Lakberendezés és stílus

Stresszoldó szőnyeg, kifejezetten munkakörnyezetekbe tervezve

Nem nagy titok, hogy a munkahely az egyik legstresszesebb környezet, amelynek kitesszük magunkat. Ott a szorongás a zaj, a célok elérésére irányuló nyomás, a személyes kihívások vagy ezek kombinációja. Bármelyik is legyen a legnagyobb stresszor, tagadhatatlan, hogy a feszültség manapság mindenki mindennapjainak része.

Az olyan egyszerű megoldások, mint a falak zöldre festése, a természetes fa és kő beépítése a belső terekbe, valamint a természetes fényhez való hozzáférés növelése az utóbbi időben számos irodai környezetben bevezetésre kerültek a munkahelyi stressz csökkentése érdekében. Hamarosan azonban az irodai dolgozók még nyugodtabbnak érezhetik magukat – nem egy monumentális életmódváltás, hanem a “Relaxing Floors” nevű új padlóburkolat miatt, amely tele van fraktálokkal.

A fraktálok végtelenül komplex geometriai alakzatok, amelyek két gyakori, jellemző tulajdonsággal rendelkeznek: tradicionálisan a geometria által vizsgált, bizonyos értelemben véve „egyszerűbb” és „szabályosabb”, „simább” alakzatokkal ellentétben a fraktálok határoló vonalai vagy -felületei végtelenül „gyűröttek” vagy „érdesek”, illetve „szakadozottak” (szakkifejezéssel, nem-differenciálhatóak). A második gyakori jellemzőjük a rendkívül problematikus, de „laikus szemmel” is jól érzékelhető önhasonlóság.

Egyszerűen fogalmazva, a fraktál nem más, mint egy soha véget nem érő minta, vagy egy egyszerű folyamat, amely újra és újra ismétlődik egy hurokban. A természetben fraktálok vesznek körül bennünket folyók, hegyek, fák, felhők, hurrikánok formájában – a lista végtelen. Tudományos kutatások bebizonyították, hogy a fraktálok csökkentik a stresszt, segítve a mentális, fizikai és érzelmi problémák enyhítését.

A Mohawk Group egyesítette erőit a 13&9 Design alapítóival, Martin és Anastasija Lesjakkal, Richard Taylorral, az Oregoni Egyetem fizikusával, a fraktálok elismert szakértőjével és a Fractals Researchnel, hogy megalkossák a Relaxing Floors kollekciót, amelynek moduláris formatervezése tele vannak a természetben előforduló fraktálmintákkal. A kifejezetten munkahelyekre tervezett kollekció merész darabjai még egy HiP-díjat is bezsebeltek a NeoCon 2019-en.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Relaxing Floors kollekció a művészetet, a tudományt és az emberközpontú dizájnt ötvözi, hogy a szőnyegekben fraktálmintákat hozzon létre, amelyek a dögevő madarak repülési mintázatán és az emberi szemekben kialakuló neuronokon alapulnak. Ezek a finom minták elterelik a dolgozók tekintetét a körülöttük lévő számítógépes képernyők ostoráról, és lehetővé teszik számukra, hogy valami sokkal pihentetőbb dologra koncentráljanak.

Taylor professzor kiterjedt kutatása a fraktálokról lenyűgöző volt, de az a kihívás, hogy eredményeit kézzelfogható termékké alakítsa át, nehéz feladatnak bizonyult. Rövid időn belül a 13&9 és ő két PhD-hallgatójához fordult, hogy fejlesszenek ki egy egyedi szoftvert, amely képes együttműködni a Mohawk Technology védjegyzett géptechnológiájával. A hallgatók sikerrel jártak, a végleges szőnyegkollekció négy dizájnból áll: RestD, MellowD, ChillD és Fractal Ground. Mindegyik közepes bonyolultságú fraktálokból áll, amelyeket az emberi szem egyébként is természetes módon keres.

A fraktál komponens mellett a Relaxing Floors a színpszichológia hatásait is alkalmazza. Ehhez zöld-szürke és kék-szürke színsémákat használ, amelyek megkönnyítik a padlóburkolatokban lévő fraktálok felismerését. Taylor szerint a kettő kombinációja valódi megkönnyebbülést nyújthat a “növekvő stresszállapotok és betegségek esetén. Digitalizált és nagy sűrűségű épített környezetünknek valóban szüksége van az ilyen mintákra”.

A Mohawk Group arról ismert, hogy a termékeket a lehető legjobban fenntarthatóvá teszi. A Relaxing Floors esetében a szőnyegek mind szén-dioxid-semlegesek, Living Product Challenge Petal minősítéssel rendelkeznek, és kiemelkedő energia- és víztakarékos gyártási folyamatokkal agresszíven támogatják a bolygó ökoszisztémáját. Ráadásul a Mohawk glasgow-i, virginiai szőnyegcsempegyártója vezető szerepet tölt be a fenntartható gyártásban, és egymagában felelős a teljes Relaxing Floors termékcsalád előállításáért.

Forrás: www.dornob.com

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb