„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Építészeti klasszikusok: Virgilio Barco Könyvtár Rogelio Salmona tervezésében

A Bogotá északkeleti szektorában, a Teusaquillo negyedben található Virgilio Barco Könyvtár a Simón Bolívar Metropolitan Park és a Virgilio Barco Könyvtár parkja által integrált komplexumot alkot.

A társadalmi, szabadidős és kulturális fejlesztési központ konszolidációja a könyvtár sajátos megközelítést mutat az épített munka és a természeti tőkés környezet között. Körútja során fokozatosan feltárja egy olyan program megoldását, amelynek célja, hogy kulturális és tájképi együttest alkosson, kihagyva a városon belüli helyzetét.

Rogelio Salmona egyik emblematikus műveként elismert, a környezet felé nyitott kör alakú formái havonta 60.000-65.000 látogatót vonzanak. Eredetileg Simón Bolívar Park Könyvtárnak akarták nevezni a fővárosi parkhoz való közelsége miatt, de a volt kolumbiai elnök, Virgilio Barco védnöksége miatt végül az ő nevét vette fel.

1998-ban, a bogotái közkönyvtárak fővárosi hálózatának (BIBLORED) projekt konszolidációját követően a kerület három mega könyvtár építését jelölte ki a város számára, amelyek építése a következő évben kezdődött meg. A helyszín kiválasztása kezdetben számos kihívást jelentett a tervezés során, mivel korábban a Simón Bolívar Park építési hulladéklerakójaként szolgált, később pedig rendezetlen módon feltöltötték, hogy helyet csináljanak egy étteremnek. Jelenleg a helyszín, ahol a projekt található, körülbelül 13 hektárnyi, skála alakú háromszög alakú, és a beépített terület 173 213 négyzetméter.

2001.december 20-án adták át hivatalosan az épületet: egy csiga alakú, beágyazott térfogat, amely a tetővel együtt három emeleten szolgálja ki programját. Az alsó szinten található a könyvesbolt, üzletek, kávézó, műhelyek, 250 fő befogadására alkalmas többfunkciós terem, szabadtéri színházterem, 256 férőhelyes parkoló, amelyhez a megközelítést az Av 50-es út biztosítja.

Ugyanezen a szinten találhatók a kiszolgáló területek, amelyek a raktározást, a könyvfelvételt, az osztályozást és a dolgozói szolgáltatásokat foglalják magukban. Az első szinten található a gyermekolvasóterem, az újságkönyvtár, a Bogotá olvasóterem, a 410 fő befogadására alkalmas előadóterem és a 180 fő befogadására alkalmas zeneterem. A felső szinten egy kiállítóterem, egy szabadtéri színházterem és a tetőn sétányok találhatók.

A keleti oldalon a Fővárosi Parkkal létrehozott kapcsolat a gyalogos hídon keresztül jön létre, amely eléri az ingázó vasútállomást, elindítja a gyalogos sétányt az ingatlanon belül, és lehetővé teszi a kerékpárút elérését, amely a polgármesteri hivatal által javasolt gyalogos rendszer része volt.

A helyszín adottságai miatt a legjobb döntés az volt, hogy az épület beágyazásához körülbelül 5 méter mélyen a földbe kell ásni. Ez a földeltávolítás hozzájárult a különböző méretű és formájú lejtők kialakításához, hogy az utakat, kis tereket, víztükröket és fedett tereket konfigurálhassuk. Így az épület elhelyezkedése a térfogatának egy részének beágyazásával és az azt körülvevő lejtők elrendezésével valósult meg, annak érdekében, hogy az épületet elszigeteljék a városi környezettől, és belülről természetes élményt nyújtson.

Ez a sajátos elrendezés mind alaprajzban, mind metszetben érzékelhető, így a város belülről nem érzékelhető, de Salmona munkájában a három döntő természeti elemet kiemeli: a víztükröket, amelyeknek hűtési funkciót tulajdonítanak, elnyelik a városi szennyezést és a vízáramlás fontosságát; a természetes lejtőket, amelyek elrejtik a város városi profilját és keretbe foglalják a keleti dombokat, amelyek a projekt bármely pontjáról vonzzák a vizuális élményt. Ily módon a tájkompozíció az olvasótermekből és a körfolyosókból kiindulva beépül a belső élménybe.

Az épületbe való bejutás az első szinten keresztül történik, amelyet egy kis tér előz meg, amely fölé növényzet ereszkedik, eltorzítva az azt alkotó falak határait. Ez az átmeneti tér egy lépcsőzetes szökőkúthoz kapcsolódik, amely az oldala felé vezető utat egy rámpa és egy lépcső segítségével kelet felé haladva irányítja, amely az első előcsarnokba vezet. A felhasználó fogadása ezen a ponton ízelítőt ad a nyílásokból, ellentétben a bezártság érzésével, amelyet a terepbe való leereszkedés közvetít, de amely meglepő módon megnyílik ablakainak átláthatósága révén, beengedve a természetes környezetet; ez a tér az elveszett lépcsőfokok szobájaként ismert, ahonnan a könyvtár többi helyiségével való kapcsolat indul.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A bogotai olvasóterem belsejét északra és északkeletre tájolt nagyméretű oldalablakok világítják meg, amelyek egész nap állandó fényt biztosítanak, a tetőről érkező fény kíséretében. Ezt a teret egy rámpa veszi körül, amely egy kerti teraszban csúcsosodik ki, amely szabadtéri olvasóhelyként szolgál. Hasonlóképpen, az alsó szinten lévő kávézó és könyvesbolt területei a nagy ablakokon keresztül a víztükörre és a belső kertre, mint közvetlen kilátásra nyílnak. A bútorokat, például a könyvtárakat, asztalokat és székeket maga az építész tervezte, aki a legapróbb részletekért is felelős volt.

Munkáiban mindig jelen van a beton, a tégla és a víz használata, amely a természeti elemekkel szemben állítva jelöli ki az építkezés határait. Ebben az esetben a teherhordó rendszert vasbetonból tervezték, az oszlopok és gerendák vastagsága és alakja pedig a helyiségek hierarchiájának és a terekkel kapcsolatos szándékoknak megfelelően változik.

A gerendák, lemezek és oszlopok sugárirányban kapcsolódnak egy nagy rendszerbe, amely egy sor gyűrűből áll, amelyek egy központi körben csúcsosodnak ki, amelyet egy kör alakú oszlop és az azt körülvevő 10 másik oszlop alkot. A második szint kör alakú lemezét tompa csigákkal függesztik a fő fedélzeti lemezhez. Ily módon lehetővé válik az olvasótermek terének felszabadítása, elkerülve az oszlopok leereszkedését a térben, lehetővé téve a szabad közlekedést a termekben.

A tetősíkon az utakat téglával burkolt ferde térfogatok határolják, ahol a feliratos vonalak az ég felé irányulnak, a kolumbusz előtti Quimbaya kultúra szimbólumaként, az amforákat idézve. E térfogatok hátsó részén nagyméretű ablakok vannak, amelyek fényt biztosítanak a következő szinten lévő helyiségek számára.

Az utak körforgása lehetővé teszi az ingatlan teljes felismerését, a kapcsolatot a Fővárosi Parkkal és a keleti dombokkal. A programon kívül a Virgilio Barco Könyvtár legnagyobb értékét a térbeli nagyvonalúságnak, az áttetszőségeknek, a köztes terek részleteinek és a fény különleges kezelésének tulajdonítják az anyagok textúráin.

A könyvtár Bogotá városának egyik legfontosabb városi projektjévé vált. A rekreációs fejlesztéséről ismert Metropolitan Park szektorhoz való hozzájárulás fontos láncszemet nyitott a nyilvánosság számára végzett oktatási tevékenységek fejlesztésében. Rogelio Salmona, mindig rendezett módon, a legapróbb részleteket is megoldotta, hogy a városnak nyugodt és barátságos környezetet biztosítson, a városhoz való jog alapján, és így projektjei révén elősegítse a kulturális befogadást.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb