„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
napi hírmorzsák

Három átalakított borsilóból lett luxus vízparti otthon és vendéglátóhelység Amszterdamban

Amikor a nagyvárosoknak fejlesztésre alkalmas területeket kell felkutatniuk a növekvő népességük számára, gyakran fordulnak a kihasználatlan ipari területekhez, amelyek egyébként kiváló ingatlanokat foglalnak el. Amszterdam keleti kikötőjében, a Cruquiuseiland nevű új városrész két vízi út találkozásánál éppen ezért egy vegyes élet- és munkaközpontú városnegyeddé fejlődik.

Légi felvétel a három vízparti borsilóról, amelyeket a holland LEVS architecten cég luxus lakóterekké alakított.

Ez a terület már évtizedek óta nem szolgálja a kikötőrendszer célját, mivel a víz túl sekély a modern hajók számára. Az idő múlásával elhagyatottá vált, és elszakadt a közösségtől. Ma azonban egy élénk, érdekes építészettel teli célponttá vált, amely a régebbi, meglévő épületeket új szerkezetekkel ötvözi. A Project Harbour Club egyike ezeknek az épületeknek, amelynek meghatározó jellemzője a három masszív, adaptívan újrafelhasznált, tetőtéri lakásokká alakított borsilót foglal magában.

A silók általában ömlesztett áruk, mint liszt, cukor, illetve szemestermények, például búza tárolására alkalmas épített vagy szerelt berendezések. A szócikk a liszt és a porózus anyagok (cement, cukor) tárolására utal, hiszen a silókban tárolt anyagok olyan sokfélék, hogy általános megfogalmazás nem lehetséges. Ezesetben, A LEVS architecten által felújított silók egykor bort tároltak.

A LEVS architecten által luxus tetőtéri otthonokká átalakított borsilók közelebbről.

A holland LEVS architecten cég az eredeti, 1901-es, alacsonyan fekvő dokkterminál létesítményt és borraktárt egy éjszakai klubbá és étteremmé alakította át, amely egy új, hatemeletes, L alakú lakóépülethez csatlakozik, amely két oldalról öleli azt. A projekt 81 lakást, három luxus sorházat és öt élő/munkahelyi lakást, valamint rendezvénytereket kínál. Egy dübörgő klub elhelyezése a lakóépületek mellett rossz ötletnek tűnhet, de az építészek rengeteg hangszigetelést, valamint puffertereket építettek be a két épület közé, csökkentve a rezgéseket és a hangokat.

A Project Harbour Club terveiben szereplő fényűző lakóház.
Légi felvétel az amszterdami kikötőről, ahol a Project Harbour Club található.

Az építészek kifejtik, hogy “a Harbour Club új rendezvényterme a Cruquiusweg alsó három szintjén található. A box-in-a-box elvét alkalmazva a teret teljesen leválasztották az épület többi funkciójáról, hogy megelőzzék a zajterhelést. A saját alapozású doboz acélkeretből és előregyártott betonból áll. Felette átmenő társalgóval ellátott házak lebegnek, amelyeket négy 16 méter hosszú gerenda tart. Egy második, üvegburok szintén pufferzónát képez, és előcsarnokként szolgál”.

Az elegáns, fényárban úszó Harbour Club színházi tere közvetlenül az átalakított silóházak alatt helyezkedik el.

A szomszédos, 1990-es évekbeli ipari csarnok eltávolítására irányuló felújítás során az építészek feltárták az épület eredeti téglahomlokzatát, amely a borraktár régi fagerendáival együtt textúrát kölcsönöz az étteremnek. A megmaradt ablakok, amelyek apró hajóablak stílusúak, fokozzák az épület kapcsolatát a hajózási ipar történetével. A mohával benőtt, beültetett tető ma már az épület lakói számára közös szabadtéri térként szolgál.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
Hangulatos éttermi tér a vegyes használatú Project Harbour Club komplexumban.

Természetesen a hatalmas ipari borsilók a show sztárjai. Egykor a holland piacra szánt bort tárolták bennük, és a telepítésükhöz fertőtleníteni kellett őket, majd egy fasoron átemelni. “A sziget történelmének ikonjaiként őrizték meg őket, és új funkciót kaptak, mint magasított luxusvárosi házak” – teszik hozzá az építészek. “A háromszintes lakások egy közös tetőteraszon állnak egy zöld tájban. Enyhén el vannak forgatva, hogy a lehető legjobb kilátást biztosítsák a panorámaablakból”.

A luxusegységek lakói talán a legjobb kilátással rendelkeznek, de a többi lakóegység is biztosítja a luxust. Egyes stúdiólakások a rendezvényterem fölé kerültek, mások pedig 16 láb magasan a régi raktárépület fölé nyúlnak az étterem felőli oldalon. Félig fedett erkélyeik a kikötőre és a zöldtetőre néző, privát szférát biztosítanak.

Kilátás a Project Harbour Club silóházaira és éttermére, maga a kikötő előtt.

“A Harbour Club többszintű kihívás: technikailag, programtechnikailag és építészetileg is” – mondják az építészek. “A megfizethető sűrítés, a műemlékek helyreállítása, [és] az éghajlatváltozás mérséklése és az alkalmazkodás együttes szükségességét egyszerre kell kezelni. A Harbour Club egy kortárs válasz, amelyet szokatlan megoldások jellemeznek”.

Forrás: www.dornob.com



Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb