Zöld hírek

Egy elhagyatott mezőgazdasági komplexumból lett Művészeti és Fenntartható Életmód Központ

A művészet és a természet találkozásánál a Gutshof Güldenhof a berlini székhelyű Heim Balp Architekten építésziroda legújabb alkotása, amelyet a vietnami születésű dán konceptuális művész, Danh Vo (sz.1975) számára és vele szoros együttműködésben terveztek. A Berlin közelében, a brandenburgi Stechlin vidéki városban található projekt során egy elhagyatott mezőgazdasági komplexumot alakítottak át a művészet, a fenntartható életmód és a társadalmi interakciók virágzó és aktív központjává.

A műterem és a művésznek a térről mint eredendően szociális térről alkotott világos felfogását tükrözve Heim Balp újra kisajátította a meglévő építményt, kibontakoztatva annak teljes potenciálját, és beágyazva azt a természetes környezetébe. Az eredmény egy multifunkcionális, közösségi tér, amely a lakó-, kulturális és munkahelyi létesítményeket ötvözi, és végül egy sokoldalú, fenntartható és eredendően élhető környezetet hoz létre.

A 18. század óta érintetlenül maradt kőistállókkal és pajtákkal rendelkező egykori állattartó gazdaságból kiindulva az építészek egy sor építészeti beavatkozást hajtottak végre a meglévő épületeken, létrehozva külső és belső tereket a különböző felhasználási módok számára, több mint 5000 m2-en. A 2017-ben kezdeményezett és idén befejezett komplexum, ahol Danh Vo lakik és dolgozik munkatársaival együtt, művészeti stúdiót; kiállítási és műtárgyraktárakat; fém-, kerámia- és faipari műhelyeket; valamint lakásokat, közösségi tereket és mezőgazdasági helyiségeket foglal magában – lehetővé téve, hogy egy akár 20 fős közösség is jelen lehessen a helyszínen egy adott időpontban.

A komplexum magját egy vegyes használatú, háromszintes épület alkotja. A projekt kezdetekor teljesen lepusztult épület alacsony belmagassággal és csak részben használt felső emelettel kétszintes lakóépületként szolgált a mezőgazdasági munkások számára. A Heim Balp a meglévő struktúrát több tér összekapcsolásával újragondolta, hogy egy holisztikus, a társadalmi és kulturális cserékre alkalmas épületegyüttest hozzon létre. A falakat megtartva, a tető és a homlokzatok teljesen újjáépültek, és a 20. században a vidéki építkezésekhez hasonlóan konglomerált fémből készültek.

A homlokzatot fekete színűre festették át azzal a szándékkal, hogy a térbe történő új beavatkozásokat feltárják, és inkább kontrasztba helyezzék a meglévő esztétikával, mintsem elfedjék azokat, ami a Heim Balp egyik jellegzetes restaurálási megközelítése. A széleskörűen átalakított külső homlokzaton a meglévők mellett új nyílások is megjelennek, amelyek szabad, absztrakt kompozíciót hoznak létre az újonnan színezett vakolt homlokzat fekete vásznán.

Az épület lüktető szíve a konyha, ahol a lakók összegyűlnek főzni és enni – a güldenhofi élet központi eleme. Mellette a mosókonyha, az olvasó- és a bejárati helyiségek egy új, az épületből kifelé nyúló, fából készült magra fém- és fényáteresztő panelekkel burkolt térben gyűlnek össze. A nyugati szárnyban a második emeletet lebontották, hogy egy hatalmas, nagy belmagasságú lakó- és műteremteret hozzanak létre, ahol egy lenyűgöző, hagyományos, többfunkciós, jellemzően a vidéki Oroszországban használt kemencét helyeztek el. A 4 x 5 méteres szerkezet a helyiség közepén helyezkedik el, központi kéménye és több emelvény fekteti be a körülötte lévő hatalmas teret. A ház fűtésére, valamint étel- és vízmelegítésre használták, emellett pihenőhelyként is funkcionál. A tér belső kialakítása Vo művészethez való hozzáállását tükrözi: a sok tárgy, növény, szőnyeg, amelyek a szobát betöltik, a történetmesélés tudatos formája.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A keleti szárny földszintje a komplexum lakóoldalaként funkcionál, hálószobákat, egy közös fürdőszobát és egy kis könyvtárat foglal magába. Az első emeleten egy tágas műterem található, amelyet a főépület második emeletéhez egy olyan térfogat köt össze, amely visszhangozza a központi szárny bejáratából kinyúló szerkezetet. Egy nagy, rétegelt lemezzel burkolt helyiségben a stúdióban munkaállomások, valamint két újonnan kialakított lépcsőház található. Az első egy kerek betonlépcső a földszintre vezető padlófödém négyzet alakú nyílásán belül, amelyet az egész komplexumban a kemencékben használt faanyag tárolására is használnak. A második egy 3 méter széles falépcső, amely a stúdió felső részébe vezet, és amelyet tárgyak, könyvek és növények bemutatására is használnak. Végső soron a “főházat” egyszerre tekintik funkcionális térnek és a művész számára a környezetnek, hogy kifejezze a térnek egy narratívában gyökerező, sajátos felfogását, ahol a művészet, a természet és a történelem együtt létezik. A külsőhöz hasonlóan a belső térben is a komplexum építészete, a művész által formált terek kollázsa, a művészet előállításának és bemutatásának hátterévé válik.

Néhány méterrel arrébb a keleten található pajta egy kétszintes kő- és téglaépítmény, amelyet egy konzervált fatető fed. A földszintet páratartalom-szabályozott műtárgyraktárrá és archívummá alakították át, egy papír- és filmrészleggel – a komplexum eredeti rendeltetése a berlini raktárhelyiségek szűkössége miatt. Az első emeleten egy nagy, 10 méter magas mennyezettel rendelkező kiállítótér két részre van osztva, mindkettőt célzottan üresen tartják ideiglenes installációk és performanszok számára. A nyugati pajta egy eredeti állapotában megőrzött, fából készült tetőszerkezetű, autentikus kőépítmény. A teret fa- és fémraktárként használják, hogy támogassa a hozzá csatolt műhelyeket, amelyek a művész és stúdiócsapata által készített műalkotások egész éves gyártását és szállítási előkészítését felügyelik.

A komplexum központi része, az északi istálló ad otthont a közösség kiterjedt fenntartható mezőgazdasági és kertészeti tevékenységének. Kizárólag a külső falakat tartották meg, míg a tetőt és a padlót eltávolították, hogy a teret egy új fa és áttetsző polikarbonát panelekkel fedett beltéri üvegházzá alakítsák át. Miközben a téli időszakban a lakókat támogatja, a hely egyben a művészet által táplált és ápolt hely is. Egy kis, burkolt felület rendezvénytérként funkcionál, ahol zenére, előadásokra és étkezésekre kerülhet sor, amikor a Güldenhof megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

A Gutshof Güldenhof a Heim Balp Architekten második nagyszabású, művészettel kapcsolatos projektje, miután a 20. század elején épült berlini Lindower Straße gyárépületeket egy 2022-re elkészülő, művészstúdiókat, műhelyeket, kiállítótereket és lakásokat magában foglaló kreatív központtá alakítja át.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb