„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Jogszabályok

A tervezési előírásokat tartalmazó legfontosabb jogszabályok

TÖRVÉNYEK:

1997. évi LXXVIII. törvény
az épített környezet alakításáról és védelméről

Összefoglaló: A törvény hatálya kiterjed az épített környezet alakítása és védelme érdekében a településrendezés, a településtervezés, az építmények, építési munkák, építési tevékenységek építési előírásaira, az építészeti-műszaki tervezésre, a kivitelezésre, az építési termékek, anyagok, szerkezetek, berendezések, módszerek minőségi követelményeire, épített környezet esztétikus, emberhez méltó kialakítására, építészeti örökség védelmére, települések zöldfelületeihez kapcsolódó tevékenységekre. Sajátos építményfajták és műemlékvédelem alatt álló épületek esetén a rájuk vonatkozó törvényekkel együtt alkalmazandó.

KORMÁNY RENDELETEK:

253/1997.(XII.20.) Kormány rendelet
az országos településrendezési és építési követelményekről

Összefoglaló: A jogszabály összefoglalja a területhasznosítás összes követelményét, részletezi az egyes eszközök (HÉSZ és szabályozási terv, településszerkezeti terv) tartalmi és egyéb elvárásait. Többek között összegzi az építmények elhelyezéséhez szükséges kritériumokat. Az egyes eszközök szabályozásához szükséges fogalmakat és a kapcsolódó térképi megjelenítéshez jelkulcsot is hozzárendel a rendelet.

MINISZTERI RENDELETEK:

9/2007. (IV. 3.) ÖTM rendelet
a területek biológiai aktivitásértékének számításáról

Összefoglaló: Az egyes területhasznosítási egységek biológiai aktivitásértékeit határozza meg elsősorban a jogszabály.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet
az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

Összefoglaló: A rendelet a huzamos tartózkodásra szolgáló épületre, épületrészre, ill. annak tervezésére terjed ki, amelyben a jogszabályban vagy a technológiai utasításban előírt légállapot biztosítására energiát használnak.

85/2000. (XI. 8.) FVM rendelet
a telekalakításról

Összefoglaló: A rendelet az országban lévő összes telket érintő telekalakításra alkalmazandó. A jogszabály összefoglalja a telekalakításban közreműködő hatóságokat, szervezeteket és a telekalakítás különböző építésügynek megfelelő szabályait.

66/1999.(VIII.13.) FVM rendelet
az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól

Összefoglaló: A rendelet hatálya kiterjed az építészeti örökség minden olyan elemére, amely külön jogszabályok alapján nem áll védelem alatt, és amely önkormányzati rendelet alapján helyi védelem alatt áll. A rendelkezés céljaként az alábbi elemeket határozták meg: a településnek és környezetének, valamint az ott található értékes építészeti, táji, valamint az épített környezettel összefüggő természeti elemek jellegzetességének, hagyományos megjelenésének megőrzése.

forrás:
CompLex JogtárKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb