„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Galéria nyílik a “bazilikaszerű” gabonasilóban, Norvégiában

A Kunstsilo művészeti galéria egy 1930-as évekből származó gabonasiló “héjában” nyílt meg Norvégia déli részén, amelyet a barcelonai Mestres Wåge Arquitectes, BAX és Mendoza Partida stúdiók alakítottak át.

A Kristiansandban található Odderœya-félszigeten található Kunstsilo a világ legnagyobb skandináv régió modern művészeti magángyűjteményének ad otthont, több mint 5500 műalkotással. A Kunstsilo célja az volt, hogy megőrizze és ünnepelje az egykori gabonaraktár építészetét, amelyet Arne Korsmo és Sverre Aasland norvég funkcionalista építészek építettek be 1935-ben.

Ennek érdekében a Mestres Wåge Arquitectes, a BAX és a Mendoza Partida a 30 silóját – amelyek egykor 15 000 tonna gabonát tartalmaztak – a középpontba helyezték. A 37 méter magas építmény belsejét kifaragták, és egy hatalmas, “bazilikaszerű” átriumot és keringési magot hoztak létre, amely 21 méter magasra nyúlik. Körülötte vannak a galériák, amelyek többsége két szomszédos melléképületben található. Az egyik ilyen bővítmény egy eredeti kötet másolata, amelyet az állapotromlás miatt újjá kellett építeni.

A Mestres Wåge Arquitectes, a BAX és a Mendoza Partida 2016-ban megnyert egy nemzetközi pályázatot a Kunstsilo létrehozására. A projektet Nicolai Tangen műgyűjtő kezdeményezte, aki 2006-os bezárása után potenciált látott az épületben művészeti térként. 25 galériát foglal magában három emeleten, 3300 négyzetméteren. Több mint 300 művész alkotásai láthatók Finnországból, Dániából, Izlandról, Svédországból és Norvégiából az 1910-es évektől 1990-ig – sok a Tangen saját gyűjteményéből.

Az átlós falakkal nincs két egyforma galéria, de egyesíti őket visszafogott esztétikájuk, amelyet Wåge “fehér dobozos, passzív architektúrának” nevez. Ennek az esztétikának az a célja, hogy a műalkotást állítsa a középpontba, miközben szándékos kontrasztot teremt a betonsilókkal, megkülönböztetve a régit az újtól. Ez a törekvés kint is visszhangzik, ahol a siló eredeti, fehérre vakolt külsejét restaurálták és a kicserélt kötet homlokzataihoz illesztették.

Eközben a Kunstsilo keleti oldalához való hozzáépítéssel a stúdió kísérletezőbb volt, és fehér alumíniumba burkolta, hullámos bevonattal, amely a hengeres silók formáihoz igazodik. A galériák belső szélein nyílások lyukasztják át a siló falait, így kilátás nyílik a fő átriumra, segítve a látogatók tájékozódását. A galériák mellett az épületben természetvédelmi területek, irodák és “kulturális iskola” található a helyi gyerekek számára.

A második emeleten található egy digitális galéria is, amely a galéria műalkotásait kelti életre a padlótól a mennyezetig érő vetítéseken keresztül, hogy megszólítsa a fiatal látogatókat – egy olyan stratégia részét képezve, amely a Kunstsilo-t szélesebb közönség számára elérhetővé teszi.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A tetőteraszokat üveghengerek szegélyezik, amelyek illeszkednek a lenti silók hullámzó külső felületéhez, ezek folytatásaként szolgálnak. Ezek célja egy világítótorony megidézése is, tiszteletben tartva a Kunstsilo tengerparti környezetét. A bárban modern faburkolatok és bútorok töltik be a teret. Az épület íves lépcsőházaihoz is fát használnak, folytatva a régi és az új szétválasztására irányuló törekvést.

A projektet egy földszinti sétány teszi teljessé, ahol több szabadtéri műalkotást helyeznek el, és amely a tervek szerint szabadtéri találkozó- vagy rendezvénytérré válik. Ezzel a múzeumba is be akarják hívni a látogatókat, amely a földszinten ingyenes és belépő nélkül látogatható.

A Tangen Gyűjtemény mellett a múzeum állandó kiállításokat is tartalmaz, köztük a Dél-Norvég Művészeti Gyűjtemény és a Christianssands Képgaléria tulajdonában lévő alkotásokat. A Kunstsilo szélesebb “kulturális negyedének” részét képezi, amely magában foglalja a szomszédos Kilden Színházat is, amely 2021-ben készült el.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb