„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

“Az építészek 41 százaléka használ már mesterséges intelligenciát” – áll a RIBA jelentésében

A brit építészek közel fele már mesterséges intelligenciát használ projektjei megvalósításához – derült ki a Brit Királyi Építészek Királyi Intézetének jelentéséből.

A felmérés, amely a Brit Királyi Építészeti Intézet (RIBA) első vizsgálata a mesterséges intelligencia (AI) iparági alkalmazásáról, kimutatta, hogy a brit építészek 41 százaléka már alkalmazza a technológiát “legalább egy-egy projektben”.

Emellett a mesterséges intelligenciát alkalmazó építészek 43 százaléka úgy véli, hogy az javította a tervezési folyamat hatékonyságát. Ezek az építészek jelenleg többek között az adminisztrációs alapú feladatok automatizálására és a projektek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére használják a technológiát.

“A mesterséges intelligenciát a projekt- és dokumentumkezelés különböző aspektusainak automatizálására használjuk, de egyelőre csak nagyon korlátozott mértékben” – mondta az egyik név nélkül válaszadó.

“Virtuális környezeteket és digitális ikreket használunk arra, hogy radikálisan csökkentsük a költséges fizikai építkezések szén-dioxid-, energia-, víz- és hulladéklábnyomát” – tette hozzá egy másik.

“Nincs visszaút”

Muyiwa Oki, a RIBA elnöke szerint az eredmények azt mutatják, hogy “nincs visszaút” a mesterséges intelligenciától.

“A mesterséges intelligencia korunk legmegosztóbb eszköze, és nem lehet eléggé hangsúlyozni a szerepét az építészet jövőjének alakításában – városaink karakterétől kezdve az épített környezetünk minőségéig” – mondta.

“Eredményeink azt mutatják, hogy az építészek kíváncsiak és nyitottak az AI-ra, és néhányan közülünk igazi úttörők” – folytatta Oki.

“Az interdiszciplináris együttműködés és a felelős innováció kultúrájának előmozdításával kihasználhatjuk a mesterséges intelligencia erejét egy befogadóbb, rugalmasabb és fenntarthatóbb épített környezet megteremtése érdekében.”

Arturo Tedeschi AI-specialista építész elmondta, hogy a mesterséges intelligenciával való tervezés a kreativitás egy olyan formája, amely fajunk evolúciójával egyenértékű. Az Online Lab of Architecture társalapítója, Daniel Escobar azonban arra figyelmeztetett, hogy az AI-eszközökre való túlzott hagyatkozás unalmas épületeket eredményezhet.

A RIBA szakértői tanácsadó csoportot hozott létre a mesterséges intelligenciával kapcsolatban

A mesterséges intelligencia növekvő népszerűségére válaszul a RIBA “szakértői tanácsadó csoportot” hozott létre, hogy megvizsgálja a mesterséges intelligencia építészeti ágazaton belüli alkalmazásának lehetséges következményeit.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“A RIBA új, mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértői tanácsadó csoportja a jelentés megállapításaira építve vizsgálja a mesterséges intelligencia széles körű integrációjának szélesebb körű etikai, szakmai és versenyjogi következményeit” – mondta Oki.

A február 29-én közzétett jelentés további megállapításai között szerepel, hogy az építészek 54 százaléka számít arra, hogy a jövőben a stúdiójukban is használni fogják a mesterséges intelligenciát, és 57 százalékuk úgy véli, hogy az javítani fogja munkájuk hatékonyságát.

Arra a kérdésre, hogy konkrétan hogyan várják a mesterséges intelligencia alkalmazását, a válaszadók 57 százaléka azt mondta, hogy a következő két évben a mesterséges intelligencia képes lesz segíteni őket egy terv környezeti hatásainak elemzésében. Ugyanígy 49 százalékuk azt mondta, hogy az AI azon digitális eszközök közé tartozik, amelyek “szükségesek lesznek az épületek egyre összetettebbé válásához”, beleértve az éghajlati alkalmazkodást is.

E statisztikák ellenére azonban a válaszadók 69 százaléka mondta, hogy stúdiója még nem fektetett be az AI-ba, és csak 41 százalékuk számít erre a jövőben.

A mesterséges intelligencia lehetséges hatása a szakmára továbbra is megosztó 

A negatívabb eredmények között szerepel, hogy az építészek 58 százaléka úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia kockázatja megélhetésüket. Ez több szakértő véleményét is tükrözi, akik arra figyelmeztettek, hogy a mesterséges intelligencia használatának növekedése jelentős szerzői jogi következményekkel járhat a tervezőkre és építészekre nézve.

A jelentésben nem volt egyértelmű, hogy a mesterséges intelligencia fenyegetést jelent-e a szakmára nézve: 36 százalékuk veszélyt lát benne, 34 százalékuk nem aggódik, 30 százalékuk pedig még mindig bizonytalan.

Az elmúlt években ez volt az AI és az építészet forró témája, miután Sebastian Errazuriz tervező azt állította, hogy az építészek 90 százaléka elveszítheti a munkáját a gépek miatt.

Nemrégiben a Goldman Sachs befektetési bank azt jósolta, hogy a mesterséges intelligencia világszerte 300 millió munkahelyet válthat ki. A kutatók azt is becsülték, hogy az építészeti és mérnöki feladatok 37 százalékát “automatizálhatja az AI”.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb