„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A Studio Weave és Tom Massey WaterAid kertje betakarítja az esővizet 

Egy időjárásálló acél kerti ház, amely a víz mozgása által ihletett görbületekkel rendelkezik, képezte ennek a kertnek a központi elemét, amelyet a Studio Weave és Tom Massey tájtervező mutatott be a Chelsea Flower Show keretein belül.

A kertet a Massey és a Studio Weave alapítója, Je Ahn hozta létre a nemzetközi non-profit WaterAid számára, amely a világ közösségeinek tiszta vízzel való ellátásán dolgozik. A fenntartható vízgazdálkodásra összpontosítva a WaterAid kertben a szoborpavilon körül színes ültetvényeket helyeztek el, amelyek összegyűjtik az esővizet, és egy gyűjtőtartályba öntötték, amelyet száraz időszakokban használnak fel.

Ahn és Massey fel akarta hívni a figyelmet az éghajlatváltozás hatásaira, beleértve az aszályt és a heves esőzések okozta áradásokat, amelyeket különösen a kertészek éreznek, így a kert közepén lévő pavilont a csapadék betakarítására tervezték, így később növények öntözésére is felhasználható. A szerkezet vékony acélszalagokból készült, amelyeket hajlított betonacél körül alakítottak ki Ahn eljárásával, amelyet “a ruhakészítéshez hasonló”-ként írnak le. A keskeny oszlopok kifelé legyezve nagy tetőt alkottak, amely árnyékot ad a napsütéses napokon. A beültetett tetőre hulló eső egy háromrétegű termesztőközegen haladt át, majd lecsöpögte a tárolótartályba.

A projekt ezen aspektusa a WaterAid vízhiánynak kitett területeken végzett munkájára utal, ahol a jótékonysági szervezet megfizethető esővízgyűjtési módszereket alkalmaz, hogy a háztartások és iskolák alapvető vízellátását biztosítsa. A pavilon tetején ívelt nyílások biztosították, hogy a napfény minden beültetett területre legalább napi egy-két órára eljuthasson. Az így kapott forma szerkezetileg hatékony és elég erős volt ahhoz, hogy eltartsa a szükséges talajmélységet a tetőn.

A szerkezethez időjárásálló acélt használtak “szerkezeti szilárdsága, robusztussága és hosszú élettartama, valamint esztétikai minősége miatt”. A kerti sétányok és ülőhelyek kialakításához használt anyagokat vagy újrahasználták, vagy újrahasznosították, hogy minimalizálják a projekt szénlábnyomát. Sebastian Cox dizájner bükkfából készült üléseket készített, és minden felület áteresztő, így a víz áthatol.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az ültetés során számos színes és ellenálló fajt választottak ki, amelyek a változó mennyiségű csapadékkal való megbirkózási képességük alapján történtek. Az alsó területek sűrűbbek és nedvesebbek voltak, a felső szinteken ritkább, szárazabb növényzet. Ezek közé tartozott a vízibolya, amely Ahn szerint “mutathatja, hogy a vízforrás tiszta vagy szennyezett-e”, valamint az égerfák, amelyek “gyökerén csomók vannak, amelyek felszívják a nitrogént és a mérgező nehézfémeket a talajból, javítva a talaj egészségét és termékenység.”

A rangos RHS Aranyéremmel kitüntetett WaterAid kert volt Ahn első részvétele a Chelsea Flower Show-n, Massey számára pedig a negyedik. Úgy tervezték, hogy állandó otthonba helyezzék át Észak-Angliában, ahol elősegíti a közvélemény csapadékvízgyűjtésre vonatkozó oktatását. 

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb