„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

A Toyo Ito elkészítette “Ázsia legnagyobb faépületét”

Toyo Ito japán építész befejezte a Gaia, a hatszintes üzleti iskolát a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetemen, amely szinte teljes egészében tömegfából épült.

A Nanyang Technological University (NTU) szerint a 43 500 négyzetméteres fejlesztés “Ázsia legnagyobb faépülete” a felhasznált fa mennyiségét tekintve.

A Toyo Ito & Associates a helyi RSP Architects stúdióval közösen tervezte meg a Gaiát, hogy leváltsa a meglévő NTU Innovációs Központ régi épületét, és új otthont biztosítson az egyetem üzleti iskolájának a Heatherwick Studio Learning Hubja mellett.

Két ívelt tömbből áll, amelyek egy 190 férőhelyes előadótermet és 12 előadótermet tartalmaznak, valamint számos szemináriumi termet, laboratóriumot, irodát, tantermet és tárgyalótermet. A Föld görög istennőjéről elnevezett Gaia a második faépület, amelyet a Pritzker építészeti díjas Toyo Ito & Associates tervezett az egyetem számára. Az első a The Wave, a 2017-ben elkészült sportcsarnok volt. Az építészeti cég szerint a fa felhasználásának célja ezekben az épületekben az volt, hogy a lakók a fák között érezzék magukat.

Az épület szinte teljes egészében előregyártott tömegfa elemekből épült, kivéve a WC-ket, a földszinti födémeket és a betonból kialakított külső lépcsőházakat. A ragasztott rétegelt fát, más néven ragasztott fát gerendákhoz és oszlopokhoz, míg a keresztezett fát födémekhez és napelemes árnyékoláshoz használták.

Ezeket a faelemeket az egész épületben nagyrészt szabadon hagyták, kívül és belül egyaránt láthatóak voltak, és nagy ablakok és tetőablakok világították meg. Az egyik területen a keretet az egykori NTU Innovációs Központ homlokzatáról mentett tégla fedi.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A fa szerkezete mellett a Gaia tervezésének kulcsfontosságú jellemzője, hogy annyi energiát fogyaszt, amennyit megtermel, vagyis nettó nulla üzemű, mondta az NTU. Emiatt elnyerte a Green Mark Platinum (Zero Energy) minősítést a Szingapúri Építésügyi Hatóságtól. Az országban 16 épület felel meg ennek a nettó nulla szabványnak, és fele az NTU campusán található.

A Gaia a megújulóenergia-technológiák, az energiahatékony burkolat és a passzív tervezési stratégiák használatával eléri a nettó szén-dioxid-kibocsátást. Ez magában foglalja a tetőre telepített napelemes (PV) panelek használatát, amelyek elegendő tiszta energiát biztosítanak az épület éves energiaellátásához.

Eközben az épület külső napelemes árnyékolást és nyitott tereket, teraszokat és légkutakat használ az épület hűvösségének megőrzéséhez. A légkondicionáló rendszer passzív elmozdulásos szellőztetést (PDV) alkalmaz – ez az eljárás nem igényel mechanikus ventilátorokat a helyiség hűtéséhez.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb