„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A törökországi ” The Gate” installáció egy futurisztikus átjárót szimbolizál

A török Melike Altınışık Architects – MAA Office, amely futurisztikus terveivel világszerte, különösen Isztambulban és Szöulban szerzett nemzetközi elismerést nyertek, a “THE GATE” interaktív installációval vesz részt a Tersane Istanbulban (Aranyszarv kikötő) az In-Between Design Platform által kurátorkodó és a Yapı Kredi World által vezetett 21. márkakonferencián.

“Hol, hogyan és miben élünk? Milyen univerzummá válunk, hogy élhessünk? A Melike Altınışık Architects – MAA “THE GATE” tervezése során ezeket a kérdéseket, amelyekre nincs egyetlen válasz, és amelyekre még mindig keressük a választ.”

Az installáció egy interaktív térbeli interfészt mutat be a “jelen” és a “jövő” között. Ugyanakkor a MAA célja, hogy új perspektívát adjon, amely fenntartható tudatossággal gyógyítja a természetben és az emberiségben hagyott sebeket a jövő élete érdekében.

A “THE GATE” 550 éves mohás és rétegzett történelem metszéspontjában jelenik meg, mint a Tersane, a természet és az emberiség metszéspontjában. Egy homályos “pillanatban” és “térben” létezik, amely magában foglalja a mozgást, a társadalmi találkozást és a megfigyelővel való érzékelhető létezést. Az emberek egész életük során folyamatos kérdésfeltevésben vannak. A “Jelen és Jövő” általános kifejezés a természetben és a világegyetemben a dualitás és a komplementaritás elvét fejezi ki. Ellentétes kettősségben van, mint például természetes-emberi, szép-csúnya, jó-rossz, káosz-rend, de nem tudja magát meghatározni a másik nélkül.

Tulajdonképpen minden térbeli és funkcionális átalakulás Tersane történelmi folyamatában, a folytonosság kettőssége a természeti környezetében, amely a diszkontinuitást tükrözi. Mindezekben az ellentétekben, dilemmákban, egyensúlyokban és komplementaritásokban találja meg a helyét. Az emberek a szárazföldről álmodnak, amikor a tengert látják, az égről, amikor a földet érintik, a nappalról, amikor az éjszakát ismerik, és a “jövőről”, amikor a “jelenben” élnek.

Az installáció a fizikai rétegben körülvevő történelmi folyamatra utal a corten anyaggal, amely a helyét vezető szerepet tölt be. Egy új keretet ad a városnak, amely ellentmondásokat, kettősségeket és a határtalanság meghatározását tartalmazza. Ugyanakkor a középpontjában lévő perforált fényvisszaverő felületnek köszönhetően minden kettősséget elmos. Az emberek a várossal szembesülnek ezen a különleges területen, ahol a szárazföld és a tenger a küszöbök. Az embereknek lehetőségük van megfigyelni önmagukat és azt, amit maguk mögött hagynak, miközben megtapasztalják “a kapu”-t.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A “THE GATE” installáció jelen és a jövő történetét közvetíti egy digitális réteggel, amely párbeszédet folytat a kereszteződésben lévő fényvisszaverő perforált fémfelülettel. Az AR (Augmented Reality Technology) digitális rétegnek köszönhetően a “Jelen” és a “Jövő” világával szembesíti a szemlélőt az idő metszéspontjában. A “Jelen” felület forgatókönyveket hoz létre az AR-világban, hogy láthatóvá tegye a világunkat és életünket napról napra egyre inkább megrázó éghajlati problémákat, és felhívja a figyelmet.

A “THE GATE” lehetővé teszi a mai természet pusztulásának megtapasztalását egy folyamatosan változó világban, a városi táj szürreális pusztulását. A “jövőbeli” felületen az emberek kezdik megérteni a vad természet visszatérését (re-wilding nature) a változó és fejlődő technológiai tektonikával. A “jövőben” a vad természet újjáéled, és az Ember, a Természet és a Technológia harmonikus egyensúlyban keveredik. Az újjáéledt természet a mai éghajlati válsággal való megküzdés történetét meséli majd el.

A Melike Altınışık Architects installációja tehát egy fenntartható hidat teremt a jelen és a jövő között; az embereket saját morfológiájukon kívül különböző forgatókönyvekkel hozza szembe. “THE GATE” nem átalakul, a “THE GATE” maga a metamorfózis. Egy utazás, amelyet a “THE GATE” az időben létrehozott, az egyén önmagának megkérdőjelezésére a természetben.

A “THE GATE” az ember, a természet és a technológia egyensúlyának megtapasztalása.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb