„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

“A Neom nemkívánatos jelenléte Velencében megerősíti a radikális változás szükségességét”

A Velencei Építészeti Biennále és a Neom Zero Gravity Urbanism kiállítása két alternatív jövőképet mutatott be a jövőre vonatkozóan – írja Tom Ravenscroft, a Dezeen magazin szerkesztője.

Az idei Velencei Építészeti Biennále jelentős volt – a lelkesedés, a fiatalság, a jövő ünneplésének pillanata. A fő esemény mellett azonban Velencében egy egymással versengő jövőképet is bemutattak, amely azzal fenyegetett, hogy beárnyékolja a 18. nemzetközi építészeti kiállítás szikráját. A Neom Zero Gravity Urbanism kiállítása szinte a fő biennálé helyszínének szemhatárán, a Canal Grande túloldalán egy versengő, bombasztikus “jövőképet mutatott be a városok jövőjéről”.

Az idei építészeti biennálé a Jövő laboratóriuma elnevezéssel a dekolonizáció és a dekarbonizáció témáira kívánt reflektorfényt vetíteni, azáltal, hogy az afrikai kontinenst első alkalommal állította a kiállítás középpontjába. Lesley Lokko kurátor, az első fekete nő, aki az építészet legjelentősebb globális találkozóját vezette, olyan sokféle megközelítést és résztvevőt hozott össze, amilyenre még nem volt példa a biennálén.

Lokko fő kiállításának 89 résztvevőjének több mint fele Afrikából vagy annak diaszpórájából származott. Mi több, 43 év volt a résztvevők átlagéletkora, és ez a szám tovább csökkent – átlagosan 37 évre – a kurátor különleges projektek szekciójában.

A Neom-kiállítás ezzel szemben éles kontrasztot mutatott.

Ez az alapvető kurátori ethosz a nemzeti pavilonok nagy részét tervező csapatokban is visszaköszön – a brit pavilont például négy fiatal, színes bőrű emberből álló csapat – Jayden Ali, Joseph Henry, Meneesha Kellay és Sumitra Upham – kurátora volt.

Ez fiatalos energiát vitt a biennáléba, mivel a közreműködők célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a világot érintő számos, gyakran súlyos problémára, és alternatív utak felvázolásával szembesítsék azokat.

A Neom kiállítás ezzel szemben éles kontrasztot mutatott. Bár nem volt része a biennále hivatalos programjának, a tárlatot úgy időzítették, hogy a biennáléhoz igazodjon, és ugyanazon a napon nyitotta meg kapuit a közönség előtt egy szuperméretű, a szaúdi megaprojektnek szentelt marketing-lakosztályban, amely egyben galéria is. Miközben Patrik Schumacher, akinek stúdiója, a Zaha Hadid Architects is dolgozik a Neomon, a hagyományos építészet hiányára panaszkodott a biennálén, a kiállítás tele volt a tervezett fejlesztés nagyméretű makettjeivel és látványtervekkel.

A kiállításon közreműködőkről készült, széles körben terjesztett hivatalos fotó (fent) homogenitásában lenyűgöző volt. Míg maga a Neom rendkívül ellentmondásos a projekthez kapcsolódó, az emberi jogi csoportok, az Amnesty International és az ENSZ által bírált erőszakos kilakoltatások és halálos ítéletek miatt, a fotó további kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy ki tervezi a jövő városát.

A Neom által “a világ vezető építészeként, tervezőként és városi gondolkodóként” jellemzett fotón olyan idősödő építészek szerepelnek, mint Peter Cook (86), Massimiliano Fuksas (79) és Jean Nouvel (77). A fotón szereplő 23 világvezető közül csak egy nő volt, Doriana Fuksas olasz építész. Ezzel a képviselt csapat 96 százalékban férfi, látszólag 100 százalékban fehér, és anélkül, hogy kiszámolnánk a fotón szereplők átlagéletkorát, feltételezhetjük, hogy az biztosan meghaladja a 43 évet, sőt, valószínűleg inkább a dupláját.

A fotó nem reprezentálja teljes egészében a Neom tervezőit, akikhez tartozik a vitatott, 170 mérföld hosszúságú, The Line nevű város, amelyet Szaúd-Arábia északnyugati részén terveznek megépíteni. Az érintett fiatalos építészek közül néhányan, köztük Bjarke Ingels (48), aki a projekt Octagon nevű kikötőrégiójának főtervezője, talán bölcsen tette, hogy távol maradt a fotózástól.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A másik feltűnő hiányzó David Adjaye (56) brit-ghánai építész volt, akinek munkái mind a biennálén, mind a Neom kiállításon szerepelnek. Bár a Neomban való részvétele egy magányos afrikai hangot adhat, azok, akik a biennálén a munkáját dicsérték, nem lelkesedhettek, hogy egy olyan projektben vesz részt, amely a biennálé számos alapvető eszméjét elutasítani látszik.

Egy kép azonban ezer szót mond, és ez nem egy nem engedélyezett vagy kiszivárgott felvétel. Ez egy hivatalos fotó. A Neom így akarja bemutatni magát – sápadtan, férfiasan és áporodottan. Az a tény, hogy a képen pózolók nem láttak azonnali problémát, önmagában is rendkívül aggasztó.

Vajon az öregedő sztarchitikusok a legalkalmasabbak arra, hogy megtervezzék a jövő városait?

“Jelenlétük jelezte kollektív hozzájárulásukat a zéró gravitációs urbanizmus elveinek kidolgozásához, és tükrözte e pillanat globális jelentőségét” – áll a Neom közleményében. Az elért globális jelentőség azonban biztosan nem az, amit a fejlesztők elképzeltek.

Inkább arról van szó, hogy ez egy olyan pillanat, amikor két jövőképet mutatnak be egymás mellett, és a rikító kontraszt aközött, hogy kik tervezik majd a jövő városainkat a biennálé A jövő laboratóriumában, és kik a Neom tervezői, nem is lehetne egyértelműbb.

Fel kell tehát tenni a kérdést: a vonal melyik oldalán fogunk kikötni? Az idősödő sztarchitikusok a legalkalmasabbak arra, hogy megtervezzék a jövő városait? Vagy azt akarjuk, hogy a fiatal, lendületes és sokszínű hangok széles skálája alakítsa az eljövendő tereket?

A Neom nemkívánatos velencei jelenléténél semmi sem bizonyítja jobban, hogy radikális építészeti váltásra van szükség. Ez a jövő a múltból származó ötletekre épül – egy utolsó hurrá az építészek korának, ahol a fenntarthatatlan, szó szerint megosztó geometriai formák soha nem látott méretben valósulnak meg. Olyan mély ellentétben áll, és ezáltal kiemeli Lokko víziójának erősségeit. Az övé egy gazdag és valóban ihletett holnapot álmodik meg, amely a kulturális és ökológiai gondozók széles körének új, kreatív örökségét hozza el, és amelynek megvalósulásában mindannyiunknak reménykednünk kell.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb