„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Hét elkészült 3D-nyomtatott ház, a világ különböző pontjairól

Egy holland házaspár nemrégiben Európában elsőként költözött be egy 3D-nyomtatott otthonba. Az innovatív technológiát már régóta potenciális megoldásként tekintik a ház gyors és hatékony építésében, és ez az ígéret mára valósággá válik. Íme hét példa már felépített 3D nyomtatású házakra a világ minden tájáról, köztük egy bio-műanyag mikroház és egy ház, amelyet föld, szalma és rizshéjak keverékéből nyomtattak.

Bio-műanyag mikroház, Hollandia, DUS Architects

A DUS Architects holland építészeti stúdió fenntartható bio-műanyagot használt ennek a nyolc négyzetméteres mikroháznak a nyomtatásához és összeépítéséhez Amszterdamban. A szerkezet geometriai falainak létrehozásához egy olyan 3D modellezést alkalmaztak, melyet általában a háztartási 3D nyomtatókban használnak. A kis házban éppen elegendő hely áll rendelkezésre egy kis hálórész számára, egy ágy pedig el is rejthető, ha nem használják. Kívül egy 3D nyomtatású fürdő is található, amelyet ugyanazzal a nyomtatási technikával készítettek.

Tecla, Olaszország, Mario Cucinella Architects & WASP

A WASP 3D-nyomtatási szakembereivel együttműködve a Mario Cucinella Architects a népi építészetre és az ősi építési technikákra támaszkodva hozta létre ezen alacsony szén-dioxid-kibocsátású ház prototípusát. Az otthon két összekapcsolt, sivatagi kaktusz-szerű kupolából áll és összterülete 60 négyzetméter. A szerkezetet üvegajtókkal van ellátva és minden kupola tetején nagy tetőablak található, amely lehetővé teszi a fény bejutását a térbe. A stúdió a modern technológiát és a helyi eredetű agyagokat ötvözte az otthonok előállításához, egy többszintű 3D nyomtatóval dolgozott, amely 200 óra alatt képes elkészíteni a szerkezetet, miközben csak hat kilowatt energiát fogyaszt.

Milestone projekt, Hollandia, az Eindhoveni Műszaki Egyetem tervezésében

A projekt olyan rendszer részeként épült, amelynek célja, hogy a világ első 3D-nyomtatott házává váljon bérleményként, így ez a szikla alakú otthon lett az első lakott 3D-nyomtatott ház Európában. Az otthont a holland Houben & Van Mierlo építészstúdió tervezte, és az Eindhoveni Műszaki Egyetemmel folytatott kutatási projekt részeként fejlesztették ki a 3D-nyomtatott otthonok gyártásával kapcsolatos ismeretek bővítése érdekében. Teljesen lakható belső terekkel, egyterű konyhával-étkezővel, hálószobával és fürdőszobával rendelkezik.

Two-Storey Home, Belgium, Kamp C

A belga Westerlóban található Two-Storey Home állítólag az első ház, amelyet 3D-ben nyomtattak egy darabban. A kétszintes ház nyolc méter magas, alapterülete 90 négyzetméter, és azért épült, hogy bemutassa a 3D nyomtatásban rejlő kihasználatlan lehetőségeket. Alacsony energiafelhasználású otthonként tervezték, mennyezeti és padlófűtéssel, napelemekkel és hőszivattyúval ellátva.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Gaia, Olaszország, WASP

Ezt a 30 négyzetméteres házat helyi föld, apróra vágott szalma és rizshulladék-előállításból nyert rizshéjak keverékéből nyomtatták. A szerkezeti falak földből vannak kinyomtatva, míg az üregeket a rizshulladék tölti ki, amely szigetelést biztosít. A szerkezet belsejében rizshéjat is alkalmaztak, az otthon falát és mennyezetét lefedve természetes vakolatként. A vállalat azt állította, hogy ha nem tartják karban, az otthon könnyen lebomlik, és egyenlővé válik a földdel. Ennek ellenére a WASP úgy véli, hogy a mezőgazdasági hulladék az építkezés és a 3D nyomtatás egyik fő forrása lehet.

East 17th Street Residences, USA, ICON

Az ICON a 3Strands házfejlesztővel együttműködve négy 3D-nyomtatott házat állított elő, amelyeket kifejezetten úgy terveztek, hogy ellenálljanak a szélsőséges időjárási viszonyoknak. A szerkezetek nyomtatása mindössze hét napot vett igénybe, és különféle két-, három- és négyszobás ingatlanokat tartalmaznak. A befejezés után az otthonokat az austini székhelyű belsőépítész, Claire Zinnecker díszíti majd. Eddig a cementalapú lakások ellenálltak egy 7,4-es erősségű földrengésnek és a 2021 elején bekövetkezett súlyos téli viharoknak.

Casa Covida, Amerikai Egyesült Államok, Emerging Objects

Az Emerging Objects 3D nyomtatású vályogból készítette a Casa Covida nevű kísérleti kunyhót a San Luis-völgyben, amely három egymással összekapcsolt hengeres szerkezetből állt. A kunyhót két ember számára tervezték, egy helyként, ahol harmóniában együtt élhetnek a koronavírus-járvány idején. Homokból, iszapból, agyagból és vízből készült vályogfalakat háromtengelyes SCARA (Selective Compliance Articulated Robot Arm) segítségével nyomtatták. A házban van egy nyitott kandalló és felfújható rózsaszín tető, amely eső vagy havazás esetén felállítható. Esettanulmányként hozták létre, hogyan lehetne a modern és az ősi technológia kombinációjával két ember számára tágas otthont létrehozni.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb