„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Az ORA modern otthont teremt 500 éves cseh reneszánsz épületben

A cseh ORA építésziroda felújított egy reneszánsz korabeli házat Český Krumlov városában, megőrizve az eredeti jellegzetességeket, mint a faragott fagerendákat. Ellensúlyozva az eredeti elemeket, a belső terekbe szabadon álló, kortárs bútorokat építettek be.

Petra Hanáková és Radek Techlovský helyi vállalkozók 2016-ban vásárolták meg a városközpontban álló, leromlott állapotú házat, és az ORA-t kérték fel a modernizálási folyamat felügyeletére, amely megőrzi a belső tér történelmi jellegét.

A ma Masná 130 néven ismert, 500 éves épületet évtizedekig elhanyagolták, és még a város csatornahálózatához sem volt csatlakoztatva. Az árvíz által megrongált alapjai és a tetőszerkezet is komoly javításra szorult. A problémák ellenére a tulajdonosok meglátták az ingatlanban rejlő lehetőségeket, és két éven át a földszintet kávézóvá alakították át, amely a helyi közösség találkozóhelyévé vált.

A projekt legutóbbi szakaszában az első emeleti lakótereket újították fel. Az eredeti szándék az volt, hogy bérlakásokká alakítják át őket, de Hanáková és Techlovský végül úgy döntöttek, hogy egyetlen lakást alakítanak ki, amelyet maguk is lakhatnak.

Az ORA által a projekthez készített terv az épület múltjának egyes aspektusait mutatja be, miközben modern funkciókat vezet be, amelyek a tulajdonosok kortárs design és minimalista stílus iránti szeretetét tükrözik.

Az építészek azzal kezdték, hogy eltávolítottak egy meglévő válaszfalat a fő lakótérben, és visszaállították az eredeti nyitott elrendezést. Így egy nagy szalon jött létre, amely a reneszánsz korabeli famennyezet teljes pompáját tárja fel.

A restaurálás során feltárták az eredeti kőfalakat is, amelyeket mély bíborszínre festettek. A fából készült szarufákkal együtt ez olyan anyagpalettáról tájékoztatott, amely kiegészíti ezeket a sötét, telített tónusokat, és hangulatos légkört teremt.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A lakás hálószobájában az eredeti mennyezeti freskó egy kis maradványa látható. A szoba többi részét krémszínűre festették, hogy nyugodt és pihentető hangulatot kölcsönözzenek a térnek. A fürdőszobában az ORA úgy döntött, hogy a hűvös színeket fehér csempékkel és nagy tükrökkel kombinálja, hogy feldobja a teret. Az olyan játékos részletek, mint a szabálytalan formájú kád, az ívelt mosdókagylók és a lekerekített szélű csempék segítenek lágyítani az általános esztétikát.

Az építészek az egész lakásban olyan egyedi tervezésű, szabadon álló bútorokat helyeztek el, amelyek a szükséges funkciókat úgy látják el, hogy nem zavarják vagy takarják el a meglévő örökségi elemeket. A konyhát önálló egységként tervezték, amely a padló fölé emelkedik, és jóval a mennyezet előtt megáll. Mosogatója, főzőlapja és munkalapja egy központi ürességet foglal el, az összes többi funkciót a szekrényekbe rejtve.

Az ágy túlméretezett fejtámlával rendelkezik, amely a hátoldalán lévő szekrénnyel kapcsolódik össze. A hálószoba közepén helyezkedik el, és szögben van elhelyezve, hogy a legjobb kilátást biztosítsa az ablakra és az eredeti festett mennyezetre.

Az egyedi készítésű bútorok sötétre pácolt nyírfa rétegelt lemezből készültek, kontrasztos sárgaréz lábakkal, amelyek segítenek a meglévő terektől való elkülönülés érzetét fokozni. A világítás vagy szabadon álló, vagy a bútorokba, például a konyhabútorba és az ágyba integrált. Az étkezőasztal feletti felülvilágítót konzolra szerelték, hogy ne érintse a történelmi mennyezetet.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb