„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Gaudí építészete és a felhők formája és dinamikus mozgása ihlette a torontói 99m-es társasházat

A kanadai Partisans építészstúdió egy olyan lakótornyot tervezett, amelynek formáját a természetes felhők és a revíziós felhők – az építészek által a műszaki rajzokban használt jelölés – egyaránt inspirálták.

A Fora és az Oikoi Living Homes, a projekt fejlesztői a Partisant bízták meg egy olyan torony megtervezésével, amely főként lakóépület lesz, a földszinten és azokon az emeleteken, ahol a torony visszalép, a teraszok kihasználása érdekében kényelmi helyiségekkel.

Ha megépül a Toronto belvárosában, az Elm Street 15-17. szám alatti javasolt helyszínen, a torony 99 méter magas lesz, és 32 emeletnyi lakást, valamint kényelmi helyiségeket tartalmaz majd. A stúdió szerint a burkolat hullámos körvonala a felhőkből és a revíziós felhőkből egyaránt származik.

“A felhő ötlete nem csak háromdimenziós, nem csak a természeti jelenségről szól, hanem egy építészeti szójáték is, mivel a revíziós felhőnek olyan erős rezonanciája és grafikai minősége van” – mondta Alex Josephson, a Partisans társalapítója. “Bizonyos értelemben ez egy álom is, egy álom, hogy ezt az épületet Toronto városa jóváhagyja, és hogy mi megépíthessük”.

A torony nagyjából három részre oszlik majd, az alján egy pódiummal, az előző két rész pedig egy-egy kicsit hátrébb helyezkedik el az előzőtől. Mindegyik szakasz a hullámos homlokzati mintázat kissé eltérő frekvenciájával rendelkezik majd.

“Az épület egymásra helyezett téglalap alakú formák sorozata, amelyeket organikusan kialakított élekkel és erkélyekkel burkolunk, ami lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzük ezeket a felhőszerű formákat, ahogy emelkednek” – mondta Josephson.

Josephson azt is elmondta, hogy a stúdió üvegszálas vasbeton (GFRC) alkalmazását fontolgatja a homlokzathoz. Az Aenderingeken a torony világos színű, függőlegesen elhelyezett GFRC-panelekkel burkolt. Ezeken a függőleges csíkokon belül ablakok csoportosulnak, amelyek ovális nyílásokat képeznek a homlokzaton.

“Az ablakok szabályosan vannak elrendezve, halmokban emelkednek, amelyek segítenek a lakóegységek megvilágításában” – mondta Josephson. “A társasházaknak a legtöbbször elég merev, egymásra épített üzleti modelljük van, az igazi kihívás az, hogy hogyan lehet ezzel dolgozni.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az építmény szélein kevesebb ablak lesz, hogy a homlokzati anyag szerves görbülete teljes mértékben érvényesülhessen, az alap közelében pedig a függőleges, ágszerű panelek befelé lejtik majd.

“Az erkélyeknél kő, beton és fém keveréke lesz, amelyek közül még nem döntöttünk” – mondta Josephson. “Lehet, hogy sok zöld növényt is be tudunk majd dolgozni, de mindez a torontói várossal folytatott megbeszélésektől függ.”

A stúdió szerint a földszinti függőleges panelek támpillérszerű formája, valamint az ablakcsoportok feletti ívek és a torony csúcsos koronája gótikus megjelenést kölcsönöz a toronynak.

“Úgy gondolom, hogy a gótikus építészet a természetben látható organikus növekedés és forma alapján tájékozódik” – mondta Josephson. “Gaudit is a természet és a gravitációs erők által létrehozott formák inspirálták. Mi az organikus formai megoldások értékét feltáró építészek kontinuumának részeként tekintünk magunkra”.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb