Lakberendezés és stílus

A tároláson túl: Polcrendszerek mint tervezési elemek

A polcoknak egyértelmű funkciójuk van: rendszerezni, tárolni és bemutatni. Ez az egyszerű, mégis létfontosságú szerepük miatt minden háztartásban nélkülözhetetlenek, mivel rendben és tisztán tartják a helyet azáltal, hogy könyveket, ruhákat, játékokat vagy egyéb, egyébként a padlón szétszórtan heverő tárgyakat tartanak.

Bár általában gardróbszobákban, hálószobákban, fürdőszobákban és konyhákban találhatók, a polcok mindenhol hasznosak lehetnek, ahol szükség van az extra tárolásra. Különösen ideálisak arra, hogy a legtöbbet hozzák ki a kis helyiségekből, amelyeknek mindig jót tesz, ha tisztább, rendezetbb.

A hagyományos polcok – e fontos tárolási igényre reagálva és a szigorú “a forma követi a funkciót” megközelítést követve – gyakran a falhoz rögzített minimális, lapos, vízszintes síkokból állnak – egyszerű elrendezés, amely nem különösebben hívja fel magára a figyelmet. Ezért az emberek nem hajlamosak a tároláson túli polcötletekre gondolni, és ebben az értelemben gyakran figyelmen kívül hagyják az általuk kínált számtalan tervezési lehetőséget. De a polcoknak természetesen nem kell unalmasnak lenniük. Éppen ellenkezőleg, ezek az egyik legérdekesebb, legfunkcionálisabb és legsokoldalúbb elem, amely bármely belső térben különbséget tehet.

Mivel a formatervezés kéz a kézben fejlődik az új technológiákkal és a fejlett gyártási módszerekkel, ezek különböző méretekben, anyagokból és formákban jelennek meg – még a legbonyolultabb és legkevésbé szokványos formában is. Így a polcrendszerek sokféle felhasználási módot képesek elfogadni, amelyek a terek finom elválasztásától kezdve a helyiségek finom felosztásáig, a szoba esztétikáját erősítő, merész, hangsúlyos darabokig terjednek. Csak egy kis leleményességre van szükség ahhoz, hogy ezek átalakítsák a belső tereket, akár úgy, hogy zökkenőmentesen illeszkednek egy adott építészeti stílusba, akár úgy, hogy kiemelkednek és erős benyomást keltenek. Az inspiráció érdekében ez a cikk a polcok designelemként való felhasználásának egyedi módjait tárja fel, az Architonic katalógusból vett példákkal.

Polctípusok és anyagok

Mielőtt elmélyednénk az építészeti lehetőségeikben, fontos megismerni a piacon kapható különböző típusú polcokat. Hiszen formátumuk nagyban meghatározza, hogy milyen hatást gyakorolnak majd egy térre. A függesztett és lebegő fali polcok például széles körben elterjedtek egyszerűségük és sokoldalúságuk miatt. Míg az elsőt rögzített konzolokkal rögzítik a falhoz, addig a második elrejti a rögzítőberendezéseket oly módon, hogy elkerülhetővé válik minden látható támaszték.

Hasonlóképpen, a függő polcokat kötelekre, csövekre vagy egyéb tartókra függesztik fel. A beépített polcokat viszont egy sarokba vagy bemélyedésbe szerelik a falra, az alkóv meglévő felületét használva támasztékként. Ahogy a nevük is mutatja, a szabadon álló polcok nincsenek a falhoz rögzítve, így a falnak támaszkodnak, vagy egyszerűen csak szabadon állnak a padlón. Lehetnek egymásra rakhatóak, összecsukhatóak vagy modulárisak is.

Az anyagok tekintetében gyakorlatilag végtelen számú lehetőség és kombináció közül lehet választani. A fa – mind a tömörfa, mind a mesterséges fa, mint például a rétegelt lemez – messze a legnépszerűbb a tartóssága és sokoldalúsága, valamint meleg, elegáns és időtlen megjelenése miatt. Az acél és az alumínium különösen nagy terhelésre alkalmas, szilárdságukkal és elegáns, modern megjelenésükkel tűnnek ki, amely ideális az ipari stílushoz.

A műanyag polcrendszerek szintén meglehetősen ellenállóak és hosszú élettartamúak lehetnek, de mivel könnyebb terhekkel dolgoznak, ezért általában kisebb formátumokban (különösen gyerekszobákban) találhatók. Az egyedi vizuális hatást keltő, különböző szintű átláthatóságot felvéve az üvegpolcok gyakran megjelennek a kortárs környezetekben, bár általában nem olyan teherbíróak, mint más anyagok. Az edzett üvegpolcok azonban ugyanolyan ellenállóak lehetnek, mint a keményfából készültek.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ha a kívánt polcok típusát már meghatároztuk, lehetőség nyílik a formákkal, elrendezésekkel és színekkel való kísérletezésre, hogy különböző építészeti hatásokat érjünk el. Így a korábban kizárólag tárolásra szánt vízszintes darab sokoldalú, többfunkciós dizájnelemmé válik. Olvass tovább, és fedezz fel néhány lehetőséget az Architonic “Polcok” szekciójának válogatásán keresztül.

A lakóterek elválasztása

A rögzített vagy mozgatható polcok válaszfalaként is funkcionálhatnak, hogy a vizuális hozzáférés veszélyeztetése nélkül osszák el a helyiségeket. Például a nappali többi részétől elkülönített iroda vagy dolgozószoba kialakításához, miközben megőrizheti a nyitott, egységes tér érzetét. Ez lehetővé teszi a fény és a levegő áramlását, és egyben látható helyként is szolgál bármilyen dísztárgy számára, így kombinálva a tárolást, az elválasztást és a dekorációt. A polcnak nem kell a mennyezetig érnie ahhoz, hogy ezt a hatást elérje, hanem egyszerűen csak ott kell elhelyezni, ahol a finom elválasztás szükséges. És természetesen minél magasabb, hosszabb vagy zártabb, annál nagyobb a magánélet.

Kísérletezés a modularitással

A moduláris polcok maximális rugalmasságot biztosítanak a különböző igényekhez való alkalmazkodáshoz. A gyakorlatilag végtelen számú elrendezéssel, amely könnyen szétszerelhető, újra összeszerelhető és átkonfigurálható, lehetőség van a helyiségek elrendezésének megváltoztatására, valamint egyedi formák és színminták létrehozására.

Mindössze annyi szükséges, hogy a folyamatosan változó igényeknek megfelelően modulokat adjunk hozzá vagy távolítsunk el; egy könyvespolc például könnyen átalakulhat íróasztallá vagy ülőfelületté, csupán az egységek átrendezésével. A tipológia különösen alkalmas a modern és hibrid otthonok számára, amelyek igénylik az alkalmazkodóképességet, különösen a közös lakóterekben, az otthoni irodahelyiségekben és a hálószobákban.

Kiegészíteni, és kiölteni a falat

A faltól falig és padlótól mennyezetig terjedő polcok egy egyszerű, sima, fehér felületet szemet gyönyörködtető dizájnelemmé alakíthatnak. Amellett, hogy kiegészítik a teret (és extra hasznos helyet teremtenek), a falat olyan mintákkal, textúrákkal, színekkel, növényekkel és dekoratív darabokkal tölthetik meg, amelyek hozzáadnak a szoba karakteréhez és esztétikai értékéhez. Ezek a polcok könnyen rendezetté tehetnek bármilyen helyiséget, integrálva és csoportosítva a televíziókat, festményeket és fényképeket egy praktikus rácsrendszerbe.

Szobrászati műalkotás létrehozása

Amíg megfelelnek a szükséges tárolási és bemutatási követelményeknek, a polcok sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy feltűnő, figyelemfelkeltő formákat vegyenek fel, amelyek önmagukban is műalkotásként működnek. Akár összetett elrendezések, szokatlan geometriák, anyagfeltárások, árnyékok vagy textúrák révén bonyolult faliképek vagy szobrászati darabok lehetnek, amelyek díszítik a teret, miközben drámai hatást keltenek, és azonnal felhívják magukra a figyelmet.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb