„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Philippe Malouin “roncstelepi mélymerülésre” vitte a diákokat az ÉCAL workshop alkalmából

A svájci ÉCAL formatervező iskola diákjai Philippe Malouin-nal dolgoztak együtt, hogy a Junkyard Diving elnevezésű projekt keretében a szeméttelepről megmentett fémtárgyakból készítsenek bútorokat.

Az ÉCAL ipari formatervezés alapszakos hallgatói a bútorokat és háztartási tárgyakat egy négynapos workshop során készítették el, amelyet Malouin vezetett, és amely a saját mentési gyakorlatán alapult, amelynek során a tervező egy hónap alatt 68 művet készített ócskavas acélból a 2021-es Breeder Galéria számára.

A hallgatók a műveket a Junkyard Diving kiállításon állították ki, amely a fenntartható témájú svájci Urgent Legacy csoportos kiállítás része volt a House of Switzerland-ben az áprilisi milánói dizájnhéten.

A szokásos tervezési folyamat megfordításával a funkció követné a formát. Ideális esetben nem használnának további külső anyagokat.

“Az egész a gyűjtögetésről szól” – mondta Malouin. “Elmegyünk a roncstelepekre, és nem félünk acéllal dolgozni – az emberek azt gondolják, hogy ez nagyon ijesztő és félelmete. Csak azt akartam, hogy ösztönösen cselekedjenek, és ne gondolkodjanak túl sokat a számítógép előtt, hanem hagyják, hogy a funkció és az anyagok diktálják, hogy mit alkossanak.”

Azt is szerette volna, ha a diákok a megismételhető ipari formatervezésben gondolkodnak.

“Ahelyett, hogy olyan galériadarabokat készítenének, mint amilyeneket én csináltam, amelyek mind egyedi darabok voltak és így épültek, azt akartam, hogy megpróbálják ezt a feladatot ipari formatervezési gyakorlatként elvégezni, és megvizsgálják a hulladékáramokat, és módosítsák azokat, hogy egy új terméket hozzanak létre” – mondta Malouin.

A kiállítás egyik legkreatívabb beavatkozása egy mélykék grillsütő, amelyet Christophe Ascençao két alumínium vonatcsatlakozóból készített, a tetejére pedig egy grillt erősített. Malouin szerint az ilyen típusú vonatalkatrészeket gyakran kivonják a forgalomból, így jó hulladékforrásként szolgálnak a termékekhez.

A kollekcióban szerepel egy Frederik Buchmann és Charlotte Dubois által készített nyugágy is, amelyet egy fürdőszobából származó régi törölközőradiátorból készítettek. A fémrudakat zöldre festették, és egy fából készült talapzaton keresztül drapírozták, hogy fekvő ülést alkossanak belőlük.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“Soha nem értenéd meg, vagy nem látnád a radiátort, ha nem mondanám, hogy ott van, ami egyben a feladat lényege is volt” – mondta Malouin.

Talán a legkevésbé felismerhetetlen acélhulladéknak tűnik Charlotte Dubois kék színű, totó stílusú “táskája” vagy kosara. Ez egy szellőzőcsatornából készült, a szélein fekete szegéllyel és két lyuk közé fűzött zsinórral, amely a tárgyat feszültséggel formálja.

A kiállításon egy virtuális valóság élményt is bemutattak Potential Objects (Potenciális tárgyak) címmel: Junkyard Diving Reboot, amely a műhely tevékenységét mutatja be. Az ÉCAL egy másik hallgatója, Alex Nguyen által kifejlesztett program lehetővé tette a kiállítás látogatói számára, hogy végigsétáljanak egy roncstelepen, és kiválasszák a tárgyakat, amelyeket össze kell vágniuk és összehegeszteniük, ahogyan azt a tervezőhallgatók tették.

Az ÉCAL az Ecole cantonale d’art de Lausanne rövidítése, bár az iskolát inkább a rövidítéséről ismerik. Malouin elmondta, hogy “inspirálónak” találta az ottani tanítás élményét, amely arra is emlékeztette, hogy mennyire fontos a hozzáférhetőség a designoktatásban.

Elmondta, hogy míg hazájában, az Egyesült Királyságban a tandíjak olyan mértékben emelkedtek, hogy csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, hogy tervezőiskolába járjanak, az ÉCAL “meritokrácia” maradt, és ez a diákok munkáinak színvonalán is meglátszik.

Malouin érdeklődése a fém roncstelepek iránt nemrég jelentette meg Steel Works című könyvét is, amely azt a folyamatot dokumentálja, amelyen a Breeder galéria azonos című kiállításához végigment. A Londonban élő kanadai tervező korábbi munkái közé tartozik az Industrial Office kísérleti munkahelyi bútorcsalád, valamint a whiskey-hordókra utaló talapzatú asztalok és padok.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb