„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Építészeti klasszikusok: Gilardi House, mint Luis Barragán utolsó munkája

A nagyszerű építész, Luis Barragán 80 évesen, közel 10 év tétlenség után, egy 10×36 méteres telken, pártfalak között, Mexikóvárosban végezte el utolsó munkáját.

A mexikói kultúra és Diego Rivera és Frida Kalho festők hatását tükröző munka, ahol Barragán szerint a legérdekesebb a hatalmas jacaranda fa kihívása volt, amelyet fenn kellett tartani, és a tulajdonos által a program részeként kért medence.

A kis rózsaszín ház, amely az utca felé záródik, erősítve a belső teret, a telek hossztengelyére rendeződik. Hátrafelé a ház két részre oszlik; az elülső térfogatra, amely a szolgáltatásokat és a hálószobákat tartalmazza, és a hátsóra, ahol a nappali, az étkező és a medence található. Ezt a két kötetet egy folyosó köti össze, amely a jakarandafát körülvevő teraszt alkot.

Mint Barragán minden építészetében, minden tér a fény, a színek, az elosztás és az építészeti elemek – mint például a korlát nélküli lépcsőház, amely a zenitfény alatt lebegni látszik – révén érzetek sokaságát kínálja. A kis függőleges nyílásokon áthaladó sárga fény árasztja el a folyosót, amely az étkező melletti víztükörrel ellátott minimalista térbe vezet, ahol egy vörösre festett fal támogatja a tetőablakot.

Ez az a tér, ahol a legtöbb optikai játék van, ahol a padlót kettéosztják, így az étkező a víztükör szélén marad, a vörös fal a vízbe süllyed, a háttérben pedig a tetőablak, amely napközben állandó fényváltozásokat biztosít. A házban a színek fontos szerepet kapnak, különösen a piros és kék falak, amelyeket Chucho Reyes festménye ihletett.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“Chucho Reyesnek kiváló szeme volt a színekhez. Az életét a szép dolgoknak szentelte. Nem értett a tervekhez, de segített nekem a színekkel. A mexikói piacok, a mexikói édességek színe, a kakasok szépsége. Úgy helyeztük el a színeket a Gilardi-házhoz, hogy nagy kartonlapokat festettünk a házamban, egymás után rakosgattuk őket a falakra, mozogtattuk őket, játszottunk velük, amíg el nem döntöttük a pontos színeket. Elárulok egy titkot: a medencének van egy rózsaszínű fala vagy oszlopa, ami nem tart semmit. Ez egy színdarab, amit a vízbe helyeztek, kedvtelésből, hogy fényt hozzon a térbe, és javítsa annak eredeti arányait.”

Mivel a ház pártfalak között van, az építész teherhordó falakból álló szerkezet mellett döntött, amelyek alátámasztják a felosztott rácsot, ahová a különböző terek be vannak illesztve. A fény érzékszervi hatásának elérése érdekében a belső falakat nagyon sima felületű vakolattal látták el, hogy a fény megszakítás nélkül eláraszthassa a tereket, így ez a munka talán Barragán legparadigmatikusabb alkotása.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb