Zöld hírek

Cseh otthon egy tető alakú második emeleti üvegházzal

Furcsának tűnhet, de egy ház üvegházba való burkolása nagyszerű módja annak, hogy az fenntarthatóbb legyen a zord téli időjárásban. Európa-szerte számos helyen láthattuk már ezt a koncepciót, volt olyan is, ahol a családi házat szó szerint egy üvegburokba csomagolták, de a Richard David Architekti egy építészetileg sokkal visszafogottabb módon hozta létre ugyanezt a hatást.

A Richard David Architekti építészeti stúdió elegáns új otthonának kevésbé extrém szerkezete egy modern rezidenciát kínál amely második emeletét egy igazi üvegház teszi ki, egy hétköznapi nyeregtető alakjában.

A „House with the Greenhouse”, magyarul a ház az üvegházzal, egy gyümölcsös közepette található Chlum városában, Csehországban. A ház minden szintje sajátos struktúrával rendelkezik, amely egyértelműen megkülönbözteti a lakóteret és a növényekkel teli üvegházat. Ez utóbbi kihasználja a ház melegségét, fenntartva a hőmérsékletet ahhoz, hogy egész évben kaktuszokat termesszen, és lehetővé teszi a lakosok számára a 360 fokos kilátást az ingatlanukra. A tipikus európai kontinentális éghajlatot élvezve a Cseh Köztársaság nem olyan hideg, mint az északi sarkkör, de nem ritka az sem, hogy a hőmérséklet télen megüti a -10 Celcius fokot.

A ház alapszintjét kőműves falak és betonoszlopok képezik, függőlegesen orientált vörösfenyőbe burkolva, a kortárs megjelenés érdekében. Egy fekete fém lépcsőház vezet a fehér acélkeretes szinthez, amely lényegében polikarbonátból készült, mintsem üvegből, a tartósság érdekében. A földszinten a szobák úgy vannak elrendezve, hogy mindegyikük elérhető a kültéri teraszról, mely körbeveszi a házat.

Az építészek számára ez a képesség, hogy a ház bármely pontjáról egyenesen ki lehessen menni a szabadba, a formatervezés legkülönlegesebb része. David Kazicky, az építészeti stúdió társalapítója azt nyilatkozta, hogy „Ez határozottan nem jellemző a világ ezen részén, ellenben, az ázsiai országokban ez elég gyakori. ”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A projekthez az építészeknek technikailag sok helyük volt a munkához, mivel az ház körül egy hatalmas ingatlan található, könnyű belátni, hogy a koncepció működhet városi otthonokban is, rendkívül kompakt parcellákon. Akár nyáron is képes lehet átalakulni, néhány üveglap eltávolításával, a fokozott légáramlás érdekében. Akárhogy is, ez a koncepció nagyszerű példája annak, hogy miként gondolhatjuk újra a hétköznapi lakóépület egyszerű elemeit – különösen a tetőtereket, amelyek gyakran csak nem használt, felesleges terek.

Forrás: www.dornob.com

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb