„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
napi hírmorzsák

Francis Kéré az első fekete építész, aki elnyerte a Pritzker-díjat

Diébédo Francis Kéré lett az első fekete, és az első afrikai építész, aki elnyerte az építészet legmagasabb kitüntetését, a Pritzker építészeti díjat. Az 1965-ben Burkina Fasóban született, jelenleg Berlinben élő Francis Kéré néven ismert építész a szerény, mégis gyönyörű, egyszerre egyszerű, markáns és pragmatikus épületek érzékeny megközelítése miatt dicséretes.

Diébédo Francis Kéré építész, a rangos Pritzker Építészeti Díj legutóbbi nyertese.

Gyakran párosítja a hagyományos anyagokat és technikákat modern innovációkkal, olyan munkásságot fejlesztve ki, amely “az építészet folyamatán keresztül képessé teszi és átalakítja a közösségeket”. Még ennél is fontosabb, hogy Kéré munkáit úgy tervezi, hogy a legnagyobb tisztelettel és figyelemmel szolgálják azokat, akik használni fogják.

“Azt remélem, hogy megváltoztatom a paradigmát, álmodozásra és kockázatvállalásra késztetem az embereket” – mondja Kéré. “Nem azért, mert gazdag valaki, nem szabad pazarolni az anyagot. Nem azért, mert szegény valaki, nem szabad megpróbálni minőséget teremteni. Mindenki megérdemli a minőséget, mindenki megérdemli a luxust, és mindenki megérdemli a kényelmet. Össze vagyunk kötve, és az éghajlattal, a demokráciával és a szűkösséggel kapcsolatos aggodalmak mindannyiunkat foglalkoztatnak.”

2017 Serpentine Pavilion Londonban, tervező: Francis Kéré.

Kéré leghíresebb munkái közé tartozik a montanai Tippet Rise Art Centerben található “Xylem” nevű lenyűgöző szoborszerű fapavilon, valamint a 2017-es londoni Serpentine Pavilion, amely egy fa formáját utánozza indigókék könnyűacél keretes törzsével és átlátszó polikarbonáttal védett fa brise soleil lombkoronával.

A Francis Kéré által tervezett Gando Általános Iskola bővítése Burkina Fasóban.

De ugyanilyen figyelemre méltóak az Afrikában épített építmények is, köztük a burkina fasói Gando általános iskola és a benini nemzetgyűlés épülete. Ezeket az építményeket kifejezetten a helyi éghajlathoz, az anyagok elérhetőségéhez, a hagyományokhoz és a készségekhez igazította. Átitatódnak a regionális építészeti nyelvjárással, és így jól illeszkednek a környezetükhöz, de természetesen nem nélkülözik a dekoratív díszítéseket és a kényelmet sem.

A Francis Kéré által tervezett benini nemzetgyűlés épülete felülnézetből Burkina Fasóban.

“Francis Kéré munkája lényegénél és jelenléténél fogva a körülmények gyümölcse” – olvasható a Pritzker-díj zsűrijének indoklásában. “Egy olyan világban, ahol az építészek a legkülönfélébb kontextusokban építenek projekteket – nem minden ellentmondás nélkül – Kéré azzal járul hozzá a vitához, hogy a helyi, nemzeti, regionális és globális dimenziókat a helyi tapasztalat, az akadémiai minőség, a low tech, a high-tech és a valóban kifinomult multikulturalizmus nagyon személyes egyensúlyában foglalja össze. Egyszerre helyi és globális perspektívája messze túlmutat az esztétikán és a jó szándékon, lehetővé téve számára, hogy integrálja a hagyományt a kortárssal.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
Francis Kéré által tervezett Mali National Park.

Kéré a Burkina Fasóban felnőtt egyszerű, egyszobás építményekből merít ihletet, és célja, hogy csendes méltósággal átitatott tereket hozzon létre. Pályafutása nagy részét az alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézmények, valamint egészségügyi létesítmények tervezésének szentelte, így stabilizálva azoknak a közösségeknek a jövőjét, ahol épülnek.

A Francis Kéré által tervezett Burkina Institute of Technology kampusza.
A Francis Kéré által tervezett Lycee Schorge középiskola.

A fenntarthatóság egy másik fontos tényező Kéré munkájában. A nem fenntartható termelési és fogyasztási mintákkal foglalkozva az építész, pedagógus és társadalmi aktivista olyan tényezőket vesz figyelembe, mint az építőanyagok lehetséges újrafelhasználása a jövőben, valamint az őshonos agyag felhasználása, hogy hőtömeget adjon a struktúráinak, ezáltal természetes módon segítve a hűvösebb levegő bent tartását. Ez a fajta passzív hűtés alapvető fontosságú Kéré afrikai építményeinek komfortjának és alacsony üzemeltetési költségeinek fenntartásához.

Francis Kéré által tervezett Léo Doctors’ Housing Burkina Fasóban.
A Francis Kéré által tervezett Startup Lions Campus.

“Francis Kéré úttörő építészeti munkát végez – a Föld és lakói számára fenntartható módon – a szélsőségesen szűkös területeken” – mondta Thomas Pritzker, a Hyatt Alapítvány elnöke. “Egyszerre építész és ember, aki számtalan polgár életét és tapasztalatait javítja a világ egy olyan régiójában, amelyről olykor megfeledkeznek. A szépségről, szerénységről, merészségről és találékonyságról tanúskodó épületekkel, valamint építészetének és gesztusainak integritásával Kéré méltóságteljesen fenntartja e díj küldetését.”

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb