„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Fekete fémbe burkolták az X-alakú alabamai faházat

Az amerikai Tall Architects stúdió egy olyan faházat hozott létre, amelynek két egymásra helyezett nyeregtetős formája X alakban elforgatott és hullámosított fémmel burkolt egy folyó közelében, Alabama déli részén.

A Fowl River Cabin néven ismert, 195 négyzetméteres rezidencia 2023-ban készült el az alabamai Theodore-ban – egy kis közösségben a Mexikói-öböl partja mentén.

A stúdió – amelyet a Mississippi állambeli Ocean Springsben működő társak, Madison és Mark Talley vezetnek – gondosan elemezte a helyszínt, hogy a meglévő fákat, a folyóra nyíló kilátást, a vízhez és a közeli épületekhez való hozzáférést, valamint a helyszínt és annak természeti adottságait tiszteletben tartó rezidenciát hozzon létre.

A házat – a helyi szabályzatok és az árvízvédelmi magassági előírások által előírtaknak megfelelően – hat hüvelykes kerek acéloszlopokon négy láb magasra emelték a föld fölé.

A támaszok tetején két nyeregtetős forma ül, amelyek fekete hullámosított fémmel vannak burkolva, amelyet úgy választottak, hogy segítsen az épületnek “eltűnni a tájban, miközben minden fordulóban kapcsolatot biztosít a természettel”. A külső burkolatot költséghatékonysága, könnyű telepíthetősége és a térségben gyakori orkán erejű szélnek és esőnek való ellenálló képessége miatt választották.

Az újrahasznosított anyagból készült burkolat javítás vagy újrafelhasználás céljából ki is csavarható. Az alsó szinten találhatók a ház nyilvános helyiségei, ahol egy nyitott nappali, étkező és konyha foglalja el a terület nagy részét. A bár északnyugati végét egy lakosztály foglalja magában.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A központi mag és a lépcsőház az X keresztezésén belül helyezkedik el, eközben a központon kívüli felső szint két lakosztályt és egy tornácot tartalmaz. Az emeleti konzol egy zárt verandát hoz létre a ház északi oldalán, amely egy szögletes fedélzethez csatlakozik, amely a meglévő fák körül tekeredik.

A belső térben az anyagválasztást a tulajdonos Jill Dupre irányította, aki egy olyan palettát választott, amely világos, világos és légies, természetes fapadlóval, fehér festékkel és fémes részletekkel, amelyek a hangulatos külsővel ellentétben állnak.

A hőhűtés szempontjából a terek és az ablakok elrendezése lehetővé teszi a természetes keresztszellőzést, a megemelt alap pedig lehetővé teszi, hogy a hűvös levegő az épület alatt és körül is áramoljon. Ezenkívül az első emelet déli fekvésű tető egy részére és a második emelet nyugati fekvésű tetőszerkezetére napelemeket szereltek.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb