„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Belsőépítészeti inspiráció: 10 projekt, parafával burkolt falakkal

Egy devoni művész műtermétől egy pekingi hutongban található kávézóig ez a gyűjteményünk tíz olyan belső teret mutat be, amelyekben a falak tapinthatóak, és parafával burkoltak vagy építettek.

A parafa egy természetes és megújuló anyag, amelyet a parafatölgy kérgéből fenntartható módon nyernek. Az építészetben és a belső terekben általában burkolólapok vagy építőelemek formájában használják. Ezeket általában parafa szemcsék melegítésével alakítják ki, ami a természetes gyanták felszabadulását váltja ki, amelyek összekötik őket.

A parafa egyre népszerűbb anyag külső és belső falakhoz, mivel biológiailag lebomló, tartós és szigetelő, és ha szabadon hagyják, melegséget és tapinthatóságot kölcsönöz a térnek.

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk 10 olyan projektet, ahol kiterjedten alkalmazzák a sokoldalú anyagot. Íme:

Art Barn, Egyesült Királyság, Thomas Randall-Page alkotása

A parafa burkolat otthonosságot kölcsönöz ennek a szabadon álló “téli műteremnek”, amelyet Thomas Randall-Page építész tervezett édesapja, Peter Randall-Page szobrász számára.

A kőből készült lábakkal ellátott fatartókra emelt műterem egy nagyobb, nyitott terű munkaterület és archívum központi elemét képezi, amelyet a művész számára egy régi pajtában alakítottak ki Devonban.

Cork House, Egyesült Királyság, a Nimtim Architects tervei alapján

A Nimtim Architects a parafát élénk rózsaszín ablakkeretekkel párosította ebben a játékos londoni házbővítésben.

A kívül-belül kitett anyagot úgy választották, hogy egy folyamatos textúrájú felületet hozzon létre, amely “finom ellenpontot nyújt a meglévő lakás eredeti téglafalazatához”.

Big Small Coffee + B&B, Kína, az Office AIO által

A parafa panelek a számos anyag között szerepelnek, amelyek ezt a kis kávézót díszítik, amely Peking egyik hutong negyedében található. Az Office AIO a falburkolatokat arra használta, hogy kényelmet és tapinthatóságot kölcsönözzenek a belső térnek, miközben elnyelik a hangot, megakadályozva a szomszédos vendégház zavarását.

Cork House, Egyesült Királyság, Matthew Barnett Howland, Dido Milne és Oliver Wilton közreműködésével

Legószerű parafa blokkokból épült ez a moduláris ház Berkshire-ben. Az egész belső térben szabadon hagyott blokkok hangulatos és földszerű esztétikát kölcsönöznek a háznak, és biztosítják azt is, hogy a ház szerkezete az életciklusa végén könnyen újrahasznosítható legyen. Az anyagot sárgaréz, tölgy, lucfenyő és fekete pácolt Accoya fa részleteivel díszítették.

The Day After House, Spanyolország, a Takk tervezésében

Ebben a 110 négyzetméteres madridi lakásban a falak, a mennyezetek és az oszlopok közül többet is elszenesedett parafa borít, amelyet a hőtartó és alacsony szén-dioxid-kibocsátású tulajdonságai miatt választottak.

A bejárati ajtót is feketére festett lapok borítják, egy tárolófal részeként álcázva, beépített fenyőfa polcokkal.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Olive+Squash, Egyesült Királyság, tervező: Neiheiser Argyros

A Neiheiser Argyros a londoni Olive+Squash kávézó étkezőterében használta az anyagot, amelyet egy cserepes növényekkel tarkított, rácsos fémszerkezet rejt.

A parafa vizuálisan elválasztja az étkezési területet az alatta lévő fehér falú felszolgáló pultotól, miközben olyan hívogató légkört teremt, amely arra ösztönzi a látogatókat, hogy “összegyűljenek és elidőzzenek az étkezésnél”.

Heart Clinic szívklinika, Svájc, tervező: Dost

Egy 1960-as évekbeli éttermet alakítottak át, hogy létrehozzák ezt a zürichi szívkezelő központot, amelyen belül a Dost építészstúdió parafával burkolt fülkék sorozatát helyezte el.

A parafa földes tónusai ellentétben állnak a tér többi részének klinikusabb fehér burkolatával, elkerülve a tipikus egészségügyi környezet steril megjelenését.

Biju Bubble Tea Rooms, Egyesült Királyság, tervező: Gundry & Ducker

A parafa burkolat a falakról lefelé nyúlik, hogy a londoni Biju Bubble Tea Roomsban többszintes ülőhelyeket és padlót képezzen, játékos belső tájat teremtve a látogatók számára.

A Gundry & Ducker építészstúdió azért választotta ezt az anyagot a berendezéshez, mert a természetben is előfordul, és a kávézó friss alapanyagokat használ az italokhoz.

Selencky Parsons iroda, Egyesült Királyság, Selencky Parsons által

A Selencky Parsons saját tervezésű londoni stúdióterében a modelleket és a lógó növényeket tartó facsapok illeszkednek ebbe a parafával borított fülkébe.

A munkaterületet úgy tervezték, hogy hangulatos jelleget kölcsönözzön a szabálytalan alakú kereskedelmi egységnek, ugyanakkor a munkatársak számára a járókelők elől is védelmet biztosítson.

Ecork Hotel, Portugália, José Carlos Cruz tervezésében

José Carlos Cruz építész egy sor különböző méretű parafatáblát helyezett egymásra, hogy létrehozza a portugáliai Alentejo régióban található szálloda éttermének falát.

A fal illeszkedik az épület külsejéhez, amelyet az építész “a parafa mint burkolóanyag népszerűsítésére” tervezett, mivel szigetelő és újrahasznosítható.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb