„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Építési tanácsadás

Építsek vagy építtessek?


Minden olyan család esetében, ahol az építkezést választják a közös otthon megvalósításának eszközeként, az anyagi háttér, az ár értékarány jelenti a legnagyobb mérlegelést követelő szempontot.

Az első gondolat mindenkinél a lehető legolcsóbb megvalósítás, azaz minden területen, ahol csak lehet megtakarítani, lecsípni a költségekből.

Ehhez a legjobb megoldásnak a sajátkezű megvalósítás, vagy a saját erőből, saját szervezésben történő építkezés tűnik.

Ennek a legnagyobb akadálya ma Magyarországon az, hogy nem végezhető saját kezűleg szakipari munka még a családi házunkon sem, ez jogi kérdés.
Saját erőből akkor érdemes nekivágni, ha mi magunk is értünk a házépítés legtöbb szegmenséhez és valóban saját kezünkkel tudjuk jó minőségben megcsinálni az adott részegységet.

Ebben az esetben a saját munkánk révén jelentős munkadíjat tudunk megspórolni, amelyet a minőség javítására tudunk fordítani.

Ha erre van lehetőségünk, akkor újra egy nagy problémába ütközünk, az pedig az. hogy ha magunk olcsóbb munkát is tudunk végezni, az építőanyagokat nem fogjuk tudni olyan áron megvásárolni, mint egy olyan vállalkozó, aki évi több tucat házat kivitelez, tehát lehet, hogy elveszítjük a munkából nyert nyereséget az anyagárakon.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

De sajnos nagyon kevesen képesek ezt így saját kezükkel megoldani. Sokan ezért fogadnak fel brigádokat és próbálják meg mással építtetni a házat.
Amennyiben egy utcáról felfogadott brigáddal építtetjük álmaink házát, a költségek nem fognak csökkeni, mivel egy folyamatosan megbízásokkal rendelkező cég alacsonyabban tudja tartani a munkadíjat – az építési költség egyik legnagyobb százalékát kitevő részét – a minőség romlása nélkül, mint egy olyan magánvállalkozó, aki nem tud folyamatosan munkát találni. Mivel az olcsóbbnak tűnő brigád nem feltétlenül ismeri az új technológiákat, nincs megfelelő szakképzettségük így a munkadíjon megspórolt összeget elveszítjük a javítandó hibákon és a több selejten.
Az ad- hoc jelleggel felfogadott építési brigádok esetében folyamatosan jelen kell lennünk minden egyes tégla beépítésénél, ugyanis ez esetben mi fogjuk össze a munkálatokat. A munkadíj és anyagköltségen túl megjelenik az általunk ráfordított idő, amit ugye vagy szabadságunkból, vagy fizetés nélküli szabadságból tudunk megoldani, ami természetesen a fizetésünk csökkenését jelenti, azaz további összköltség növekedést jelent.
A saját irányítású építkezéseknél magunknak kell megszervezni az anyagbeszerzést, a szállítást, a munkafolyamatok megfelelő egymásutániságát, vagy párhuzamosságát, amely szervezési feladatok miatt nem tudunk folyamatosan jelen lenni az építkezésen, ahol ezért sokkal intenzívebb ellenőrzési tevékenység hárul ránk, hogy a minőség ne romoljon.

Az előzőek sok további pluszköltséget jelentenek, amely jelentkezik, telefonköltségben, benzinköltségben, szerszámok biztosításában, cseréjében, illetve a nagykereskedelmi árban. Ugyanis egy építési cég mindig jóval kedvezőbb áron jut az építőanyaghoz, mint egy magánszemély.
A fenti nehézségek jelentős részét át tudja vállalni egy megfelelő referenciákkal rendelkező építési cég, ahol előre lefixált összegekkel, minőséggel és határidőkkel lehet számolni.

Természetesen nagyon fontos alaposan körbejárni a céget, volt ügyfelekkel beszélni, már felépült házakat megnézni, esetleg az Interneten rákeresni, hogy milyen véleményeket lehet találni a cégről.

Az építési szerződés esetén is fontos rendszeresen megnézni az építkezést, hiszen csak mi tudjuk igazán mit szeretnénk, ezért hibák előfordulhatnak, de a gyakori jelenlét révén a hibákat azonnal tudjuk javíttatni, pontosan látjuk mit és hogyan építenek be.
A cég lehetséges, hogy elsőre drágábbnak tűnik, de nincs olyan, hogy pluszköltség merülne fel, a javítási költségek a céget terhelik, az építkezés gyorsabb jobb minőségű és nem utolsó sorban rengeteg időt megtakarít számunkra.
Ha építkezünk tehát nagyon alaposan fontoljuk meg és akár több hetet is fordítsunk a megfelelő építtető vagy módszer kiválasztására és a munkafolyamatok megtervezésére, és mindig tartsuk szem előtt, hogy nem mindig az az olcsóbb ami első pillantásra kevesebbnek tűnik.

FONTOS TUDNI: Az önerős építkezés nem létezik hivatalosan 2008.január óta. Szerződés kell a vállalkozókkal legalább a fő munkákra, mint pl a falazás, tetőkészítés, födém, ablakok, tehát főként a tartószerkezeti munkákra. A festést vagy a vízszerelést, esetleg gipszkartonszerelést és a burkolásokat saját kezűleg is el lehet végezni. Ha nem egy vállalkozó végzi a munkákat, akkor MŰSZAKI ELLENŐRT is kell alkalmaznunk az építkezésünkön.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb