Hírek

Akár 200 ezer ember is vár a lakásvásárlással, házépítéssel

Pár nappal ezelőtt bejelentésre a kormány és a Bankszövetség közös akcióterve, melyben eddig öt pontban sikerült megállapodni a bajba jutott devizaalapú jelzáloghitelesek megsegítésével és a piaci gátat jelentő moratórium feloldásával kapcsolatban. A várható hatásokról Valkó Dávidot, az OTP Jelzálogbank vezető elemzőjét kérdeztük, aki szerint alapvetően pozitív hatása lesz a mostani megállapodásnak. Számításaik szerint akár 200 ezerre is tehető azoknak a háztartásoknak a száma akik eddig valamilyen okból elhalasztották a lakásvásárlást.

Százezrek várnak lakásvásárlásra. Összességében a moratórium feloldása üdvös hatással lehet a jelenleg bénult ingatlanpiac beindulására. Az eddig további árcsökkenésre váró keresők ténylegesen megjelenhetnek, az eladók egy része pedig, a moratórium lejártával, elszánhatja magát az eladásra. Sok múlik a kilakoltatási moratórium “védőernyője” alól immár kikerülő tulajdonosok belátásán, hogy most már célszerű aktívan foglalkozniuk az ingatlanok eladásával, akár a bankokkal karöltve. – mondta el kérdésünkre Valkó Dávid.

Valkó szerint a lakáspiac befagyása egyértelműen a kereslet elmaradásának következménye. Az elmúlt években mintegy 200 ezer háztartás halasztotta el lakásvásárlását nagyrészt piaci bizonytalanság és a szűk finanszírozási lehetőségek miatt. A moratórium feloldása (és általában az intézkedéscsomag) ugyanakkor a banki hitelezés újraindulását, kedvezőbb hitellehetőségek megjelenését vonja maga után, így ez a volumen most fokozatosan megjelenhet a keresleti oldalon.

Százezrek várnak lakásvásárlásra

A NAV adatok szerint 2010-ben az eladások bő 3%-a esett a 30 millió feletti kategóriába. Ebből 75% fővárosi lakás volt; községekben alig volt ilyen eladás, közel negyedét pedig városok adták. Feltételezve, hogy a 30 millió feletti lakásokra felvett problémás hitelek eloszlása is ezt a trendet követi, első körben tehát (okt. 1.-ig) ezeken a területeken bővülhet a kínálat drágább lakásokból. Ezt a nagy értékű ingatlanok iránti kereslet jól fedheti, így nem kell nagy árzuhanástól tartani ebben a szegmensben.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

A településtípus és megyék szerinti kvótarendszer, bár rendszerében/részletes útmutatásában, illetve időbeni lépcsőzetességében eltér az eredeti elképzelésektől, a piacok védelme miatt előnyös hatású lehet, hiszen nagy különbségek vannak a piac felszívóképességében területi egységenként. (És nem feltétlenül a prekoncepciók szerint alakul ez a kép, hiszen pl. Pest megyében a forgalomhoz képest magas a problémás ingatlanok száma.) – tette hozzá Valkó.

Valkó továbbá kiemelte, hogy a moratórium feloldása miatti kínálati többlet árlenyomó hatását éves szinten maximum néhány %-ra becsülik. A nagyobb árzuhanás ellen hat a fent említett keresleti többlet megjelenése, illetve a területi és időbeni kvóták alkalmazása is mérsékli a negatív hatást. Fontos emellett, hogy az árak területileg differenciáltan változnak majd.

forrás: resourceinfo.hu


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb