„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Az Ennead Architects rézkupolát helyezett a New York-i katedrálisra

A New York-i Ennead Architects stúdió újította fel a manhattani Szent János katedrális templomát egy lécvarrásos rézkupolával, amely “akár 100 évig is kitarthat”.

Az Ennead Architects feladata volt a katedrális terrakotta kupolájának felújítása, amelyet először 1917-ben épített Rafael Guastavino spanyol-amerikai építész, a világ legnagyobb Guastavino-cserépkupolájával. Egyes vélemények szerint maga a templom a legnagyobb az Egyesült Államokban a maga 11 200 négyzetméterével.

Az Ennead Architects, amely már 30 éve dolgozik együtt a székesegyházzal, azt a feladatot kapta, hogy a 40,6 méter átmérőjű kupola köré illeszkedő héjat készítsen, amely megvédi azt az időjárás viszontagságaitól. A felújítás során egy rézkupolát helyeztek a cserépre, és kicserélték a kupola korábbi külsejét, hogy a fém és a kő közötti tér ne zárja be a vizet.

A tervezés során figyelembe vették a megereszkedett kupola és a hozzá kapcsolódó vízkárok miatt az építés óta bevetett számos felújítást.

“Nagy mérete miatt a székesegyház Guastavino-kupolája élete során több átalakításon esett át a túlzott mozgás, a repedések és a vízbeszivárgás megfékezése érdekében” – mondta Kevin Seymour társult igazgató és Charles Brainerd, az Ennead vezető munkatársa.

Ezek közé tartozott az acélrudak hozzáadása 1916-ban, a falazat javítása 1970-ben és egy külső boltozat felújítása 2012-ben. Annak érdekében, hogy a réznek az időjárás változásai okozta tágulása és összehúzódása ne tegyen kárt a kupolában, a csapat eltávolította a régi átnedvesedett szigetelést, időt hagyott a csempéknek megszáradni, és újra felhelyezte a spray-hab szigetelést. A remény az, hogy ahogy a réz oxidálódik, illeszkedni fog a környező épületek egy részéhez, valamint az apszisban lévő Gábriel angyal szobrához.

Magának a cserépnek a restaurálása is a projekt része volt. A Building Conservation Associates, Inc. és a James R. Gainfort AIA Consulting Architects PC-t kérték fel a klasszikus csempe károsodásának felmérésére, és a hiányzó vagy sérült csempéket az ohiói Sandkuhl Clay Works által készített, személyre szabott csempékkel helyettesítették.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“Megfelelő karbantartással akár 100 évig is kitarthat” – mondta a stúdió.

“A kupola arra volt hivatott, hogy ideiglenesen eltakarja a székesegyház kereszthajóját, amíg egy hatalmas tornyot nem építenek fölé” – mondta The Very Reverend Patrick Malloy dékán, megjegyezve, hogy a Szabadság-szobor is elférne a kupola alatt.

Az Ennead munkája a székesegyházzal kapcsolatban magában foglalta a “hosszú távú építészeti elképzeléseket”, valamint az építmény karbantartását és javítását, továbbá a székesegyházi iskola többéves felújítását.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb