„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A Rex áttetsző márvánnyal burkolja a “rejtélydobozt” a World Trade Center előadóművészeti központját

A Rex építészeti stúdió bemutatta az áttetsző márványborítású Perelman Performing Arts Centert a New York-i World Trade Center területén.

A Manhattan belvárosában, a One World Trade Center mellett található a Perelman Performing Arts Center by Rex egy köbös szerkezetből áll, vékony márványburkolattal. Davis Brody Bond a projekt ügyvezető építészeként szolgált.

A vékony kő átengedi a fényt, nappal környezeti fényt, éjszaka pedig izzó hatást kelt. A kő természetes mintáit úgy rendezték el, hogy viszonylag szimmetrikus mintát hozzanak létre a homlokzaton. A márványt üvegpanelek közé helyezték, amelyek segítenek megvédeni a belső teret a zajtól. Az áttetsző anyagot azért is választották, mert képes beengedni a fényt, miközben elfedi az épületen belüli tevékenységet.

Nem az volt az egyetlen kihívás, hogy tiszteletben tartsák a szomszédos, a lerombolt World Trade Center épületeinek emlékművét. A városi infrastruktúra négy emeletének tetején található, beleértve a metrórendszereket és a kikötői hatóság épületének felhajtóját. Emiatt a Perelman elsődleges tereit 21 lábbal (6,4 méterrel) az utcaszint fölé kellett emelni, amit kívülről a márványszerkezet alatti fekete lábazat jelölt meg.

Ráadásul az építészeti stúdiónak meg kellett küzdenie az eredetileg a helyszínre tervezett, törölt Frank Gehry épületből származó meglévő alapozással. A stúdió megtalálta a hét teherhordó oszlopot, amelyet Gehry projektje hagyott hátra, és “játékot játszott a twisterrel”, hogy támogassa az új épületet. Ez a megszorítás a szerkezet drámai konzolos bejáratához vezetett.

A szerkezeti bonyodalmak mellett a helyszín kihívásokhoz is vezetett a teljesítményterületek programjában, amely szempont Ramus szerint központi szerepet játszott az épület általános koncepciójában.

A térben három különböző méretű, keresztes mintázatú színház található, kerületükön keringő területekkel. Négy masszív guillotine fal kombinációja, amelyek megnyitják a színházakat a keringés felé és egymás felé, a szétszedhető erkélyek és az átkonfigurálható padlók és ülőhelyek hatvankét különböző konfigurációt tesz lehetővé az előadásokhoz.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A föld alatti tér hiánya miatt a csapat egymásra halmozta a programot, az alsó emeletre az előcsarnokot, a másodikra a színpad mögötti helyiségeket, a legfelső emeletre pedig magukat az előadástereket helyezték el.

A módszer emlékeztet arra, hogy Ramus a dallasi Wyly Színházban dolgozott, és megjegyezte, hogy a Perelman a tervben használt ötletek iterációja volt. A padlók süllyesztéséhez és emeléséhez szükséges rendszerek biztosítása érdekében a Rex egy sor csöveket tartalmazott, amelyek fogazott rozsdamentes acél szalagokat tartalmaznak, amelyek feltekercselődnek és letekerednek, lehetővé téve a padló működtetését.

Ramus szerint azért választották ezt a lehetőséget, mert a szabványos hidraulikus felvonók esetében az épületet további két emelettel kellett volna megemelni. A külső üveg segít elszigetelni az előadótereket az alsó-manhattani nyüzsgéstől. A terek viszonylag kikötve maradtak az acél és márvány borítéktól.

A belső tér átkonfigurálható jellege és a márvány rejtőző hatása miatt Ramus azt mondta, hogy a szerkezet rejtélyes érzést kelt.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb