„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

KiemeltKiemelt cikkeink

Családi ház építés négyzetméter ár 2017-2018-2019-2020

A 2016-2017-2018-as évek előre nem látott áremelkedéseket hoztak az építőiparban, de a 2019-es évre további áremelkedések várhatóak.

A 2020-as év egyelőre nagy kérdés a családi ház építési piacon, hiszen ettől az évtől újra 27% lesz a kedvezményes 5% ÁFA helyett, ami automatikusan 22% emelést eredményezhet. 

A brutális áremelés a kormány lakáspolitikájának bevezetésével szabadult el, mely oda vezetett, hogy a munkadíjak 3-4 év alatt legalább 40-45%-kal, az anyagköltségek 30-40%-os mértékben emelkedtek. Az áremeléseknek biztosan nincs vége a 2019-es évben további legalább 10%-os áremelés várható.

A kormány ígérete, ha betartásra kerül, akkor 2019-től visszajöhet a 27%-os áfa, mely további 22%-os áremelést jelenthet. 

Nem illik beszélni róla, de tudja mindenki, hogy a magánszemélyes kivitelezők mindig feltették a kivitelezőknek a kérdést, hogy a 27%-os áfából valamit meg lehet-e takarítani számukra, ha nem készül számla a kivitelezés egy részéről,  mely szürkítette, feketítette az építőipart. Ebben a körben kényszerűségből a tüzépek, kivitelezők, fuvarozók, gyakorlatilag a szakma legnagyobb része részt vett részben.

A számla nélküli munka gyakorlatilag az 5%-os ÁFA bevezetésével megszűnt és az építőipar kifehérítése megindult, de így minden bevétel adókötelessé vált, mely további áremelést generált.

A mai magyar piacon a családi ház építés az ország különböző pontjain más és más, valamint a kivitelezés igényessége, a felhasznált anyagok, a műszaki tartalom is befolyásolja a négyzetméter költségeket.
230 ezer forintos négyzetméter ár alatt gyakorlatilag lehetetlen családi házat kivitelezni, aki ilyet ígér azt messze el kell kerülni. Az átlagár 330 ezer forint körül van négyzetméterenként, de az árak a jobb műszaki tartalom és a komolyabb múlttal rendelkező cégek esetében a 400 ezer forintos négyzetméter árat is meghaladhatja.

A garancia, a szavatosság, a műszaki tartalom, a határidők betartása miatt érdemes megfontolni, hogy egy tőkehiányos kis céggel, vagy egy tőkeerős több éves múltú, referenciákkal rendelkező céggel kiviteleztetünk.

Az RTL KLUB készített egy felmérést, hogy mi történt az építőiparban a családi házas kivitelezések terén az elmúlt egy évben és mi várható a jövőben, a következő két kép és videó röviden bemutatja a valóságot és a várható jövőképet. Egyértelmű, hogy aki teheti most kiviteleztessen, mert további áremelések várhatóak, viszont tisztában kell lenni azzal, hogy a kivitelezők nagy része már fél éven belüli kezdésre nem nagyon tud szerződni a leterheltség miatt.

Drágul a családi ház építés

Drágul a családi ház építés 2

Az RTL Videója nem jelenik meg az oldalon, ezért az alábbi linkre kattintva lehetséges elérni: http://rtl.hu/embed/1111618

Az időközben előre nem látott megnövekedett építőanyag és munkadíj áremelések az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint nehéz helyzetbe hozza azokat a kivitelezőcégeket, amelyek tavaly szerződtek, és csak a megszokott, alacsony mértékű árváltozással számoltak. Szerintük a megrendelő és a kivitelező együttes felelőssége a helyzet korrekt kezelése. Az ÉVOSZ négyszáz mikro-, kis-, közepes vállalkozás és nagyvállalat megkérdezésével készült felmérésére hivatkozva arról számolt be, hogy szinte kivétel nélkül minden építőanyag-csoportban legalább 10-15 százalékos áremelkedés tapasztalható a fővárosban és környékén. Budapesten a gipszkarton és a hőszigetelők 20 százalékkal drágultak, de a tégla, a tetőcserép és a szaniteráru is 15 százalékkal kerül többe. Az ÉVOSZ hangsúlyozta, az árváltozások miatt sok esetben nem lehet az építkezést a korábbi vállalási áron megvalósítani. Szerintük az építés alatt lévő létesítmények többségénél a megrendelő és a kivitelező együttes felelőssége az áremelkedések korrekt kezelése és ezt nem lehet egyedül a vállalkozókra terhelni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
Kárpáti József a MAKÉSZ elnöke azt mondta, a cégek bőven el vannak látva munkával, a legtöbb vállalkozás egy éven belül már nem is tud új megrendelést elvállalni. A tagozat szerint a külföldön dolgozók közül egyre többen fontolgatják a hazatérést. Kárpáti József szerint a legtöbb gond abból adódik, hogy az alapanyagárak és a bérek kezdenek elszállni, ami a házak árát is jelentősen megnöveli. Míg korábban egy jó szakembernek nettó 8-10 ezer forintot fizettek egy napra, addig mostanra 13-15 ezer forintra nőtt a keresetük. Egyes építőanyagok ára pedig az elmúlt egy-két évben akár 30-40 százalékkal is emelkedett. Ez a bér már versenyképessé teszi az osztrák és német bérekkel, hiszen az ott fizetett 1500 euró-t a megemelkedett itthoni napi bérekkel is meg lehet közelíteni.

Említésre méltó tény, hogy a fővárosban és a nyugati országrészben található megyeszékhelyeken még mindig sokkal drágább egy lakást vásárolni, mint egy új családi házat építtetni, nem beszélve a kettő közötti életmód különbségről. Pár napja a lakás és a családi ház árak ügyében íródott cikkünket ide kattintva tekintheti meg.

Azon magánszemélyek akik saját maguk szervezik le a teljes kivitelezést, könnyűszerkezetes családi ház kivitelezés esetén 8-10, hagyományos szerkezetű ház esetén 10-14 hónap kivitelezési idővel és bizonytalan minőség mellett bizonytalan árakkal fognak szembesülni, mert ekkora időintervallumban akár 20%-os áremelés is elképzelhető és a minőség, valamint a garancia tekintetében tucatnyi vállalkozó fog egymásra mutogatni, hogy ki miért nem felelős. Nem szabad elfelejteni, hogy saját szervezésben kivitelezett családi házak esetében az anyagokat magunknak kell beszerezni, az útvonal engedélyeket elintézni és ez rengeteg időt vesz majd igénybe, mert a fuvaros cégek is le vannak terhelve, arról nem beszélve, hogy egy generál kivitelező több százmilliós anyagvásárlást eszközöl évente, ezzel szemben ön a pár tízmilliós költése miatt nem fog akkora kedvezményekben részesülni. Saját szervezésben történő ház építés esetén kötelező a műszaki ellenőr igénybevétele, ha azt feltételezzük, hogy 2-3 naponta ellenőrzi a kivitelezést és alkalmanként 8-10 ezer forintot kér el, akkor legalább 1 millió forintos költséggel számolhatunk, mely kiadásunk nem jelentkezik, ha generálkivitelezővel kiviteleztetünk. Ha bankhitelt, CSOK-ot is igénybe kíván venni és saját szervezésű a kivitelezés, akkor nyugodtan 3-4 hónapot rászámolhatunk a határidőkre.

Kijelenthető, hogy egy kiemelten energiatakarékos, prémium kivitelű családi házat, komoly referenciákkal rendelkező, garanciát vállaló cég kivitelezésében 2019-ben 300 ezer forintos négyzetméter ár alatt nem lehet elérni. A magyar piacon 2019-ben több olyan céggel találkozhatunk, aki a kiemelten energiatakarékos, prémium házait, megújuló energia felhasználás nélkül is bőven 400 ezer forint felett értékesíti és már a jövő év második felére veszi fel a rendeléseit.

A www.kp.hu munkatársai 15-20 éves szakmai tapasztalattal építik a családi házakat. Az alkalmazotti és állandó alvállalkozóink száma közel 80 fő.

A www.kp.hu kivitelezésében Magyarországon és Szlovákiában több, mint 200 családi ház épült fel, melyek között 15 családi ház referencia házként működik, azaz meg lehet tekinteni a kész házakat és lehet konzultálni a tapasztalatokról a korábbi építtetőkkel. Jelenleg 20 családi ház kivitelezésén dolgozunk, melyeket előre egyeztetett módon élőben meg lehet tekinteni építés közben. A www.kp.hu az EnergyFriendHome – Horizont és a ThermoBurok családi házak kivitelező partnere, de igény esetén tégla szerkezetes családi házakat is felépítünk.

Jelenleg két műszaki színvonalban készülnek a házaink. Az alapkiépítésben (MAXIMUM kivitel) is rengeteg extrát kap a megrendelő, többek között kiemelten energiatakarékos fal-, padló- és födémszerkezetet, (fal és födém: U=0,13 W/m2K, padló: U=0,2W/m2K)*. A hővisszanyerős szellőztető rendszer és a fűtésrendszer okosház vezérlése is alaptartozék. Természetesen 3 rétegű üvegezéssel készülnek a nyílászárók és ledes világításrendszer kerül beépítésre. A beépített burkolatok, szaniterek középkategóriás árszinttel kalkuláltak, pl. csaptelepek: 25 ezer forint/db, Geberit wc, 6000 forintos négyzetméter árral kalkulált burkolatok.
A PRÉMIUM kivitelű házainkban (fal és födém: U=0,09 W/m2K, padló: U=0,12W/m2K)* értékűek, a nyílászáróink a 3 rétegű üvegezés mellett 3 huzattömítéssel és 6 légkamrával rendelkeznek. A burkolás 9000 forintos burkolati anyag négyzetméter áron kalkuláltak, a csaptelepek 35 ezer forintos áron vannak árazva, a wc-k rejtett Geberit rendszerűek. Természetesen egy magasabb színvonalú hővisszanyerős rekuperátor (szellőztető rendszer) és az okosház vezérlés itt is alapkiépítés, de a fűtésen kívül itt már a világítást és egyéb fogyasztókat is vezérelhetjük.

A MAXIMUM házainkat 2019 év harmadik felében történő családi ház kivitelezésre, 320 ezer forint körüli négyzetméter áron,
míg a magasabb felszereltségű PRÉMIUM házainkat 2019 év harmadik felében történő családi ház kivitelezésre 350-380 ezer forint közötti négyzetméter áron vállaljuk.
Ha most rendeli meg a szolgáltatásainkat, abban az esetben az építészeti vázlattervek, az építésztervek, a látványtervek, a statikai, alapozási tervek, villamos és vízgépészeti tervek elkészítésének a költségét magunkra vállaljuk, tehát az építtetőink számára ingyenes!

Természetesen a fenti árak normál talajviszonyok és terepviszonyok mellet értendőek. Előfordulhatnak olyan területek, melyek talajmechanikai értékei rosszak, vagy a terepadottság megdrágítja a kivitelezést. Ezért érdemes előzetes véleményünket kikérni a telekvásárlás előtt. Sajnos sok esetben a rossz adottságokkal rendelkező telket olcsóbban értékesítik és a hozzá nem értő személyek bedőlnek a lehúzásnak, ezután a kivitelezéskor szembesülnek azzal, hogy milyen plusz költséget jelentett az olcsó telek nem kívánt hozadéka.

*Mi is az a hőátbocsátási tényező: https://kp.hu/hoatbocsatasi-tenyezo

 Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb