„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Szent Xavéri Oratórium: egy thaiföldi templom lenyűgöző építészete

A Xavéri Szent Ferenc Oratórium a thaiföldi Umphang folyó előtt áll, néhány kilométerre a konfliktus zónájától. Alakja egy Szent Ferencnek tulajdonított csodát idéz: amikor a Molukkákon egy hajótörés következtében a fulladás szélén állt, egy rák közeledett hozzá, kezében egy feszülettel, amelyet a szent korábban a tengerbe veszített.

Az alaprajzi elrendezést etnikai karén textilmotívumok ihlették, míg a külső organikus forma a katolikus liturgia rítusaiból eredő térbeli elrendezéssel ötvöződik. Az eredetileg az Umphang folyó felé emelkedő, egymásba fonódó szálakból álló négyzetként elképzelt szerkezeti rács az áldozáshoz vezető utat emeli ki a központi tengely mentén.

Az oltárral szemben a tető alacsonyabbra nyúlik, hogy üdvözölje a látogatókat, és elvezesse őket az istentiszteleti térbe. A helyi szokásoknak megfelelően a templomot azért tervezték, hogy a közösség a földön ülve ünnepelhesse a misét. A formálisabb szertartásokhoz a helyi családok újrahasznosított fából készült padokat biztosítottak.

A templomot a thakien fából építették, amelyet a buddhisták általában elkerülnek, mert úgy tartják, hogy szellemeket vonz be. A fa egy részét népi házak lebontásából nyerték vissza, a többit pedig az Erdészeti Minisztérium által irányított helyi közösségektől szerezték be. Az összetett, áttetsző oszlopok a könnyedség érzetét keltik, és beleolvadnak a kinti erdőbe; a külső kerület mentén elhelyezkedő oszlopok passzív szellőzővezetőként működnek, hagyva, hogy a völgy szellője keringjen a templomban.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A famunkákat Reen Sulee asztalosmester végezte, aki Karen államban született, a börtönben töltött fiatalkorában tanult geometriát és hagyományos ácsmesterséget. Ma már híres a helyi népi házairól, és életben tartja a karen házépítési hagyományokat.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb