„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A Superlimão tömeges fát használ a “legfenntarthatóbb McDonald’s számára”

A Superlimão Studio helyi építészeti iroda egy faszerkezetű emelt épületet hozott létre, amelyet tömegfa felhasználásával építettek egy McDonald’s étterem számára São Paulóban.

A rétegragasztott CLT fa, a fatermékek új kategóriája, amely forradalmasíthatja a világ építkezését. Több egymáshoz szögezett vagy ragasztott tömörfa panelből áll, amelyek kivételes szilárdságot és stabilitást biztosítanak. Erős, alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívája a betonnak és az acélnak.

São Paulo egyik legforgalmasabb kereszteződésében található 220 négyzetméteres épület az amerikai gyorsétteremlánc „Jövő receptje” kezdeményezésének része, és 2023-ban készült el. A tervezés biomimetikus megközelítést alkalmaz, ihletet merítve a szomszédos Avenue Bernardino de Campos medián fáiból – amelyek a stúdió szerint az utolsó megmaradt fák a környéken.

A Superlimão Studio keresztben laminált fa (CLT) oszlopokat alkalmazott átlósan elágazó merevítéssel, hogy leküzdje az anyagok maximális fesztávját, hogy megerősítse a “természettel való kapcsolatot és a fenntarthatósági témát a projekt során” – mondta a csapat.

A tervezés és kiemelkedő helye a gyalogosok és a járművezetők kirakataként is szolgált, a fenntartható építési gyakorlatot modellezve a nyilvánosság számára. A stúdió szerint az épület a “legfenntarthatóbb McDonald’s Brazíliában”.

“Mivel a környezettudatosság ugyanolyan fontos, mint a cselekvések, úgy döntöttünk, hogy túllépünk magán a projekten, és a környezeti nevelés és tudatosság hatékony eszközévé tesszük” – mondta Lula Gouveia, a Superlimão partnere.

“A projekt kezdetétől fogva állhatatosak voltunk a fenntarthatósági narratíva népszerűsítésében, és azt a hatást, amelyet ez a téma akkor gyakorolna, ha egy olyan demokratikus környezetben, mint a McDonald’s” – tette hozzá Maria Fernanda Elaiuy, a Superlimão munkatársa.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A tervezés során a padlótól a mennyezetig mérnöki fát használnak, amely az utcáról látható az üvegfüggönyfalakon keresztül, és a befejező rétegek nyílásán keresztül ki van téve az utasoknak. A CLT szerkezet telephelyen kívüli előregyártása minimálisra csökkentette az anyagveszteséget, csökkentette az energiafogyasztást, és csökkentette az építkezés hatását a helyszínre és a környező környékre.

A földszinten egy üvegdoboz és egy áthajtósor található egy nehéz fa emelvény alatt, amely a fő étkezőt tartja, amely fa lombkoronaként funkcionál. A vízszintes napernyők az üvegezett homlokzaton szalagozva szabályozzák a napfényt és szabályozzák a belső hőmérsékletet.

Az épület tetején zöldtető található, amely szintén segít a belső hőmérséklet szabályozásában. Az esővizet és a légkondicionáló által kibocsátott vizet összegyűjtik újrafelhasználás céljából. Belül a hagyományos befejező anyagokat a helyi beszállítók fenntartható alternatíváira cserélték.

A földszinten négy önkiszolgáló kioszk, egy pénztár, a McCafé és egy 100 százalékban újrahasznosított propilénből készült desszert kioszk található. A felső szintre egy nagy lépcső ívelt fa korláttal burkol. A környező iskolák és főiskolák ihletésére a csapat a felső szint egyik sarkában lelátót szerelt fel, hogy nyugodt környezetet biztosítson a pihenéshez, a társasági élethez és a tanuláshoz. A padlón sárga ösvény vezeti végig a vásárlókat a tervezésen, QR-kódok beolvasásával pedig többet megtudhat a fenntartható funkciókról.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb