„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A Minus előfizetéses bútorokat dob piacra “karbonnegatív” ambícióval

A norvég Minus márka karbonnegatív bútorok előfizetéses kínálatával kívánja megzavarni a belsőépítészeti ipart.

A Minus az oslói Jenkins & Uhnger stúdió által tervezett első bútorkollekcióját a kétévente megrendezett Designers’ Saturday rendezvényen debütálta a norvég fővárosban. Az ambíció az, hogy „túllépjenek a nullán” olyan fatermékek létrehozásával, amelyek élettartamuk során szén-negatívak. Ez késztette a márkát egy bérleti szolgáltatási modell kidolgozására.

“A Minust azért indítottuk el, hogy optimalizált értékláncot alakítsunk ki mind a termelés, mind a fogyasztás számára” – mondta Kristian Notland Harnes, a márka vezérigazgatója és társalapítója.

A stratégia az, hogy “100 éves távlatból” kell tervezni. Ez azt jelenti, hogy felelősséget kell vállalni egy termékért, miután az elhagyta a gyárat, biztosítva, hogy a lehető leghosszabb ideig használatban maradjon, és élettartama végén újrahasznosítható legyen.

A Minus első terméke, a Minus Chair tavaly a milánói Norwegian Presence kiállítás részeként jelent meg, és azóta a 2023-as DezeenAwards hosszú listáján szerepel. A márka most egy székkel, egy paddal és egy asztallal egészítette ki kollekcióját, amelyek mindegyike fenyőfából készült.

Amikor a darabok már nem használhatók, a Minus azt állítja, hogy visszaveszi őket, és szénszerű anyaggá alakítja, amelyet bioszénnek neveznek, stabilizálja a faanyagban lévő szenet, és megakadályozza, hogy a légkörbe kerüljön. Az eredmény egyfajta műtrágya, amelyet a talajhoz adva több szenet kötnek meg.

A cég számításai szerint a szék -2,6 kilogramm szén-dioxid-egyenérték (CO2e) kibocsátást bocsát ki egész élettartama alatt bérelve, vagy 1,9 kilogrammot azonnali vásárlás esetén, szemben az ipari szabvány 27 kilogrammjával. Azt tervezik, hogy minden terméküket eladásra vagy előfizetésre kínálják, bár az előfizetési modell jelenleg még próbafázisban van, és csak bizonyos vállalkozások számára érhető el.

Thomas Jenkins és Sverre Uhnger tervezők kulcsszerepet játszottak a Minus gyártási tevékenységének alakításában.

“A lehető legkörnyezetbarátabb szék megtervezéséről” szóló tájékoztatóval holisztikusan megvizsgálták, hogyan lehet a gyártási folyamatot úgy alakítani, hogy az energiafelhasználás minimálisra csökkenjen, valamint az anyagok és erőforrások optimális felhasználása érdekében.

Ez arra késztette a Minust, hogy decentralizált megközelítést alkalmazzon. Ahelyett, hogy egyetlen gyártóüzemet hozna létre, a vállalat különböző gyárakban gyárt, és a fát a lehető legközelebbi helyekről szerzi be.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A bútorokat eközben úgy tervezték, hogy a lehető legkevesebb megmunkálást igényeljenek, kevés ívvel és felesleges részletek nélkül. A cél az volt, hogy a tervek rendkívül hatékonyak legyenek, de még mindig funkcionálisak és vonzóak legyenek.

Azáltal, hogy Uhnger és Jenkins a projekt kezdetétől fogva részt vettek, képesek voltak a Minus üzleti tevékenységének minden területén befolyásolni a szénlábnyomot. Az ügyfelek dönthetnek úgy, hogy a bútorokat befejezetlenül hagyják, vagy lenolajjal kezelik. Szín is hozzáadható, akár festékkel, akár lakkal.

Jenkins szerint az “érzelmi tartósság” is fontos szempont volt. A tervek nagyon egyszerűek, de van néhány meghatározó jellemzőjük. A sík felületek két részből áll, vagyis szabvány deszkából készülhetnek, míg a lábak hengeresek. A szék duplán ívelt háttámlával is rendelkezik – ez egy játékos elem, amely különböző szögekből kényelmessé teszi.

A Minus egy pop-up kiállítás keretében indított útjára kollekcióját a Designers’ Saturday alkalmából, amelyre Oslóban került sor szeptember 8. és 10. között.

Itt a cég bemutatta a Minus szék új fekete és kék festett bevonatait, valamint az Agroprene partnermárka hínár alapú biohab ülőpárnáit. A Minus azt tervezi, hogy a következő 12 hónapban tovább fejleszti folyamatait, azzal a meggyőződéssel, hogy akár -15 kilogrammra is csökkentheti az egyes székek CO2e-jét.

Az egyik kihívás, amellyel a márka szembesül, hogy nem alátámasztani állításait környezetvédelmi tanúsítvánnyal, mivel a bioszén életciklusának végén előnyeit nem veszik figyelembe a Környezetvédelmi Terméknyilatkozatok (EPD), és nincs garancia arra, hogy valaha is így lesz. Harnes azonban bízik a hatékonyságában, és rámutat azokra a kutatásokra, amelyek szerint a bioszén előállítása képes stabilizálni a biomasszában, például a fenyőben található szén 50 százalékát.

A márkának nagy ambíciói vannak a jövőt illetően, de ennek megvalósításához építeni kell a közönségét.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb