„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A Casa Covida egy 3D-nyomtatású sárkunyhó, mely egy pár számára épült a sorozatos karantén idején

A Casa Covida egy kolorádói kunyhó, amelyet az Emerging Objects amerikai stúdió készített 3D nyomtatású vályogból, azzal a céllal, hogy két ember elszigetelve élhessen együtt a koronavírus-járvány idején. A Casa Covida projektje egy esettanulmány arra, hogyan lehetne kombinálni a modern és az ősi technológiát egy megfelelő méretű, funkcionális otthon megteremtésére, két ember számára.

A San Luis-völgy síkságán található kísérleti jellegű kunyhó három összekapcsolt hengeres térfogatból áll. Szerkezetük vályogfalai homokból, iszapból, agyagból és vízből készülnek, háromtengelyes SCARA (Selective Compliance Articulated Robot Arm) segítségével kinyomtatva, napon száradva és megkeményedve.

A kivitelezéshez a vályogot kézzel szitálták és cementkeverővel keverték, mielőtt a háromtengelyes SCARA technológiával feldolgozták azt. A SCARA robotnyomtató elég könnyű ahhoz, hogy két ember mobilizálja, és egy okostelefonos alkalmazással működtethető. Az Emerging Objects hozta létre a projekt szoftverét is, amelyet Potterware-nek keresztelt.

Az organikus otthon faajtaja egy nyitott térre nyílik, ahol két paddal rendelkező, úgynevezett tarima, és egy nyitott kandalló található az ételek főzéséhez és az otthon melegen tartáshoz a hideg éjszakákon. A felfújható rózsaszín tetőt fel lehet állítani, ha esik vagy havazik, vagy ha szükséges, hogy a tűz hőjét bent tartsa. “Kívülről nézve ez a színes kiegészítés a barázdált kunyhóval úgy néz ki, mint egy virágzó kaktusz” – mondta az Emerging Objects.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A középső szerkezet mellett található egyik térfogat be van fedve, és egy alvó platformot tartalmaz, amely hegyen élő bogarak által megsemmisített fákból származó fenyőmaradványokból készült. Az ajtókhoz és az áthidalókhoz ugyanazon fa hőkezelt változatát használták. A másik oldalon a harmadik szerkezetben egy süllyesztett fürdőkádat építettek be, amelyet fekete és fényes folyókövek vesznek körül. A kád vízét a hegyvidéki kopár táj mélyén lévő víztározó biztosítja.

A cég 3D nyomtatást alkalmazott a ház egyes objektumainak elkészítéséhez is. Az ajtókilincseket például egy 3D nyomtatású bioplasztikus formával készítették el, alumínium dobozokból, amelyeket a kunyhóhoz vezető út mentén gyűjtöttek össze. A főzéshez készített agyag edény és fedő formatervezését, az új-mexikói Pueblo fazekasságának edényei ihlették, és szintén 3D-ben nyomtatták a helyi forrásokból származó csillámos agyagból. A padok szövött textillel vannak kárpitozva. A hálószobában az alvó platformot báránybőr, szőtt churro gyapjú takarók és párnák borítják, amelyeket az Emerging Objects Joshua Tafoya helyi takácsral együttműködve tervezett.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb