„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Földtéglák formálják a menekültek számára létrehozott Bidi Bidi Performing Arts Centert Ugandában

A Hassell és a Localworks építészeti stúdiók és a To.org kreatív platform együttműködésében egy előadóművészeti központot hoztak létre az ugandai Bidi Bidi menekülttelepen.

A földtéglákból épült Bidi Bidi Performing Arts Center kreatív helyszín a közösség számára, amely több mint 250 000 lakóhelyüket elhagyni kényszerült embernek ad otthont, így ez Afrika legnagyobb menekülttelepülése.

A Hassell és a Localworks tervezte az amfiteátrumszerű épületet, amely egy szomszédos ugandai falu határán helyezkedik el, mindkét oldalról hozzáférési pontokkal. A To.org szerint a projekt kreatív lehetőséget biztosít, és a remények szerint egyesíti ezeket a “közösségeket a zene és a tánc által”, és segít a menekülteknek gyógyulni az átélt traumákból.

“A To.orgnál azóta tervezzük ezt az előadóművészeti központot, amióta a csapat 2018-ban ellátogatott Bidi Bidibe” – mondta Nachson Mimran vezérigazgató.

A Bidi Bidi Performing Arts Centre elhelyezkedése a két közösség határán illeszkedik a mindkét oldalon meglévő utakhoz, és biztosítja, hogy az épület egy közös térnek érezze magát. Belül egy színpad az előadások és rendezvények számára, valamint egy hangstúdió nagy csoportok számára. Ezeket az Arup mérnöki céggel közösen tervezték.

A létesítmények a hagyományos amfiteátrum mintájára kialakított, a színpadot kifelé mutató nyitható hátsó falú épület elliptikus formájában helyezkednek el. Az épület egyik meghatározó jellemzője a tető, amely túlnyúlik az épületen, és az esővíz tölcséreként is funkcionál. Az esővizet a tetőről gyűjtik össze, és a lejtős oldalon levezetik a közösségi vízforráshoz és egy bioemésztős WC-hez.

A 200 000 literes víztartály becslések szerint évente 1,2 millió liter vizet biztosít majd. Ennek mintegy 70 százalékát közvetlenül a közösség, 30 százalékát pedig a táj öntözésére fordítják. A tető az épület természetes megvilágításában is kulcsszerepet játszik, mivel a falak fölé emelkedik, és olyan nyílást képez, amely beengedi a napfényt a térbe. Tetőablakként perspex üveglapokat is használtak.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A projekt anyagpalettáját a környéken fellelhető és a helyi közösség építette össze. Az épület falai helyi eredetű talajból készült, kézzel préselt és napon megkötött földtéglából készülnek. Eközben a tető hullámos fémből és polikarbonátból készül. A csapat szerint a földtéglákat úgy helyezték el, hogy javítsák az épület akusztikai teljesítményét.

Az épület körül egy szárazságtűrő facsoport, valamint egy közösségi veteményeskert, egy guava gyümölcsös, utak és ülőhelyek találhatók. Ezeket a tájépítészeti cég, a The Landscape Studio rendezte, hogy a központ körül olyan határvonalat hozzon létre, amely a helyi biodiverzitás erősítését is segíti.

A Bidi Bidi Performing Arts Centre Uganda fővárosától, Kampalától 600 kilométerre északra található. A település 250 négyzetkilométernyi területet foglal el. Az ott élő menekültek többsége a dél-szudáni konfliktusok elől menekült, és az ott élők többsége 18 év alatti. A To.org kreatív platformja úgy véli, hogy Bidi Bidit és más menekülttelepüléseket új városként kell kezelni, és infrastruktúrát kell biztosítani számukra a boldogulás érdekében.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb