„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Hogyan építsünk lejtős terepre? 5 modern lakóépület projektje a környezetükhöz igazodva, osztott szintű külsővel

A lejtős terep csábító kilátást kínál a fejlesztők számára. Lélegzetelállító kilátással akár természeti, akár városi tájakra, gyakran anélkül, hogy reális lehetőség lenne arra, hogy a jövőbeni fejlesztések elkerülik, egy lejtőn fekvő telek nagy jutalmat biztosít. 

Azonban, legyen szó akár a sík felületen történő vágás és feltöltés vagy a konzolos kiépítéssel járó extra földmunkákról, akár a vízelvezetéssel kapcsolatos bonyodalmakról, akár a fényveszteségről és az ingatlan elülső részének nehéz megközelíthetőségéről, a lejtős terepen való építkezés nem mentes a nehézségektől.

De nem feltétlenül a telek dőlésszöge, hanem az épület formája a legnagyobb hiba. A többszintes építmény felosztásával és az egyes szintek áthelyezésével – esetleg szétválasztásával – a meglévő domborzati viszonyoknak való megfelelés érdekében több talajszint alkalmazásával tervezett projektek csökkenthetik a szükséges földmunkák mennyiségét. Az osztott alaprajz segíthet a hozzáférés és a természetes fény javításában is, és növelheti a belső és külső teret egyaránt.

Eközben némi belső tér feláldozásával még a sík területre épült projektek is használhatják ugyanazt a technikát, hogy a magasabb rétegeiket visszatolják, hogy néhány olyan funkciót biztosítsanak, amelyek a lejtőn épült projektek számára természetesek. Meghosszabbított erkélyteraszokkal még a nagyobb építmények is több természetes fényt, magasan fekvő kerteket és védett kilátást kínálhatnak. Íme öt példa a lejtős vagy sík telekre épült projektekre, amelyek szabadon helyezik át a szinteket.

Külső lépcsők javítják a hozzáférést és a fényt fokozatos vágással és feltöltéssel

Ha úgy döntünk, hogy függőlegesen vonalas építményt építünk egy lejtőre, gyakori gyakorlat, hogy a lejtő felőli oldalon levágjuk a földet, és az ellenkező oldalt azzal sík szintre emeljük – így lehetővé téve az építkezést -, és két támfalat építünk, hogy a földet mindkét végén megtartsuk. Miután azonban ezt az elrendezést megvalósítottuk, a földszintes közúti megközelítés most az épület első emeletét szolgálja ki, az alatta lévő tér pedig gyakorlatilag a föld alá kerül, és nem kap elegendő természetes fényt.

A hátsó részén keresztmetszetű üvegezésből vízszintesen és függőlegesen is panorámás kilátás nyílik az alatta elterülő városra, így a természetes fény fontos szempont volt a Los Angelesben (Kalifornia, USA) található T House tulajdonosai számára. Annak érdekében, hogy az otthon alsó szintjének elülső oldala is természetes kilátást és fényt kapjon, a projekt tervezői egy udvari megközelítést javasoltak az ingatlanhoz, amely a lejtő természetes lejtésén lépcsőzik lefelé.

Több egyemeletes szerkezetek összekapcsolása a tetőterek megsokszorozására

Ahelyett, hogy egy lejtős terepet úgy alakítanánk át, hogy egyetlen többszintes épületet tartson, a lejtőre való építkezés alternatív módszere az, hogy magukat a szinteket több alacsony magasságú építményre osztjuk, és csak egy kis átjáró biztosítja az egyikből a másikba való átjutást, mint a Sarah háza a görögországi Korfuban.

Amellett, hogy a lépcsőházi összeköttetéseknek az egyes szintek alaprajzára gyakorolt hatásának korlátozásával megnöveli a belső teret, ez a technika azt is lehetővé teszi, hogy a tető szabadon hagyott része tetőablakokat tartalmazzon, így a természetes fény mélyebbre jut a földalatti részbe. A Sarah’s House projekt esetében a további tetőfelület extra kültéri teret is biztosít az ingatlan számára egy széles terasz és egy végtelen medence számára, egy másik, alatta lévő vendégterasz felett.

Az alaprajzok lágyabb lejtőkhöz igazítása a szintek szétválasztásával

Míg a Sarah’s House-hoz hasonló, elég meredek lejtőre épült lépcsőzetes szerkezetű projektek tartalmazhatnak keresztszelvényeket a belső terek összekapcsolására, a lankásabb lejtőkre épült projektek korlátozott burkolat mellett erre nem képesek. Bár a görögországi Syros szigetének domborzati viszonyai például lejtősek, az elszigetelt hely elképesztő kilátása a Földközi-tengerre megéri a megörökítésükhöz szükséges további erőfeszítéseket.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Viglostasi Residence ezt úgy oldja meg, hogy a hegyoldal különböző pontjain több független építményt helyez el, és ezeket fedett vagy fedetlen lépcsőkkel és sétányokkal köti össze, miközben a lejtőt több terasz, kert és terasz – köztük egy központi tér – kialakítására is felhasználja, ahol a fő nyaraló és a különálló vendéglakosztályok lakói egyaránt összegyűlhetnek.

A folyóvíz kezelése lejtős terepen

A fenti Viglostasi Residence-hez hasonlóan az indiai Baramatiban található Padvi the Verandah House több rövid lépcsősort használ, hogy a több szinten lévő szerkezeteket egy enyhe lejtőn leeressze. A görög példával ellentétben azonban a helyzete érzékeny a heves esőzésekre és a természetes vízfolyás kialakulására, amely az esős évszakban lefolyik a dombon.

Ahelyett azonban, hogy elzárnák és átirányítanák a vízfolyást a helyszínről, az építészek úgy döntöttek, hogy a különálló szerkezeteket a természetes vízvezeték körül helyezik el, majd a lépcsők között egy földalatti csatornát süllyesztenek alá. Ez arra ösztönözte a vizet, hogy természetesebben áramoljon egy, az ingatlan alsó végén lévő támfal által létrehozott víztározóba, és az így keletkező természetes édesvízi medencét vízjátékként használják.

A lejtős lakóházak belső térfogatot áldoznak a külső térért

A magasházas élet egyik fő hátránya a személyes kültér hiánya. Az erkélyteraszok a szabadtéri életmód népszerűségének növekedésének köszönhetően egyre inkább elvárt elemei a modern lakóépületeknek. A legtöbb lakóház azonban csak néhány négyzetméternyi erkélyt tud biztosítani. Ha ennél mélyebb, a nap nem éri el, mert egy másik, felette lévő erkély elzárja.

A dániai Aarhusban található Nicolinehus lakókomplexum a szintek visszalépésével, ahogy emelkedik, feláldozza a teljes területét és a lakások számát, hogy épületenként több mint 20 nagyméretű szabadtéri teraszt hozzon létre. Mintha minden egyes saját terasszal rendelkező lakás magának a lejtős épületnek a tetejére épült volna, a kiterjesztett teraszok mindegyike korlátlan kilátást biztosít a város öblére.

Forrás: www.archdaily.com



Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb