Zöld hírek

A Powerhouse Company egy úszó irodát épített a rotterdami Rijnhavenben

A holland Powerhouse Company építésziroda keresztrétegelt faanyagot használt egy vízen úszó, off-grid irodaépület építéséhez. Az úszó iroda Rotterdamban a Global Center on Adaptation (GCA), az éghajlatváltozás megoldásait kutató szervezet székhelyének ad otthont, valamint a Powerhouse Company saját stúdiójának.

A háromszintes épület 15 “beton uszályra” épült, amelyek lehetővé teszik, hogy a rotterdami Rijnhavenen, a Maas folyó egykori ipari kikötőjében lebegjen. A fából készült szerkezet, beleértve a keresztirányban rétegelt fából (CLT) készült padlólemezeket, hozzájárul az épület alacsony szén-dioxid-kibocsátásához, és biztosítja, hogy elég könnyű legyen az úszáshoz. A tetőn elhelyezett napelemek saját áramforrással látják el az épületet, míg a környező kikötő vizét passzív fűtési és hűtési rendszerrel hasznosítják.

“Egy fenntartható, úszó irodaépület tervezése nagy kihívást jelentő megbízás volt, és integrált módon közelítettük meg” – mondta Nanne de Ru, a Powerhouse Company alapítója. “Azáltal, hogy a Rijnhaven vizét használjuk az épület hűtésére, az iroda tetejét pedig energiaforrásként, az épület valóban autark, önellátó” – tette hozzá.

Az épületet, amely állítólag a legnagyobb a maga nemében a világon, 2021 végén hivatalosan Willem-Alexander holland király és Ban Ki Mun, az ENSZ korábbi főtitkára nyitotta meg. A projekt a Dezeen Awards 2022-es díjra a fenntartható épület kategóriában került a jelöltek közé.

A Powerhouse Company úgy tervezte meg az épületet, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb legyen, hogy tükrözze a GCA klímához alkalmazkodó értékeit. Mivel Nanne de Ru saját ingatlancége, a RED Company volt a projekt kivitelezője, a tervezőcsapat számos innovatív megközelítést vizsgálhatott meg a szén-dioxid-kibocsátás minimalizálása érdekében. A faszerkezet előregyártott keretekből áll, amelyeket a helyszínen egyszerűen összecsavaroztak, vagyis a jövőben szétszerelhetők és újrahasznosíthatók, tehát megfelel a körforgásos gazdaság elveinek.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A feszítőkábelek által összetartott beton uszályok nem csak az épületet tartják a víz felett – egy csőrendszert tartalmaznak, amely hőcserélőként működik, és a kikötő vizének hőmérsékletét használja fel arra, hogy nyáron hűtse, télen pedig melegítse a belső teret. A kiálló födémek erkélyeket hoznak létre, amelyek segítenek a nagy ablakok napárnyékolásában.

Mivel a GCA-nak csak 1000 négyzetméterre volt szüksége a székhelyéhez, ésszerű volt egy vegyes használatú épületet létrehozni. A Powerhouse Company irodáján kívül a lebegő irodaházban található a Putaine étterem is, amely a népszerű rotterdami Heroine étkezde spin-offja. A projekt egy úszómedencét is keretbe foglal a Maas folyó vizében.

A Powerhouse Company a projektet példának tekinti arra, hogyan alkalmazkodhat az építészet az éghajlatváltozás okozta tengerszint-emelkedéshez.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb