„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A nyugat-hollywoodi La Brea megfizethető lakópark az art deco kortárs változata

A fogyatékkal élők és a korábban hajléktalan LMBTQ+ fiatalok számára otthont biztosító szociális lakásépítési megújulás esettanulmány azt kívánta bebizonyítani, hogy az Egyesült Államokban az olcsó lakások ugyanolyan jól nézhetnek ki, mint az előkelő lakások.

A Nyugat-Hollywoodban található, Patrick Tighe és John Mutlow építészek által tervezett La Brea Affordable Housing komplexum egy ötemeletes, 4650 négyzetméter alapterületű, vegyes használatú épület, amely 2014-ben készült el a West Hollywood Community Housing Corporation nonprofit szervezet számára. A 32 lakóegység bérlői között fogyatékkal élők, hajléktalanságban megtapasztalt LMBTQ+ fiatalok, valamint AIDS-szel és HIV-vel élők is vannak. 

Jellegzetes, túlméretezett szalagok tekeregnek az épület homlokzatának egyik sarkán, amelyet akvamarin színű erkélyek tarkítanak. A komplexum szívét egy parkosított udvar és ülőhely képezi. A La Brea Avenue-n, a város multikulturális üzleteiről és éttermeiről ismert, változatos városrész észak-déli irányú főútvonalán található épület kalandos homlokzatát a környező 1930-as évekbeli art deco épületek ihlették.

A megrendelő és a tervezők is arra törekedtek, hogy olyan lakásokat hozzanak létre, amelyek piaci árúnak tűnnek, és ezen túlmenően olyan épületet, amelyet a közösség “pozitív” kiegészítőjeként ismerhetnek el. Ez fontos egy olyan városban, mint Los Angeles, ahol annak ellenére, hogy hatalmas szükség van több megfizethető lakásra, történelmileg nehéz volt ilyen projekteket megvalósítani.

Mutlow és Tighe ahelyett, hogy egyszerűen beolvadásra törekedett volna, az épületet részben jellegzetes fehér szalagokba burkolva lehetővé tette, hogy kitűnjön. Ennek egyik oka az volt, hogy vizuális jelzést adjanak az autósoknak, amikor a La Brea mentén közlekednek, a másik ok az épület bejáratának és előterének jelölése volt, amely közvetlenül a szalagok alatt helyezkedik el, a harmadik pedig a HIV és AIDS tudatossághoz kapcsolódó vörös szalag finom bólintása.

A szalagok negyedik oka az volt, hogy részben lezárjanak egy sor erkélyt és az épület fő keringőjét, amelynek megközelítése a kis földszinti előcsarnokban található. Bár az előcsarnok az utcáról nézve üveggel zártnak tűnik, a tér valójában szabadtéri, a külső sávok belülről is láthatók. A földszinten parkolóhely és a Los Angeles-i Aids Project nonprofit szervezet is található.

A belső udvarhoz és az egyes lakásokhoz tartozó privát erkélyekhez hasonlóan a szabadtéri tér célja, hogy kapcsolatot teremtsen a külvilággal, valamint a lakók között. A belső udvar, amely íves növényágyásokkal és ülőhelyekkel rendelkezik, észak-déli tengelyre van tájolva, így télen több napfénynek van kitéve, nyáron pedig több árnyékolásnak.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az egyes privát erkélyek az épület első és hátsó homlokzata mentén helyezkednek el, míg a konyhákban elhelyezett ablakok a belső térre néznek. Az elrendezés nemcsak keresztszellőzést, hanem vizuális kapcsolatot is biztosít az utcával és az udvarral, ami Mutlow szerint fontos tényező a lakások tervezésénél, mivel ez ahhoz vezet, hogy a lakók otthon érzik magukat egy térben, és végső soron gondozzák is azt.

Minden egységbe akadálymentesített elemeket építettek be, kezdve a fény- és hangjelzéssel csengő csengőktől kezdve a nyomógombos ajtókon át a tűzhely elejére helyezett tűzhelyműködtetésig, hogy a kerekesszékben ülőknek ne kelljen átnyúlniuk az égőkön. Ezenkívül az egység elektromos áramának 75 százaléka, valamint a melegvíz a tetőn elhelyezett napelemekből származik, ami csökkenti a bérlők közüzemi költségeit.

Mutlow, aki 30 éve szakosodott a megfizethető idősek és a lakások tervezésére, azt mondja, hogy idővel egyre több forrást látott a Los Angeles-i megfizethető lakhatási projektekre fordítani, bár ez a szövetségi forrásokról a helyi forrásokra tevődött át.

A miniszterelnök rámutatott arra is, hogy az országszerte egyre több szállodát és irodaépületet alakítanak át megfizethető lakásokká, hasonlóan Chicago városának nemrégiben elfogadott tervéhez, amely elhagyott épületeket alakít át megfizethető lakásokká. Mutlow azonban végső soron kételkedik abban, hogy Los Angeles hajléktalansági problémája a közeljövőben megoldható.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb