„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

Fiatal kínai építészek 8 projektje, amelyek “megkérdőjelezik a fenntarthatóság nyugati felfogását”

A New York-i Modern Művészetek Múzeumában jelenleg egy olyan kiállítás látható, amely a kínai építészek új generációját mutatja be, akik munkájukban a társadalmi, kulturális és környezeti fenntarthatóságot helyezik előtérbe. Reuse, Renew, Recycle (újrahasználat, megújítás, újrahasznosítás): Recent Architecture from China címmel a Museum of Modern Art (MoMA) által kurátorként összeállított kiállítás az ország feltörekvő és “erőforrás-tudatos” építészeire irányítja a figyelmet.

A kiállításon hét építésziroda összesen nyolc projektje látható, amelyeket makettek, rajzok, fényképek és videók keverékével mutatnak be. A kurátorok szerint a kiállítás azt is szemlélteti, hogy az ország miként távolodott el a “városi megaprojektek és látványos építészeti objektumok” létrehozásától. Ennek oka, hogy a kínai építészek új generációja a kisebb léptékű, a meglévő épített környezetre érzékenyebb beavatkozások bajnoka – mondták.

Noha az építészek nem azonosítják magukat egy csoportként, a kurátorok szerint közös érdekük a meglévő építmények újrafelhasználása, a városrészek és az infrastruktúra megújítása, valamint az építőanyagok újrahasznosítása Kínán belül.

Chi She Galéria az Archi-Union Architects tervei alapján
Ez a 200 négyzetméteres galéria egy régi raktárépületet foglal el Sanghaj West Bund negyedében. Az Archi-Union Architects a lebontott épületekből megmentett zöldes-szürke téglákat használta fel az épület második burkolatának megépítéséhez. Ennek az új falnak a háromdimenziós geometriáját számítógépen tervezték meg, és a helyszínen egy mobil robotrendszer segítségével gyártották le.

Micro-Hutong a ZAO/standardarchitecture tervezőirodától
A Micro-Hutong egy olyan kutatási projekt eredménye, amely a pekingi hutongok – a hagyományos udvaros házak soraiból álló sikátorok, amelyek a városban tömegesen lebontott házak célpontjai – megmentésének és újjáélesztésének módjait vizsgálta. A ZAO/standardarchitecture egy 35 négyzetméteres hutongot alakított át egy vendégházzá, egy sor független lakóegység beillesztésével, amelyek befelé néző, túlnyúló szerkezetek formájában helyezkednek el. A középpontban egy szabálytalan alakú udvar található, amely közös gyülekezőhelyként használható. A vendégház szürke tónusát beton és kínai tinta keverésével érték el, és a hutong hagyományos szürke tégláira utal.

Bambuszszínház a DnA_Design és Architecture által
A Bamboo Theatre egy előadószínpad, amelyet HengKeng falu közelében hoztak létre úgy, hogy bambuszt hajlítottak és kötéllel körkörös elrendezésben kupolás előtetőt formáltak belőle. A színház a DnA_Design and Architecture alapítója, Xu Tiantian hosszú távú vidéki revitalizációs programjának részét képezi a hegyvidéki Songyang megyében, amelyhez több tucat építészeti beavatkozást tervezett, amelyeket ő “építészeti akupunktúrának” nevez.

Long Museum West Bund az Atelier Deshaus tervei alapján
Ez a múzeum egy korábbi, a sanghaji szénszállításra használt rakparton épült. Az Atelier Deshaus tervei a régi és az új építészeti elemeket ötvözik, amelyek mind a helyszín ipari múltját ünneplik. A helyszínen megmaradt eredeti elemek között van egy 1950-es években épült szénszállító híd, amelyet ma szabadtéri fedett térként használnak, valamint egy használaton kívüli, kétszintes garázs, amelyet földalatti kiállítótérként alakítottak át.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Jinhua kerámiapavilon az Amateur Építészeti Stúdiótól
A Jinhua Ceramic Pavilion egy egyszintes teaház, amelyet az Amateur Architecture Studio tervezett a Jinhua Architecture Park számára, amely egy szabadtéri pihenőhely Jinhua városában. A park egyik lejtőjébe ágyazott, ferde pavilon célja, hogy a hagyományos kínai tintakövekre hasonlítson, amelyeket a száraz tinta és a víz keverésére használnak a művészetben és a kalligráfiában. A pavilont kézzel készített kerámiacsempékkel burkolták.

A Wencun falu megújítása az Amateur Építészeti Stúdió által
Egy másik kiállított Amateur Architecture Studio projekt a Wencun Village újjáépítése, amelynek során a meglévő házakat felújították, és harminc új lakóházat terveztek, amelyek a régió hagyományos udvari építményei alapján készültek. A stúdió reméli, hogy ez a megközelítés prototípusként szolgál majd más kínai falvak megújításához.

Imperial Kiln Museum a Studio Zhu Pei tervei alapján
A Studio Zhu-Pei által tervezett múzeum a Kína “porcelán fővárosaként” ismert Jingdezhen történelmi központjában található. Egy sor boltíves szerkezetből áll, amelyek újonnan égetett vörös téglából és régi kemencékből megmentett téglákból készültek. Ezek a boltozatos szerkezetek adnak otthont a múzeum gyűjteményeinek, és a hagyományos téglakemencék formáira utalnak, amelyek közül sok még mindig megtalálható a közelben.

Alila Yangshio Hotel a Vector Architects tervezőirodától
Egy elhagyott cukorgyár ipari létesítményeit alakították át az 1960-as évekből, hogy létrehozzák ezt a szállodát Guilin városának közelében. A Vector Architects átalakította és újrahasznosította a régi téglaszerkezeteket, hogy létrehozzon egy recepciót, egy éttermet, egy többcélú termet és egy könyvtárat, míg egy új betonból készült hosszúkás változatban vendéglakosztályok kaptak helyet.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb