„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Casa Águila: ellenálló, önellátó megoldás a futótüzek ellen

2007-ben a Witch Creek tűz 1000 házat rombolt le San Diego északi részén, a San Pasqual-völgyben. Amikor eljött az ideje, hogy Amy McQuillan és Pete Beauregard újjáépítsék otthonukat, úgy döntöttek, hogy azt egy határozott céllal teszik.

Ma az új, közel 300 négyzetméteres, 4 hálószobás, 5 fürdős rezidenciájuk kiváló példaként szolgál arra, hogy mit lehet kihozni egy tűzálló szerkezetből. A pár a fényűző otthont, Andrew Wilt építész és tervező és az Alliance Green Builders építészeti cég segítségével valósította meg.

Az otthon hivatalos honlapja szerint „a ház tulajdonosai, építésze és építői kiemelt fontosságúvá tették a tűzállóságot az anyagválasztásnál”. A tűzálló építőanyagok, beleértve a beton falakat, a fém tetőfedést, a nagy ütésállóságú ablakokat, valamint a kő és cserép talajtakarót, még ellenállóbbá teszik a „Casa Águila” projektét.

A 2016-ban elkészült egyszintes tanyasi stílusú ingatlan a környező dombokon suhanó sasokról kapta a nevét. A ház az első ház az egész megyében, amelyet a Passive House Institute US. passzívház intézet tanúsított. A passzív otthontervezés olyan építési szabvány, amely figyelembe veszi az olyan tényezőket, mint az energiahatékonyság, a kényelem, a megfizethetőség és az ökológiai szempontok – mindez különösen fontos Kalifornia déli részén, ahol szinte állandó az aszály, és a sűrűn előforduló tűzesetek gyakran napokig tartó áramkimaradásokat okoznak.

Az otthon külső homlokzata egyszerre energiatakarékos és tűzálló. A fa szerkezetet boráttal kezelték, amely egy természetes előfordulású vegyület, amelyet általában a fa termeszektől való védelemre használnak, de ugyanakkor megakadályozza az égést is, és elnyomja a parázslást.

A belső falakat és mennyezeteket műanyag lemezekkel látták el, amelyek bioalapú, fázisváltó gélpaneleket tartalmaznak, amelyek szintén energiatakarékos módszert kínálnak a belső hőmérséklet stabilizálására. A bennük lévő gél lehűti a házat, amikor olvad, és visszafűti, amikor szilárdul.

A Dél-Kaliforniában gyakran előforduló heves szelek képesek felkapni a törmeléket és betörni az ablakokat, így a parázs tulajdonképpen az otthonok belsejében is fellángolhat. Emiatt a Casa Águilát passzív ház által minősített, német gyártmányú Unilux ablakokkal és ajtókkal szerelték fel. Az ezeken az ablakokon lévő üveg edzett és laminált golyóálló külső réteggel van védve.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A Casa Águila átlagos éves megtakarítását egy hagyományos új otthonéhoz képest (elsősorban az energiahatékonysága miatt) 11 700 dollárra becsülik. A tetőn lévő 33 négyzetméteres szolár hőgyűjtő rendszer sugárzó padlóhőt és meleg vizet biztosít az otthon számára. Az éghajlatváltozás szem előtt tartásával két tartalék rendszert hoztak létre, amelyek biztosítják a levegő és a víz fűtését és hűtését. A projekten dolgozó építész, Jeff Adams kifejtette: „a rendszert olyan éghajlatra tervezték, amely 100 vagy több év múlva drasztikusan eltérő lehet attól, amihez jelenleg hozzá vagyunk szokva”

A ház aszály-ellenálló képessége és víz önellátása öt 38.000 literes esővíz-gyűjtő tartály használatával valósult meg. További négy 38.000 literes tartály gyűjti a csapadékvizet, míg egy további ötödik tartály szürkevizet gyűjt a mosógépből, a mosogatókból és a zuhanyokból. Ezt a vizet a rendszer megszűri, és öntözés és tűzoltás céljából tartja fent. A konyhai mosogatóból és a WC-kből származó feketevizet egy szeptikus tartályba engedik, mielőtt levegőztetik, leszűrik és vissza szivattyúzzák a végső 3800 literes tartályba, melyet szintén öntözés céljából tartanak meg.

44 négyzetméter fotovoltaikus panelt alkalmaztak az áramellátáshoz, amelyek mindegyike maximalizálja a hatékonyságot még a ritka felhős napokban is. A Casa Águila feletti dombon található az otthon másik energiagyűjtője, egy spirál alakú, 13 méter magas, 3,2 kW teljesítményű szélturbina. Összességében a lakóhely húsz tizenkét voltos napelemről fut, és naponta több mint tizenkét órán keresztül képes energiát termelni.

A projekt 2016-ban LEED Platinum státuszt nyert és elnyerte az Energetikai Minisztérium 2017. évi otthon innovációs díját. A háztulajdonosok otthoni túrák és előadások útján folytatják innovációjukat és oktatják közösségüket.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb