„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Felújítási projekt: kortárs, többgenerációs családi ház egy elhagyatott belga parasztházból

Festői parasztházak vörös cseréptetőkkel és összekötött téglaistállókkal tarkítják a vidéki Flandria vidékét Belgium északi részén, minden oldalról füves mezőkkel körülvéve. Sajnos, ahogy a kis farmok egyre ritkábbá válnak, és egyre több ember költözik a közeli városokba, az ilyen épületeket általában lebontják, felismerhetetlen modern épületekké újítják fel, vagy hagyják leépülni.

Egy belga házaspár fiatal családjuk és nyugdíjas szüleik számára keresett otthont, ezért vásárolt egy ilyen ingatlant, és mérlegelte a lehetőségeket. Végül úgy döntöttek, hogy szeretnék megőrizni a meglévő épületek történelmét és karakterét, és felbérelték az aalsti Objekt Architecten céget, hogy megvalósítsa elképzelésüket. A tervezési feladat viszonylag szokatlan volt: az ügyfelek egy otthont szerettek volna maguknak és gyermekeiknek, és egy különálló, de összekapcsolt “gondozóházat” idős szüleiknek.

Ezt az idősbarát otthont úgy kellett kialakítani, hogy a szülők életük végéig ott élhessenek, még akkor is, ha a képességeik megváltoznak. Mindkét otthon igényt tart a magánéletre és szép kilátásra a környező mezőgazdasági területekre, ugyanakkor vészhelyzet esetén könnyen elérhetővé kellene tenniük egymást. Az Objekt Architecten azzal kezdte, hogy az omladozó épületek külső falai közül minél többet megőriztek és helyreállítottak. Elsődleges anyagként a betont választották, hogy kiegészítsék a meglévő tégla, vakolat és habarcs semleges tónusait és textúráit. Vörös terrakotta padlólapokat és hagyományos vörös agyag tetőcserepeket is bevittek, hogy utánozzák az eredeti elemek megjelenését és hangulatát.

Az építészek változatlanul hagyták a meglévő ház és pajta megjelenését, a régi parasztházat pedig a birtok gondozóház-részévé alakították. Az akadálymentesítés jegyében tervezett egyszintes építmény hálószobákat, fürdőszobát és több tágas tárolóhelyiséget, valamint fedett kültéri területeket tartalmaz. Ez közvetlenül kapcsolódik a fiatal család új házához, amelyet a szomszédos pajta héján belül építettek.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A feltűnő bronzszínű alumínium borítással burkolt új térfogat az eredeti falakhoz képest ugyanezen új tető alatt helyezkedik el, fedett szabadtéri sétányokat létrehozva. A gondozóház tetejét meghosszabbították, hogy az merőlegesen álljon az új térfogatra. A másik oldalon a tető az eredeti külső falon nyugszik. Egy hosszú folyosó köti össze az összes hálószobát, és a tetőablakok rengeteg természetes fényt engednek be. Az építészek ezt a projektet “Old and New” projektnek nevezték el, ami tükrözi a történelmi és modern építészeti stílusok ellentétét, valamint a család különböző generációinak ellentétes, de egymást kiegészítő igényeit.

A csapat elmondta, hogy “az új házban a választás az alacsony karbantartási igényű, csiszolt betonpadlóra esett. A nappali részen – ahol a társalgó és a játszótér található – egy kontrasztos homokfúvott tölgy halszálkás parkettát választottak. A ház közepén egy királykék magot találunk, amelynek egyik oldalán egy WC, egy ruhatár és egy lépcsőház található, a másik oldalon pedig a konyha és a tárolóhelyiség egy része. A lekerekített konyhasziget természetes faárnyalatban készült, barackszínű munkalapot kapott.”

“A sárgaréz részletekkel együtt ezek kortárs, fényűző megjelenést kölcsönöznek az egésznek. Ezzel a felújítással egy meglévő házat próbáltunk átalakítani egy olyan gondozóházzá, ahol az eredeti lakók otthon érzik magukat és egy életen át élhetnek, miközben az ügyfeleknek nem kell lemondaniuk a modern kényelemről és a magánéletről.”

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb