„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

A Myceen “puha és bársonyos” gomba-micéliumból készült lámpabúrát dobott a piacra

A tallinni székhelyű Myceen anyaggyártó cég egy B Wise nevű, micéliumból készült függőlámpaernyő-sorozatot adott ki, amelyet a Dutch Design Week-en mutattak be. A harang alakú függőlámpák mindegyike micéliumból – egy gomba vegetatív részéből – készült, míg a vázat hagyományosabb rétegelt lemez és alumínium alkotja.

A 60 centiméter széles lámpaburák elkészítéséhez a Myceen tallinni műhelyében a faiparból és a mezőgazdaságból származó szerves hulladékot, többek között fűrészport és szalmát kevertek össze micéliummal. A micélium az a fonalas szerkezet, amelyet a gombák a növekedéshez használnak, hasonlóan a növények gyökereihez. A keveréket ezután a lámpabúra-formába öntötték, és ellenőrzött hőmérséklet és páratartalom mellett hagyták növekedni.

Itt a gomba elkezd táplálkozni a hulladékból, és a lámpaernyő formájához igazodva terjeszkedni. Mivel a micélium természetes kötőanyagként működik, nem volt szükség ragasztóra vagy adalékanyagokra. Miután megtöltötték, az anyagot kiveszik a formából és kiszárítják, hogy megakadályozzák a további tágulását. Siim Karro, a Myceen társalapítója szerint az egész folyamat az elejétől a végéig körülbelül öt hetet vesz igénybe. Az anyag néhány nap múlva már elég erős ahhoz, hogy összetartsa magát.

A búra többi része rétegelt lemezből és alumíniumkeretből készül, és kerámia foglalattal és hagyományos világító kábellel. Úgy tervezték, hogy egy lebegő gombára hasonlítson, és mindössze három kilogrammot nyom. A búra puha tapintású, felülete a sötétebb barnás színtől a puha és bársonyos fehérig változatos.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A micéliumot a közelmúltban különböző termékek, köztük egy kerékpár sisak és egy szén-negatív gyertyacsomagolás készítéséhez használták fel. Az anyag egyre népszerűbb a divatmárkák körében, olyan cégek fektetnek be a bioanyagba, mint a Stella McCartney, az Adidas és a Hermès.

Siim Karro úgy véli, hogy tulajdonságainak köszönhetően a micélium számos belsőépítészeti termékben és lakberendezési tárgyban helyettesítheti a szintetikus anyagokat. A Myceen akusztikai paneleket és lábazatokat is készít az anyagból. A micélium növekedése exponenciális, ami a fenntartható termelés szerves részévé teszi, mivel alapvetően végtelenül szaporítható.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb