napi hírmorzsák

Egy futurisztikus, mégis földhözragadt íves betonszerkezet, olcsó és újrafelhasználható habzsaluzatból

A LASSA Architects egy könnyű, olcsó és újrafelhasználható habzsaluzatot használt fel egy íves betonszerkezet létrehozásához egy magánlakás számára, amely nyilvános galériával rendelkezik a görögországi Methoni városában.

A LASSA egy aerodinamikus X-alakú tömeggel rendelkező szerkezetet tervezett, amely egy sor védett belső udvart hoz létre – egyet-egyet minden szárnyban. Az organikusan ívelt forma betonból történő kivitelezéséhez az építészek egy egyszerre bonyolult és hatékony gyártási stratégiát dolgoztak ki.

Theo Sarantoglou Lalis és Dora Sweijd, a londoni és brüsszeli székhelyű LASSA Architects építészeti iroda társalapítói olyan digitálisan tervezett polisztirolhab zsaluzatot találtak ki, amelyet egy helyi raktárban néhány nap alatt részenként előre össze lehetett szerelni. Mielőtt a zsaluzatot a helyszínre szállították volna, minden egyes darabot felcímkéztek, és mindkét oldalán egy-egy pozitív vagy negatív bevágást helyeztek el.

Az épület alapterületének kiásása után a csapat négy tagja – mindössze fél nap alatt – egy lézervágott MDF-polcot helyezett el a habzsalu elhelyezésének irányítására. Miután a helyszínre szállították, a könnyűszerkezetes zsalurészeket a polc tetejére helyezték, műanyag csavarokkal “bizánci kirakós játékként” összerakták, és egy helyben beszerzett fából készült tartószerkezettel rögzítették – ez a rendszer elég rugalmas volt az organikus forma eléréséhez.

A betont szakaszosan öntötték a zsaluzat fölé, hogy létrehozzák a folytonos, hullámos homlokzatot, amely mintegy 400 folyóméter hosszan húzódik. A gyártás befejezése után a habzsaluzatot újra felhasználták a ház szigetelésére. A légi felvételen látható, hogy az elkészült szerkezet hogyan rögzül az enyhén lejtő olajfaligetben.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A konyha kavicsos udvaráról mattfehér, porszórt acéllépcsők vezetnek a tetőteraszra; az X- és Y-alakú betonlábak a márványpadok támasztják a márványüléseket. Futurisztikus, mégis földhözragadt, a lakás hullámzó fehér homlokzata délkeleti irányból nézve illeszkedik az agrárkörnyezethez – ahogy a több, mint 30 négyzetméteres medence is, ahonnan panorámás kilátást nyílik a tájra.

A déli teraszra egy 17 x 9 láb méretű, három, a falba visszahúzódó panelekből álló üveg tolóajtón keresztül lehet belépni, ami egy határtalan, beltéri-kültéri térfogatot eredményez. A galériához egy porszórt lézerrel vágott acélból készült, szaténozott terrazzo padló és márvány lábazat vezet, amelyek fenntartják a letisztult fehér esztétikát. A hagyományos világítótestek helyett a tetőfödémbe egy rugalmas LED-szalagot tartalmazó peremárkot öntöttek.

Forrás: www.interiordesign.net


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb