„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Az ARCity Iroda faluházzá alakította át a használaton kívüli erőművet

Az ARCity Office építészstúdió fekete acél és üveg felhasználásával egy korábbi erőmű betonhéját alakította át közösségi központtá a kínai Sencsenben. A Dezeen Awards 2022 polgári épület kategóriában shortlistre került Shajing Village Hall célja, hogy megújítsa a terület hagyományos ősi csarnokainak rendeltetését, amelyek közül sokan szenvedtek az elhanyagoltságtól és a használat csökkenésétől.

“A felújított épület vonzza a fiatalokat, hogy összegyűljenek itt, és a régi, meggyengült falura összpontosítsanak, ahol fokozatosan feléleszthetik a hagyományos helyi kultúrákat, például az oroszlántáncot, a sáska-boxot és a kantoni operát” – írta az ARCity Office a projekt kapcsán. “Bizonyos értelemben nemcsak egy régi gyárat kell átalakítani, hogy újra használhatóvá tegyük, hanem a modern város romjain a közösségek szellemi világát is újra kell építeni, az “anyagi gyárat” “szellemi gyárrá” alakítva” – folytatta a közlemény.

Az egykori Gangtou dízel erőmű az 1980-as évekből származik, és átalakítása része az e-Landscript tájstúdió által vezetett szélesebb körű átfogó tervnek, amelynek célja az ipari terület nyilvános vizes élőhellyé alakítása. Az ARCity Office “a rom teljes szépségének kihangsúlyozására” törekedett, és az erőmű betonmaradványait a helyén hagyta, szerkezeti héját pedig egy sor új acél- és üvegtérfogatra használta fel, amelyeket a hagyományos ősi csarnokok terei ihlettek.

Egy tipikus hagyományos ősi csarnok Guangdongban hét térelemből áll: árnyékfal, kapu, előkert, főbál, hátsó udvar, szobák és verandák. A hagyományos ősi csarnok térszerkezetét innovatív módon alkalmaztuk az erőműre. A Shajing Village Hall homlokzatán egy nagyméretű perforált fém paraván található, amely árnyékfalként szolgál – a hagyományos kínai építészet egyik jellemzője, amelyet a bejárat árnyékolására használnak. Belsejében egy kör alakú kivágás található, amely a kínai kertekben gyakran megtalálható holdkapukat idézi.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az egykori üzem közepén egy háromszoros magasságú központi csarnok található, amely az épület alapterületének nagy részét elfoglalja. Dél felé egy üvegfallal szegélyezett, a tájra néző, ugyanakkor kívülről befelé nyíló kilátás nyílik belőle. A főcsarnok két végén két “romkert” foglalja el a betonváz nyitott területeit, amelyeket új acélszerkezettel erősítettek meg, és a helyszínen visszanyert téglából és kőből készült gabionfalakkal fejeztek be.

Az ARCity Office egy sor kiugró térfogatot és lépcsőt épített az épület kerületén, hogy egy “3D-s sétányt” hozzon létre. Ezek vezetnek fel és át a központi csarnokon, ahonnan két szinten erkélyek nyújtanak kilátást az alatta zajló előadásokra. A Shajing Village Hallt egy sekély vízmedence veszi körül, elválasztva azt a szélén lévő burkolt terasztól, amely lehetővé teszi, hogy a tevékenységek kifelé áramoljanak.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb