„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A WXCA újjáéleszti az egykori autógyárat, a “jövő zöld negyedének” kialakítása céllal vezérelve

A múlt héten a WXCA Architects bemutatta egy új “jövő zöld negyedének” tervét, amelyet a varsói FSO autógyár egykori területén alakítanának ki. A több mint 60 hektáron elterülő projekt célja, hogy 2050-re több mint 17 000 lakosnak adjon otthont, és mintegy 13 000 embernek adjon munkát. A lengyel autóipari FSO gyárat átalakítják, amelyet egy multifunkcionális és környezettudatos negyedet vizionáló mesterterv vázol fel.

A SAWAWA-val együttműködve tervezett főterv alapvető célja a közösségi kapcsolatok és társadalmi kötődések elősegítése. A fenntartható fejlődésre és az éghajlatváltozásra összpontosítva a terv az egész kerületben zöldterületeket integrál egy több mint 1 km hosszú, 10 hektáros lineáris parkon keresztül. 

A terv a gyalogos- és kerékpárosbarát zónákat helyezi előtérbe, és korlátozza a gépjárműforgalmat a területen. A zöldterületek emellett a nyílt köz- és fél-nyilvános területekről a lakótömbökön belüli zöld belső udvarokba vezetik át a felhasználókat. A terv szerint minden lakosnak 15 perces sétatávolságon belül el kell tudnia látni a napi alapvető szükségleteit.

“Az elsődleges kihívás, amelyet magunk elé tűztünk, az volt, hogy olyan teret tervezzünk, amely elősegíti a közösség és a társadalmi kapcsolatok kialakulását. A WXCA-nál Jan Gehl professzor nyomán úgy gondoljuk, hogy a város az épületek között kezdődik” – mondta Marta Sękulska-Wrońska, a WXCA tervezőstúdió vezérigazgatója.

A következő 25 évben ez a Varsó központjától mindössze 5 km-re fekvő posztindusztriális övezet a revitalizáció útjára lép. A fő zöld sugárút mentén elhelyezett közfunkciókkal a tervezés az interakciókban fokozódik, majd a félig privát és privát lakótömbökbe vezet. A terv közös területeket tartalmaz városi közterekkel és egy iskolakomplexummal, beleértve egy sport- és szabadidős kampuszt a kerület szívében.

A 100%-os talajvíz-visszatartó rendszer, az energiatermelő rendszer és az energia-megosztó rendszer a tervezési döntések és megoldások között szerepelnek, amelyek az éghajlatváltozással, a CO2-kibocsátás csökkentésével és a fenntartható erőforrás-gazdálkodással foglalkoznak a projekt teljes területén. 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Kiemelt prioritás az egykori FSO autógyár örökségének és jellegének megőrzése. A régi gyártóépületek egy részét modern közhasználatra alakítják át, az öntő-, összeszerelő- és hegesztőműhelyek darabjait beépítik a központi tér falaiba.

Napjainkban a főtervekben a zöldterületek kulcsfontosságú szerepet játszanak a városi jövő alakításában. A BIG “Gelephu” mestertervében, amelyet a bhutáni kultúra és a nemzeti boldogság elvei köré terveztek, a kezdeményezés célja új gazdasági lehetőségek kialakítása. A projektben repülőtér, vasútvonal, közterületek és egy vízerőmű gát is szerepel. Hasonlóképpen, az MVRDV tervei a kínai Csengtuban található Tianfu Software Park két új építményére, amelyek célja, hogy az egész campus központi elemeként működjenek. Az egyik torony 150 méter magas, míg a másik egy négyszintes kulturális központ. Végül a Heatherwick Studio nemrég mutatta be egy új városrészét Tokió szívében. Az “Azabudai Hills” egy harmincéves revitalizációs kezdeményezés csúcspontja.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb