„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

A Rollimarchini Architects zöldnövényzetbe burkolt egy vietnámi gyárat

A Ho Si Minh-város közelében található ipari parkban található gyár homlokzatát zöld növényzet rétegekkel töltötték ki, amelyek védelmet nyújtanak az eső és a nap ellen, valamint segítenek a levegő tisztításában. A gyárat a svájci székhelyű Rollimarchini Architects és a G8A Architects globális cég tervezte a Jakob Rope Systems nevű svájci vállalat számára, amely rozsdamentes acélhuzalok gyártására specializálódott.

A 30 000 négyzetméteres terület egy ipari parkban található, mintegy 50 kilométerre északra Vietnam legnagyobb városától, egy olyan régióban, ahol az elmúlt évtizedekben hatalmas kereskedelmi fejlesztések történtek. A gyárak építése azt jelentette, hogy a térségben nagy területeket betonnal borítottak be, ami megakadályozza a víz elfolyását, és növeli a hőmérsékletet, károsítva a meglévő helyi ökoszisztémát.

A G8A Architects és a Rollimarchini Architects egy környezetbarátabb alternatívát javasoltak az ipari parkot és a környező területet uraló tipikus egyszintes gyárakkal szemben. A Jakob Factory ahelyett, hogy vízszintesen szétterülne és túlzottan nagy területet foglalna el, két egymásra merőleges fő szárnyból áll, amelyek egymásra helyezett beton födémeket tartalmaznak. A gyár függőleges elrendezése csökkenti az épület teljes alapterületét, és egy belső udvaron belül helyet biztosít vonzó és funkcionális parkosított kerteknek.

“A megrendelő nyitott volt egy földhű állapot megtartására, amely segít hűteni a teret, és egyben esélyt ad a helyi talajnak a túlélésre” – magyarázta Manuel Der Hagopian, a G8A Architects partnere.

Az udvart körülvevő két-háromszintes épületek elrendezése a tipikus vietnami falvak szervezésére utal. Egy L alakú, íves tetővel ellátott szerkezet védett parkolóhelyeket biztosít a termelési területek mellett. A gyártócsarnokok szellőzését a régió hagyományos trópusi építészetét idéző porózus homlokzatokon keresztül beáramló szellő biztosítja. Az építész stúdió azt állította, hogy a gyár “az első olyan projekt Vietnamban, amely teljesen természetes szellőzésű gyártócsarnokokat javasol”.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A munkaterületeket vízszintes geotextíliás növénytartókkal ellátott homlokzatokkal zárták le, amelyek növényekkel vannak tele, amelyek megszűrik a napot és az esőt, miközben belülről kellemes zöld kilátást nyújtanak. Az építészstúdiók hozzátették, hogy a zöld növényzet “a párolgás révén hozzájárul a légkör hőmérsékletének csökkentéséhez, légtisztítóként és porszemcsék megkötőjeként működik”.

A növénytartókat a gyártócsarnokok kerületén húzódó folyosók külső szélei mentén helyezték el. A megbízó cég acélkábeleket használt a homlokzati elemek merevítésére, és ahol szükséges volt, hálót használtak az áttetsző korlát kialakítására. A leveles falakat áttörő, kúpos betonportálok jelzik a főbejáratot a külső homlokzaton, valamint a központi udvarról a személyzeti étkezdébe vezető utat.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb