„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A Niwatorigoya egy japán szentélyek által ihletett tyúkól

A 2m26 építészstúdió a hagyományos japán ácsmesterséget használta fel egy ciprusból és cédrusfakéregből épített tyúkól létrehozásához a japán Kiotót körülvevő hegyekben.

A Niwatorigoya névre keresztelt építmény, ami japánul csirkeólat jelent, egy hagyományos ház területén található Kiotó Keihoku területén. A 2m26 által tervezett és épített szerkezet a japán Mie prefektúrában található Ise Nagy Szentélyben használt hagyományos asztalos technikák újraértelmezése.

A “zéró hatású” építménytervezésére a japán Shinkinen Sengu hagyománya volt hatással, amelynek során az Ise Nagy Szentély egyes részeit 20 évente újjáépítik.

“Az Ise szentély egy tiszta kézzel készített épület” – mondták a 2m26 alapítói, Mélanie Heresbach és Sébastien Renauld. “Mindenhol érezni a kezeket, a tervezés és az építés részletein. Saját kezűleg akartuk megtapasztalni, hogyan használják a cédruskérget, mert ez [egy] gyakori természetes anyag volt, amelyet a múltban tetőkhöz használtak”.

Az építmény a földből kiemelkedik, és tizenkét kövön nyugszik. Ezekből a kövekből kerek ciprusoszlopok emelkednek ki, és gerendákkal alkotnak egymásba illeszkedő kötéseket. A tyúkól lejtős tetejét cédruskéregből készült cserepek fedik, amely anyagot széles körben használják a japán házak melléképületeinek tetején.

A nedvvel töltött cédruskérget nyáron kézzel szedték le, majd néhány hónapig száradni hagyták, mielőtt a tetőre felhordták. A tetőgerincet egy ciprusfa zárja le, amely túlnyúlik a tető nyeregtető végein.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“Csak olyan természetes anyagokat akartunk használni, amelyek könnyen újrahasznosíthatók, és nem termelnek szemetet, amikor elkészülnek” – magyarázta Heresbach és Renauld. “Miközben a cédruskéreg, vagy a tetőfedéshez használt pampafű betakarítása során földeket és erdőt tartunk fenn.”

Az egyetlen darab ciprusból faragott lépcső köti össze a tyúkól magasan fekvő bejáratát az alatta lévő földdel. A ketrec belsejében fészekládák biztosítanak helyet a tyúkoknak a tojások lerakásához, a gerendák pedig ülőkeként szolgálnak, ahol aludni tudnak.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb