékiparban és a reklámiparban is megbecsült készség, és ez a generáció értékeli például a keresztbe átvihető készségeket.

A játéktervezőként dolgozó építészek valósághű környezetet biztosítanak a játéknak, és még magával ragadóbbá teszik a játékélményt azáltal, hogy érzelmeket, érzéseket és érzékeléseket építenek be a játékba.

Ilyen Dan Van Buren, az egyik építész, aki segített a The Witness című játék fejlesztésében. A 2015-ben megjelent játék vélhetően az első együttműködés a játékfejlesztők, építészek és tájépítészek között. A The Witness egy olyan szigeten játszódó játék, ahol kevés építményt és főként tájat találunk. Dan úgy véli, hogy a hatékony felhasználói élményt célzó 5-7 éves tervezési tanulmányok után az építészek koncepciót alkothatnak és segíthetnek a játékfejlesztőknek egy olyan magával ragadó tér létrehozásában, amely fokozza a játékélményt.

Egy másik példa az internet és a digitális világ használatára e generáció számára a közösségi hálózatokkal való kapcsolat. A fiatalok világszerte a TikTok-ot használták arra, hogy a #suburbs hashtaggel a városi problémákról gondolkodjanak, és ez a Z generáció érdeklődését felkeltette a várospolitika iránt, és arra késztette őket, hogy városvezetést akarjanak tanulni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ez a párbeszéd megváltoztatta azt, ahogy ez a generáció látja az olykor nehéznek tartott témákat, amelyeket sokáig történelmileg a patriarchátus uralt, és amelyek más generációkat távol tartottak a fontos vitáktól.

Készségbővítés

Emellett az építészmérnöki tanulmányok során kifejlesztett további készségek számos új területet is megnyitnak a közvetlen szakterületen túl, és ez a Z generáció egyik erős jellemzője, akik szeretik az univerzumok keresztezését és a különböző gondolatáramlatok összekapcsolását. Gyakori lesz, hogy az építészek a diploma megszerzése után olyan területeken fognak dolgozni, mint a divat, a design, a reklám, az agronómia vagy akár a főzés.

Ilyen az orosz Rusztam Kungurov építész esete, aki építészként a papíron túl is ki akarta terjeszteni készségeit. Cukrászatot kezdett tanulni, és építészeti univerzumát a süteményekre is átültette. 2009-ben a húgával együtt, akinek már volt egy cukrászdája, létrehozta a @tortikannuchka-t, és szuper jól megtervezett süteményeik elkezdték bejárni az Instagramot.

Rustam már olyan márkák egyedi megrendeléseit teljesítette, mint az Adidas, a Nike, a Spotify és a Moma, és több mint egymillió követője van az instagramon, akik imádják nézni a kreatív folyamatát.

Eco generáció

Végül a Z generáció a legökotudatosabb generáció, amit valaha láttunk. Mivel az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 40%-át az építőipar termeli, ezek a fiatalok eltökéltek abban, hogy megváltoztassák a narratívát azzal, amihez a legjobban értenek. Biztosítják, hogy meghallgassák őket, és így elősegíthetik a változást, arra ösztönözve az építőipari ágazatokat és a termékpiacokat, hogy átalakuljanak, és folyamatukban környezetbarát gyakorlatokat és címkéket alkalmazzanak.

A cégek világszerte érezték ennek a zöld alkalmazkodásnak az igényét, és a természetes és biomimetikus építészet szakértőit alkalmazzák, mint például a kanadai Jamie Millert, akit a B+H azért vett fel, hogy segítsen a cégnek a természetből származó tervekkel átitatni a projekteket.

A technológia gyors fejlődésével a Z generáció olyan ígéretes készségeket és értékeket hozhat az építészetbe, amelyek globális szinten a szakma és a környezet is hasznára válnak. Ahogy ez a generáció tovább növekszik és fejlődik a szoftverekkel, hardverekkel, új technikákkal és anyagokkal együtt, amelyeket még el sem tudtunk képzelni, nem kétséges, hogy globális szakmai cserét fogunk látni, áthidalva a különböző országok és iparágak közötti szakadékokat. Katalizátorai lesznek egy olyan kulturális cserének, amelynek célja, hogy mindenki számára előnyös legyen.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb