„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Az Európai Űrügynökség űrporból 3D nyomtatott Lego téglát fejlesztett, a Holdra építkezéshez

Az Európai Űrügynökség elkészítette a Lego tégla saját verzióját. A meteoritporból 3D nyomtatással készülő építőanyag fejlesztése mellett a szervezet azt vizsgálja, hogyan lehet építeni az űrben.

Az “űrkockákat”, ahogy a Lego és az Európai Űrügynökség (ESA) nevezi, egy 4,5 milliárd éves meteorit porából készítik, amelyet 2000-ben fedeztek fel Északnyugat-Afrikában. A meteoritpor a Hold regolitjaként szolgál – a Föld Hold felszínét borító laza anyag, amely nagyrészt meteorit-becsapódások eredménye.

Mivel csak kis mennyiségű regolit létezik a Földön – az Apollo-küldetések során visszahozott minták –, a tudósok a legközelebbi helyettesítő mellett döntöttek. Az űrtégla fejlesztése része az ESA hozzájárulásának a nemzetközi Artemis programhoz, amelynek célja nemcsak az űrhajósok visszajuttatása a Holdra, hanem egy holdbázis létrehozása is.

Mivel túl drágának és időigényesnek tartják az anyagok Földről való hozatását, a remény az, hogy a holdregolitból építményeket, például kilövőállásokat és élőhelyeket lehet felépíteni. Az űrkutatás területén ezt In-Situ Resource Utilisation (ISRU) néven ismerik, és az ESA Spaceship EAC csapatának középpontjában a németországi Kölnben található.

Az ESA tudományos munkatársa, Aidan Cowley, a laboratórium vezetője elmondta, hogy csapata imádta a “kreatív építkezést”, és az az ötlet támadt, hogy megvizsgálják, hogy az űrporból egy Lego kockához hasonló kis tömböt lehet-e formálni, hogy különböző építési technikákat tesztelhessenek.

A 3D nyomtatásra alkalmas anyag előállításához a csapat meteoritdarabkákat porrá őrölt, és kis mennyiségű tejsavval – egyfajta biológiailag lebomló bioműanyaggal –, valamint egy „regolit-szimulánssal” keverte össze, amely földi ásványok keveréke. hasonlítanak a Hold felszínének összetételére.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Kialakításuk megközelíti a Lego kockák alakját és méretét, bár a pontosságot ebben a léptékben nehéz újra létrehozni 3D nyomtatással, és az ESA szerint sok finomhangolást igényel. A kockák ugyanazon az elven működnek, mint a Lego. Az alsó oldalán lévő mélyedések összekapcsolódnak az alatta lévő kockák tetején lévő csapokkal. Ez az összekötő rendszer „kuplungerőt” hoz létre, amely a Lego kockákat olyan híresen nehezen szétszedhetővé teszi.

A Lego Group immár 15 ESA űrkockát tett ki világszerte üzleteiben, mivel a cég azt állítja, hogy inspirálja a gyerekeket saját űrmenedékeik építésére.

Az Artemis program 2017 óta fut, a személyzettel 2026 végére tervezett holdraszállással. A program során az ICON építőipari cég is dolgozott a Hold 3D-nyomtatási technológiáján, a Prada divatház űrruhákat készített, valamint a Lockheed Martin, a General Motors. és a Goodyear kifejlesztenek egy holdjárművet.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb