napi hírmorzsák

Az égbe magasló konkáv és konvex falak adnak szoborszerű megjelenést az iraki családi háznak

Az iraki Szulejmánijja város északkeleti részén a leggyakoribb lakótelek-típusok a 200 négyzetméteresek, amelyet többnyire oldalról további, azonos méretű telkek vesznek körül, következésképpen tehát csak egy nyitott oldalra lehet nézni, amely a rövidebbik oldal. A telekfelosztás e tipikus volta negatívan hatott az emberek gondolkodásmódjára a környéken épült házak kialakításával kapcsolatban, és monoton egyformaságot teremtett az egész lakónegyedben. A ZAKAA Architecture építészeti cég azonban megkísérelte ügyfelük gondolkodásmódját, és végül meggyőzték őket arról, hogy egy számukra testre szabott házat tervezzenek, és ne annak a másolatát, ami már ezerszer felépült a városban. Így született a Bakrajo House.

Egy olyan országban, amely a véget nem érő háborúk és a gazdasági instabilitás miatt állandóan rombolás és újjáépítés állapotában van, az építészet nem olyasmi, amivel az emberek törődnek, a legtöbb esetben egy egyszerű építési aktus több mint elég, amíg az megfelel a funkcionális igényeiknek, nem az esztétikailag szép épített projektekre vágynak. Az öt hálószobás ház az iraki Kurdisztán régióban található Szulejmánijja városának egy szűk sikátorában található, minden különleges kilátás nélkül, ami felé nézhetett volna, ezért az építészek igyekeztek elkerülni, hogy minden nyílás a szemközti szomszédok felé nézzen. Egy sor ívelt fal alkóvokat alkottak, melyek meghatározzák a ház külső burkolatát és egyedi, kanyargós homlokzatát. Ezek a falak átölelik az ablakokat, és megakadályozzák, hogy közvetlenül ki legyenek téve a külvilágnak.

Ahelyett, hogy a ház elején lenne egy kis kert, mint a legtöbb ház a városban, az építészek szerint ez csak egy elpazarolt terület lett volna, amelyet egyáltalán nem használnak ki, ezért úgy döntöttek, hogy a ház leghátsó részén alakítanak ki egy udvart, amely egy belső üres tér, ami fényt és levegőt enged be a házba. A homlokzat nem az alaprajzok közvetlen extrudálása, hanem inkább építészeti nyilatkozattevés a tervek volumetrikus gondolkodásán keresztül, ennek eredményeként a ház szobrászati formája alapos kutatásból és sok iterációból származik, hogy eltérjenek a városi házak tervezésének módjától.

“Nagyon fontos volt számunkra, hogy egyfajta magánéletet biztosítsunk a családnak, ahol ott tölthetnek időt, ahol csak akarnak, anélkül, hogy kívülről bárki is látná őket, és ne legyen szükségük függönyökre, ehhez először csökkentettük az ablakok méretét a ház homlokzatán, majd olyan irányba helyeztük el az ablakokat, amely ezt a célt teljesíti. Ez a csökkentés nem ment a tervezés semmilyen szempontjának rovására, csak nagyobb szabadságot adott, és az alkóvokat arra használtuk, hogy a fény és a levegő különböző irányokból jusson be a házba.” – olvasható a ZAKAA Architecture honlapján.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A ház kívülről szolidnak és befelé fordulónak tűnik, de belülről nyitott, tágas és jól megvilágított. “Csendben várja, hogy a járókelők felfedezzék a házakról való gondolkodás egyformaságának és tipikusságának helyén, és reméljük, hogy egy pillanatra megállítja a őket, hogy élvezzék a szokatlan formát, változatosabbá téve a háztervek vizuális szókincsét, és talán új perspektívát adva nekik, az építészetre vonatkozó fixált látásmódjukat illetően.”

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb